Protest al elevilor de la Biled – si-au recastigat profesorul de matematica!

De Valentin Rusu
2Comentarii
Protest al elevilor de la Biled – si-au recastigat profesorul de matematica!
© TION - Protest al elevilor de la Biled – si-au recastigat profesorul de matematica!
La şcoala din Biled a apărut un conflict zilele trecute. Un profesor de matematică iubit de comunitate, care predă acolo de 27 de ani, a trebuit să plece, să-şi părăsească postul… S-a făcut o evaluare a trei profesori de matematică şi, conform punctajului obţinut, cel mai iubit profesor a trebuit să plece…

Oamenii îl susţin pe acest profesor şi nu vor ca cel care a predat 27 de ani la catedra de matematică să fie nevoit să părăsească şcoala. Prin urmare, primarul localităţii Cristian David a convocat joi o dezbatere publică pe tema conflictului apărut la școala din localitate. Evenimentul a avut loc la Căminul Cultural din comună, iar elevii l-au susţinut cu pancarte pe Mircea Borza, care, „după 27 de ani petrecuți la catedră este forțat să părăsească școala” – spune primarul.

La dezbaterea publică au participat elevi, părinți, profesori care predau în Biled, consilieri locali, lideri de sindicat din învățământ, dar și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Timiș. Consiliul de Administraţie al Liceului Tehnologic „Petre Mitroi” din Biled a decis, în unanimitate, să invalideze rezultatele evaluării după performanţele pe dosar din ultimii doi ani ale celor trei profesori de matematică care predau în localitate. Din cauza reducerii numărului de clase şi a lipsei banilor este absolut necesar ca unul dintre profesorii de matematică să plece.

Conform evaluării, cel mai mic punctaj îl are profesorul Mircea Borza, omul care a pregătit nenumărate de generaţii de elevi din Biled. Nu numai Consiliul de Administraţie al şcolii din Biled este revoltat că Mircea Borza, omul care mai are doi ani până la pensie, va fi obligat să plece, ci şi elevii şi părinţii. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş a cerut ajutorul Ministerului Educaţiei pentru a rezolva situaţia de la Biled. În urma evaluării dosarelor pe ultimii doi ani, cel mai mare punctaj l-a obţinut Gabriel Buzatu (90,13 puncte), un dascăl care în urmă cu trei ani primea doar calificativul „bine” de la conducerea şcolii, deşi consiliul de administraţie votase pentru calificativul „nesatisfăcător”. Pe numele său au fost depuse mai multe reclamaţii la şcoală, din partea părinților.

Al doilea dascăl ca punctaj la evaluare este Cristian Bădele (75,15 puncte), fost director al şcolii din Biled. Ultimul este Mircea Borza (56,24 puncte), dascălul apreciat deopotrivă de directori, colegi, consilieri locali şi părinţi ca fiind cel mai corect şi cel mai bun profesor de matematică pe care l-a avut Biledul.

Printr-un proces verbal întocmit pe 14 februarie, toţi cei opt membri ai Consiliului de Administrație de la Liceul din Biled (director, director adjunct, reprezentatul părinţilor, consilieri locali, reprezentantul primarului şi cel al sindicatului „Spiru Haret”) au votat în unanimitate pentru invalidarea rezultatului evaluării obiective. Inspectoratul Şcolar Timiş aşteaptă punctul de vedere al ministerului.

Joi seara, la Biled a avut loc o dezbatere publică, unde a venit şi Aura Danielescu, inspector şcolar general adjunct, iar primarul l-a convins pe profesorul acuzat de acte de corupţie să plece, mai bine zis să accepte o detaşare a postului. În luna august, când se contabilizează posturile îi vor găsi un post profesorului. Acesta, Gabriel Buzatu, e de acord să accepte orice post, oriunde.

Părinţii au fost foarte vehemenţi la dezbatere şi l-au cerut la clasă pe profesorul care a fost până acum – Mircea Borza. Şi au învins – profesorul va fi din nou la clasă.

Aura Danielescu, inspectorul şcolar general adjunct, a promis că va analiza situaţia la inspectorat şi se va căuta calea legală. Au fost şi copii prezenţi pentru a-şi susţine profesorul, care au strigat numele dascălului, au afişat pancarte. Au strigat “Îl vrem pe Borza”.

 

biled biled %282%29

Conflictul s-a aplanat într-un final, după multe discuţii. A rămas mingea în curtea inspectoratului, care încearcă să găsească soluţia promisă părinţilor şi copiilor.

„Într-o oarecare măsură s-a rezolvat. De aceea am participat la această dezbatere, ca şi părinţii să fie mulţumiţi. Noi ne dorim ca domnul profesor Borza să rămână în cadrul şcolii. A înţeles şi domnul Buzatu, care acceptă un post prin detaşare în altă parte. Rugămintea noastră a fost să se găsească un temei legal. Doamna Danielescu a explicat şi cadrul legislativ şi alte aspecte legate de problemă. Cred că dumneaei şi inspectoratul vor găsi o soluţie”, spune primarul din Biled.

 

 2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor