Protectia datelor personale, prezentata la Camera de Comert Timis

De Marcel Hoster
Protectia datelor personale, prezentata la Camera de Comert Timis
© Foto: arhivă
Cei care doresc să afle şi să înveţe noua procedură de protecţie a datelor personale pot partcipa la un curs pe această temă organizat de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș. Este cea de-a doua ediţie a cursului, iar prima s-a bucurat de un real succes.

CCIAT, prin Direcția Formare și Perfecționare Profesională, organizează cea de-a doua sesiune de instruire în domeniul Protecției Datelor cu Caracter Personal. Decizia organizării unei noi ediţii a cursului a fost luată având în vedere interesul crescut al agenților economici și la solicitarea acestora. Pregătirea va avea loc în perioada 19 – 21 iunie 2018, la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT din Bd. Eroilor de la Tisa nr.22.

Sesiunea de instruire are ca scop transmiterea de informații practice privind modul de implementare a dispozițiilor legale și descrie importanța adoptării Regulamentului General privind Protecția Datelor Personale și felul în care acesta va revoluționa obligațiile impuse majorității companiilor din România începând cu data de 25 mai 2018.

Prelucrarea datelor cu caracter personal este prezentă aproape în orice activitate de afaceri, indiferent de industria în care activează operatorul de date sau împuternicitul acestuia.

Mai ales pentru industriile care sunt caracterizate prin operațiuni zilnice de prelucrări ale datelor cu caracter personal (financiar – bancar, asigurări, IT&C, telecom, media etc.), cunoașterea va deveni stringentă, deoarece noul pachet legislativ adoptat de Parlamentul și Consiliul Europei la începutul anului 2016 și care a intrat în vigoare din 25 mai 2018 cuprinde două acte normative semnificative: Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul General privind Protectia Datelor); Directiva (UE) 2016/680 referitoare la protecția datelor personale în cadrul activităților specifice desfășurate de autoritățile de aplicare a legii.

La final, cursanții vor primi o diplomă de participare eliberată de către CCIA Timiș, aceasta urmând să fie eliberată în maximum 30 de zile de la terminarea pregătirii.

Certificarea este opțională în măsura în care GDRP nu impune nici o formă de autorizare ori certificare pentru personalul care va ocupa în viitor funcția de DPO.

În acest moment, în Europa, nu se pune problema obligativității certificării personalului DPO. Ca susţinere legală a afirmaţiilor de mai sus: Art. 37(5) al GDPR prevede că DPO „este desemnat pe baza calităților profesionale și, în special, a cunoștintelor de specialitate în dreptul și practicile în domeniul protecției datelor, precum și pe baza capacității de a îndeplini sarcinile unui DPO”.

Considerentul 97 prevede ca nivelul cunoștințelor de specialitate necesare să fie stabilit în funcție de operațiunile de prelucrare a datelor efectuate și de nivelul de protecție impus pentru datele cu caracter personal prelucrate.

Lector va fi Melinda Galu.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor