Prospectiunile petroliere de la Sacalaz au avizul primariei, dar se lovesc de refuzul oamenilor

De Valentin Rusu
Reactualizat la:
15Comentarii
Prospectiunile petroliere de la Sacalaz au avizul primariei, dar se lovesc de refuzul oamenilor
În judeţul Timiş se doreşte, în continuare, efectuarea de prospecţiuni în vederea unor exploataţii petroliere. Prospecţiunile sunt programate, încă de anul trecut, în nu mai puţin de 18 localităţi. La Săcălaz, firma care doreşte să caute petrol în comună a primit aviz favorabil de la autorităţi, după unul negativ iniţial, dar se loveşte în continuare de refuzul oamenilor care nu permit muncitorilor să intre pe terenurilor lor. 

Problema pe care a reperat-o preşedintele PNŢCD Timiş, Valentin Moldovan, este legată de faptul că autorităţile locale au fost cam nehotărâte în a da sau nu un aviz pentru aceste prospecţiuni. Este şi cazul comunei Săcălaz.

„La CJ Timiş a fost depusă o documentaţie prin care s-a solicitat de către o firmă, ADX Energy,  un aviz favorabil pentru lucrări de prospecţiune seismică – doresc să facă prospecţiuni în vederea descoperirii de hidrocarburi – în cursul anului 2013, în septembrie. La dosar a fost depus un aviz din februarie 2010, unul de la  Direcţia Apelor Române din 2007 şi unul de la Institutul Naţional de Fizică a Pământului – din anul 1999. În 10.09.2013, comuna Săcălaz emite o adresă prin care îşi exprimă avizul nefavorabil pentru lcurările de prospecţiune seismică. A spus că se manifestă o reţinere faţă de aceste acţiuni în rândul locuitorilor. Publicul trebuia consultat şi informat asupra acestor lucrări. Sunt pertinente motivaţiile comunei. După o lună, primăria comunei Săcălaz, prin primar, avizează favorabil lucrările de prospecţiune seismică”, spune Moldovan.

Practic, în 10.09.2013 se primeşte aviz nefavorabil, pentru ca în 12.10.2013 avizul să fie unul favorabil. „Exact după o lună s-a schimbat cu 180 de grade optica comunei Săcălaz. Eu îmi pun un semn de întrebare. Avem informaţiii că locuitorii din Săcălaz nu au fost convocaţi să-şi dea acceptul”, spune Moldovan. Zona firmei de prospecţiuni acoperă un sfert din judeţul Timiş, terenuri extravilane de la Dudeşti, Checea sau Săcălaz. „Acum ce poate să urmeze? Vor ieşi oamenii cu furci şi coase să-i oprească pe acei oameni să facă prospecţiuni, care înseamnă inclusiv folosire de explozibil”, spune Moldovan.

„Ne-a cerut Consiliul Judeţean un aviz de principiu în vederea acestor prospecţiuni. Iniţial, văzând cazul Pungeşti, eu am zis „Nu domnule!”. Au venit cu documente şi au spus că nu explorează după gaze de şist. Am emis acel aviz de principiu, după ce am văzut documentele, dar oamenii trebuie să-i lase să treacă pe proprietatea lor. La Săcălaz nu i-au lăsat oamenii să treacă pe terenul lor. Nu s-a făcut niciun metru pătrat de prospecţiune la Săcălaz. Până nu se vor face întâlniri cu firma, care să vină să spună ce înseamnă aceste prospecţiuni, nu vor veni să facă prospecţiuni aici. Din ceea ce m-au informat pe mine, în zona de vest a României, dincolo de Carpaţi, nu sunt gaze de şist. Nu pot să oblig oamenii să-i lase să treacă pe teritoriul lor. Atunci am dat accel aviz de principiu care nu obligă oamenii cu nimic”, spune Ilie Todaşcă, primarul din Săcălaz.

De la finalul anului trecut, cei de la firma de prospecţiuni nu au mai călcat prin Săcălaz.

 

 15Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor