Propunere de la un consilier judetean: Timisul sa doneze bani pentru Cumintenia Pamantului

De Adrian Panduru
47Comentarii
Propunere de la un consilier judetean: Timisul sa doneze bani pentru Cumintenia Pamantului
Un consilier județean din Timiș a propus ca administrația județeană să doneze o sumă de bani pentru sculptura lui Brâncuși – Cumințenia Pământului. Campania de donații a cetățenilor pentru cumpărarea acestei sculpturi s-a încheiat, dar, din ultimele declarații ale premierului Dacian Cioloș, perioada de donații, cel mai probabil, va fi prelungită.

Consilierul județean din Timiș propune nu numai donarea unei sume de bani pentru achiziționarea acestei sculpturi, ci și discuții cu Ministerul Culturii pentru ca această operă de artă a lui Brâncuși să fie adăpostită și de Muzeul de Artă din urbea de pe Bega, pentru o perioadă, mai ales în contextul în care Timișoara a primit titlul de Capitală Culturală Europeană pentru anul 2021.

„Să aveți în vedere să contribuim și noi cu o sumă pentru sculptura lui Brâncuși, cu posibilitatea ca în anul 2021 această operă de artă să fie găzduită și de Muzeul de Artă al Timișoarei”, le-a spus consilierul județean PNL Adrian Pășcuță colegilor săi din CJ TImiș.

pascuta

Pentru Cumințenia Pământului s-au strâns, în patru luni și jumătate, peste un million de euro, din donațiile a mii de români. Se ia în considerare prelungirea procesului de subscripție publică, după cum a declarat premierul Dacian Cioloș. Prețul convenit de moștenitorii sculpturii cu Guvernul este de 11 milioane de euro, din care 5 milioane de euro pune Executivul.

„Cred că ar trebui și noi, ca și consiliu județean, să venim cu o mică contribuție și cred că ar fi un mare câștig pentru noi, ca viitoare capitală culturală, să avem sculptura expusă aici, în Muzeul de Artă al Timișoarei”, a spus Adrian Pășcuță.

Pășcuță nu a menționat o sumă de bani pe care județul să o doneze pentru această operă de artă, dar a spus că sculptura ar putea fi adăpostită de Muzeul de Artă al Timișoarei în 2021, când orașul va fi capitală culturală sau chiar înainte de această dată.

”Cuminţenia pământului” a fost realizată de Constantin Brâncuși în anul 1907 și aparţine patrimoniului cultural naţional, în categoria Tezaur. Alături de “Sărutul” și “Rugăciunea”, marchează cea mai apreciată perioadă de creaţie a artistului. Este emblema “primelor sculpturi moderne din lume”. În prezent, ”Cuminţenia pământului” este în proprietatea moștenitorilor arhitectului Gheorghe Romașcu, care a cumpărat opera de artă de la Constantin Brâncuși în anul 1911.

“Cuminţenia pământului… A fost încercarea mea de a da de fundul oceanului, cu degetul arătător (încercarea de a atinge vechimea, arhaicul). Căci mi-a fost prea mare spaima când i-am ridicat vălul… Femeia nu trebuie niciodată dezvăluită… Isis trebuie să rămână acoperită sub cel puţin unul din cele şapte văluri ale frumuseţii sale, cel al misterului – care îi oferă şi preţuirea şi nemurirea. Cuminţenia pământului a fost, pentru mine, ceea ce este cu mult mai adânc femeia – dincolo de psihologia dumneavoastră!”, a spus Brâncuși despre Cumințenia Pământului.

 47Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor