Proprietarii Casei Muhle, obligati sa readuca imobilul la starea initiala

De A.S.
Reactualizat la:
28Comentarii
Proprietarii Casei Muhle, obligati sa readuca imobilul la starea initiala
© TION - Proprietarii Casei Muhle, obligati sa readuca imobilul la starea initiala
Încă o luptă câştigată în instanţă pentru salvarea Casei Mühle din Timişoara, lăsată în paragină după ce proprietarii i-au decopertat acoperişul în urmă cu mai bine de 2 ani, iar autorităţile locale au constatat că se execută lucrări ilegale la imobilul monument istoric. Deţinătorul vilei de pe Bulevardul Mihai Viteazu, Ionel Stancu, este obligat de instanţă să readucă imobilul la starea iniţială, anterioară mutilării. Anunţul a venit nu din partea oficialilor primăriei, ci din partea unor reprezentanţi ai societăţii civile.

Liga Bănăţeană a anunţat, luni, că a fost admisă acţiunea prin care proprietarul Casei Mühle va fi obligat să readucă imobilul la starea iniţială. Reprezentanţii Ligii Bănăţene s-au alăturat demersului iniţiat în instanţă de Primăria Timişoara.

Vă reamintim că în urma inspecţiilor ulterioare demolării parţiale a casei din luna mai 2012, lucrările au fost oprite de către autorităţile competente, iar proprietarului imobilului – domnul Ionel Stancu – i s-a pus în vedere să ia anumite măsuri, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Primăria Municipiului Timişoara a acţionat în instanţă proprietarul cu scopul de a-l obliga să readucă imobilul la starea iniţială, anterioară demolării şi celorlalte acţiuni întreprinse fără respectarea autorizaţiei de construire obţinute. Liga Bănăţeană, prin intermediul partenerilor noştri de la Pro.Do.Mo (Asociaţia pentru protecţia şi documentarea monumentelor şi patrimoniului din România), s-a alăturat primăriei în acest demers. Deşi proprietarul s-a opus cererii noastre de intervenţie, instanţa a admis-o”, susțin cei de la Liga Bănăţeană.

În cazul în care proprietarul refuză să intervină ar putea să facă acest lucru chiar autorităţile locale.

Deşi nu avem încă la dispoziţie toate detaliile admiterii cererii, sperăm că instanţa, în înţelepciunea ei, a admis propunerea noastră de a impune un calendar – cât mai strict, dar realist – proprietarului, în îndeplinirea obligaţiei sale de a readuce imobilul la starea iniţială. În caz contrar, Primăria Timişoara va avea dreptul să execute lucrările pe cheltuiala proprietarului. Pentru Casa Mühle mai e de parcurs un drum lung până să o revedem aşa cum ne dorim. E un pas important, dar reprezintă doar o luptă. Pentru a-l fructifica trebuie să ne asigurăm că va fi pus şi în practică în mod corespunzător”, mai atrag atenţia reprezentanţii organizaţiei.

În primăvara anului trecut, proprietarii au fost obligaţi, printr-o ordonanţă preşedinţială, să ia măsuri pentru punerea în siguranţă şi protejarea imobilului.

Cei de la Liga Bănăţeană repun pe tapet şi propunerea ca Primăria Timişoara să achiziţioneze Casa Mühle, demers respins deja de administrația locală, având în vedere prețul cerut – 1,4 milioane euro.

Profităm de ocazie pentru a atrage atenţia că eventuala achiziţie în condiţii corecte de către primărie a Casei Mühle ar putea reprezenta un traseu mult mai scurt înspre o restaurare corespunzătoare. Conform specialiştilor consultaţi de către instanţă, încă nu este prea târziu pentru Casa Mühle, cea atât de dragă nouă timişorenilor!”, concluzionează reprezentanta Ligii Bănăţene, Adina Murgilă.

Prin cererea de chemare în judecată, Primăria Timişoara a cerut instanţei să-l oblige pe Ionel Stancu să aducă la starea iniţială imobilul de pe Bulevardul Mihai Viteazu nr. 3, să ia măsuri de punere în siguranţă şi conservare a clădirii monument istoric, iar în caz de neexecutare în termen de 30 de zile instanţa să autorizeze municipalitatea la executarea lucrărilor pe cheltuiala pârâtului sau acesta să fie obligat la plata unei amenzi civile în favoarea statului, în cuantum de 50 de lei pe fiecare zi de întârziere până la aducerea imobilului la starea iniţială, cu cheltuieli de judecată.
Acţiunea formulată de municipalitate la Judecătoria Timişoara a fost admisă.

Articole pe aceeași temă:

Primarul Timisoarei se opune cumpararii Casei Muhle. Motivul? E prea degradata!

Alesii au votat: nu vor sa cumpere Casa Muhle. Primaria propune CJT-ului exproprierea

Proprietarii Casei Muhle, obligati de instanta sa ia masuri pentru conservarea imobilului28Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor