Proiectul de reabilitare a malurilor canalului Bega va fi modificat. Se impun taieri de arbori

De A.S.
25Comentarii
Proiectul de reabilitare a malurilor canalului Bega va fi modificat. Se impun taieri de arbori
© TION - Proiectul de reabilitare a malurilor canalului Bega va fi modificat
În proiectul pe fonduri europene privind reabilitarea malurilor canalului Bega, aflat în curs de implementare la ora actuală, vor surveni modificări pentru că nu a fost bine făcut de la bun început, spune primarul Timişoarei, Nicolae Robu. Principala problemă reclamată ţine de faptul că aleile pietonale şi pistele pentru biciclişti sunt prea înguste, lipite unele de altele, înconjurate de borduri sau în unele zone despărţite de fâşii de pământ. Robu a explicat marţi că s-a ajuns la astfel de situaţii pentru că a se evita tăieri de arbori. Între timp, administraţia locală a decis că se impun totuşi tăieri de copaci.

Primarul Nicolae Robu spune că se poate interveni şi, argumentat, se pot modifica proiectele pe fonduri europene, chiar dacă sunt în curs de implementare, cum este cazul celor privind reabilitarea centrului istoric al oraşului şi a malurilor canalului Bega.

„Și amenajarea malurilor Begăi și reabilitarea centrului istoric sunt proiecte de o răspundere uriașă. Eu, după toată această zbatere, n-aș vrea ca la sfârșit să fiu paratrăsnetul nemulțumirilor timișorenilor, datorită unor idei nepotrivite ale unor proiectanți. Pe de altă parte, eu trebuie să acționez legal și trebuie să pun în practică soluții care sunt reflectate de un proiect. Sper ca proiectanții, atât la malurile Begăi, cât și la centrul istoric, să facă dovadă de înțelepciune și să accepte acolo unde este cazul modificări ale proiectelor, care să ne asigure că în final vom avea rezultate de care să ne bucurăm. Se poate interveni pe proiectele europene…”, a explicat Robu.

Edilul spune că de regulă în teorie proiectele se prezintă frumos, dar… practica ne omoară. În cazul celui privind malurile canalului Bega, iniţiat în timpul fostei administraţii, lucrurile n-au stat însă bine nici pe hârtie, potrivit primarului. Robu a explicat că problema cu aleile şi pistele pentru biciclişti prea înguste a apărut din cauză că s-a dorit evitarea tăierii unor arbori.

„Când te uiți în planșe, totul e frumos. La malurile Begăi nu e frumos nici în planșă. Se rezolvă. Vă spun de unde au apărut problemele. Pentru a nu se tergiversa obținerea de avize, s-au acceptat soluții mai simple, care nu vizează tăierea unor arbori, spre exemplu. Eu spun mereu că nici în privința arborilor, nici în altă privință, fundamentalismul, talibanismul nu sunt în regulă. Întâmplător, e vorba şi despre arbori foarte bătrâni, pe care un om voinic îi poate trânti fără probleme. Dar, și dacă n-ar fi fost așa, se plantează alături sute de arbori. Nu e normal să dai peste cap un proiect pentru că s-a întâmplat să fie puși într-o cu totul altă logică, cu 50 de ani în urmă, câțiva pomi, în locul în care se face amenajarea. E vorba despre pomi care nu au o valoare specială, nu sunt arbori monumentali și nici nu au vreo asociere cu vreo personalitate sau cu vreun eveniment istoric deosebit”, a adăugat Robu.

În sprijinul său, edilul a dat ca exemplu evenimentele întâmplate în timpul furtunii de la sfârşitul săptămânii trecute, când un arbore s-a prăbuşit peste statuia din Piaţa Libertăţii. „Ați văzut ce s-a întâmplat în Piața Libertății? A fost distrusă statuia lui Decebal de către un arbore care s-a prăbușit din cauza vântului mai intens. Dacă era acolo un om? Statuia se poate repara, dar și asta ne costă și nu va mai fi cum a fost…”, a mai declarat Robu.

Primarul nu a putut spune câţi arbori ar urma să fie tăiaţi pentru reabilitarea malurilor canalului Bega, afirmând că la această întrebare va putea răspunde atunci când se vor fi finalizat lucrările. Reprezentanţii municipalităţii au dat însă asigurări că vor fi plantaţi alţi copaci.

Articole pe aceeași temă:

Greseli de proiectare la reabilitarea malurilor canalului Bega: alei pentru oameni… cu silueta

 25Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor