Proiecte nerealizate in Timisoara, sterse din contabilitate. Printre ele, pasajul subteran auto Piata Victoriei si fantana muzicala de pe Bega

De Roxana Deaconescu
17Comentarii
Proiecte nerealizate in Timisoara, sterse din contabilitate. Printre ele, pasajul subteran auto Piata Victoriei si fantana muzicala de pe Bega
© Tion: Proiecte nerealizate in Timisoara, sterse din contabilitate
Administrația Robu se laudă de câțiva ani cu nenumărate proiecte, însă o parte dintre ele s-au dovedit a fi doar idei, care până la urmă nu au mai fost puse în aplicare. Consilierii locali sunt cei care trebuie să le șteargă acum din evidența contabilă a primăriei. Printre obiective se numără fântâna muzicală de pe Bega, pasajul auto dorit de primarul Robu în Piața Victoriei sau o fântână ornamentală din Piața Huniade, aceasta încă de pe vremea primarului Gheorghe Ciuhandu.

La următoarea ședință de consiliu local, aleșii trebuie să fie de acord cu scoaterea din evidența contabilă a unor obiective de investiții. Ei vor dezbate pe marginea proiectului „Obiective de investiții propuse scoaterii din evidența contabilă din contul 231 «Active fixe corporale în curs de execuție», nerealizate la data de 30.10.2018 promovate de către Direcția Edilitară- Serviciul Drumuri, Poduri și Parcaje, Canalizare, Alimentare cu apă”.

Lista cuprinde șapte proiecte cu care administrația publică locală a tot ieșit în față în ultimii ani, unele cu vechime destul de mare, care nu au fost realizate și trebuie scoase până la urmă din contabilitatea primăriei: Extindere canal menajer Calea Șagului etapa I – valoare contabilă 214.450,73 lei, SF Fântâna ornamentală Canal Bega – valoare contabilă 198,40 lei, PT Realizare fântână ornamentală Piața Huniade – valoare contabilă 55.091,11 lei, Reabilitare conductă apă strada Uzinei – valoare contabilă 400 lei, Reabilitare conductă apă Zona Fabric – valoare contabilă 500 lei, Reorganizarea circulației rutiere pe Inel I Piața Victoriei – valoare contabilă 63.654,84 lei și Expertiză tehnică pentru consolidare Pasaj Slavici/ Polonă – valoare contabilă 78.134,88 lei. Ultimul proiect a fost transferat către fosta RATT, iar altele către Aquatim, cum ar fi extinderea canalului menajer Calea Șagului, etapa I, SF+PT Reabilitare rețea de apă zona Ronaț Triaj și canalul Calea Ghirodei.

Așadar, s-a propus și „transferarea cheltuielilor înregistrate în contabilitatea Primăriei Municipiului Timișoara și scoaterea din evidența contabilă a contului 231 a SF Întregire rețea apă canal Municipiul Timișoara etapa II, cu o valoare contabilă de 71.066,70 lei, respectiv SF+PT Reabilitare rețea de apă Zona Ronaț Triaj și canal Calea Ghirodei, cu o valoare contabilă de 74.256 lei”.

Unele proiecte au creat controverse de-a lungul anilor în Timișoara. Amintim aici studiul de fezabilitate pentru fântâna ornamentală cu spectacol de apă, muzică și lumini pe Bega, proiect care a fost avizat negativ de Autoritatea Navală Română, pentru că Bega nu este suficient de adâncă și canalul este inclus în Circuitul Căilor Navigabile de Importanță Internațională. Primăria avea deja contract pentru proiectarea fântânii și pentru SF.

Cât despre fântâna ornamentală din Piața Huniade, contractul a fost încheiat la sfârșitul anului 2008 de către Administrația Ciuhandu.

„Ulterior, obiectivul de investiții nu a mai primit finanțare, lucrările de execuție nu au fost demarate, municipalitatea dorind să construiască în zonă o parcare subterană, astfel investiția propusă nu mai era oportună. În anul 2015, executantul ne-a propus rezilierea contractului motivând imposibilitatea executării investiției”, explică reprezentanții primăriei.

Pe de altă parte, Administrația Robu plătește acum mai multe proiecte pentru amenajarea de fântâni cu leduri în diverse sensuri giratorii din oraș.

Un alt proiect important, scos la înaintare repetat de primarul Nicolae Robu, a fost propus încă din 2014. Edilul-șef a decis să renunțe la ideea de a amenaja un pasaj subteran auto pe sub Piața Victoriei.

Și pentru acest proiect a fost semnat un contract de proiectare, încă din februarie 2015. Contractul a fost reziliat, pentru că „atât opinia publică, cât și specialiștii arhitecți și urbaniști timișoreni, inclusiv organizația profesională OAR Timiș și Direcția Județeană de Cultură Timiș au ridicat obiecții majore”. Specialiștii au spus că „investiția propusă generează riscul de a afecta negativ patrimoniul construit și posibilitatea prezenței unor vestigii arheologice a căror descărcare și evaluare poate transforma proiectul în unul nerentabil”, mai explică oficialii primăriei.

În ianuarie 2017, primarul Nicolae Robu ne spunea că nu-și poate asuma să deschidă șantierul în centru, pentru că nu-i poate garanta nimeni că nu vor fi descoperite vestigii.

„Îmi pare rău că nu am reușit să și începem realizarea pasajului din Piața Victoriei, ca să îl și putem finaliza. După ce am câștigat titlul de Capitală Culturală Europeană ar fi hazardant să ne apucăm acum să săpăm în Piața Victoriei, pentru că dacă se descoperă vestigii arheologice, care necesită cercetare de durată, există riscul să rămânem în șantier pentru anul 2021. Nu pot să-mi asum un asemenea risc”, spunea edilul-șef.

În orice caz, Robu a rămas cu ideea că pasajul subteran auto din Piața Victoriei „trebuie făcut categoric”.

Articole pe aceeași temă:

Deși a dat asigurări că Pasajul Victoriei din centrul Timișoarei, destinat mașinilor mici, se va face cât de curând, primarul Nicolae Robu s-a răzgândit. Șoferii mai au de așteptat până când vor putea să treacă cu autoturismele prin subteran, prin fața Operei. S-a făcut și dezbatere publică pentr...
Controversata fântână ornamentală de pe Bega nu se mai poate face pe râu în zona Flora. Se mută… în Parcul Botanic, pentru că Bega nu este destul de adâncă.După ce au comandat studii și s-au chinuit cu avize, specialiștii Primăriei Timișoara au aflat că râul Bega nu este suficient de adânc astfel în...
Cele șase fântâni ornamentale cu leduri care vor apărea în sensurile giratorii din Timișoara au proiectant. Cea cu numărul șase va fi „gândită” de aceeași firmă care se ocupă de documentația necesară fântânii muzicale pe care primarul Nicolae Robu vrea să o construiască în Parcul Botanic. Proiectare...17Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor