Procesiune cu moastele Sfantului Iosif cel Nou de la Partos. Programul slujbelor la Catedrala din Timisoara

De Adrian Panduru
7Comentarii
Procesiune cu moastele Sfantului Iosif cel Nou de la Partos. Programul slujbelor la Catedrala din Timisoara
© Tion: Procesiune cu moastele Sfantului Iosif cel Nou de la Partos. Programul slujbelor la catedrala din Timisoara
La Timișoara va avea loc miercuri, 14 septembrie, procesiunea cu Sfintele Moaște ale Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș. La Timișoara încep de miercuri și slujbele dedicate Hramului Catedralei Mitropolitane și ocrotitorului acesteia – Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș.

Procesiunea cu Sfintele Moaște va avea loc miercuri, 14 septembrie, de la ora 20.30. Înainte de aceasta, la Catedrala Mitropolitană din Timișoara va avea loc Vecernia cu litie, de la ora 19, iar după procesiune, în aceeași zi, de la ora 22, va avea loc Utrenia. Pelerinajul reface simbolic drumul pe care Sfântul Ierarh Iosif cel Nou l-a parcurs părăsind cetatea Timișoarei, pentru a se retrage la Mănăstirea de la Partoș, în anul 1653, iar procesiunea se va desfășura în zona centrală a urbei de pe Bega, începând de la catedrală.

Proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş s-a făcut în 7 octombrie 1956, după ce moaştele sale au fost aduse de la mănăstirea Partoş şi aşezate în Catedrala Mitropolitană din Timişoara.

În 20 iunie 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis generalizarea cultului Sfântului Iosif cel Nou în tot cuprinsul Patriarhiei Române. În anul 1997, Sfântul Sinod l-a desemnat pe Sfântul Iosif cel Nou de la Partoş ca ocrotitor al pompierilor militari din România, având în vedere minunea salvării Timişoarei de la un cumplit incendiu. Astfel, el este sărbătorit în fiecare an de către formaţiile de pompieri odată cu Ziua pompierilor militari – 13 septembrie.

„Odată, pe când săvârşea Sfânta Liturghie în ziua hramului unei vechi biserici de lemn din Timişoara, în ziua Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, a izbucnit un mare foc în partea de apus a Timişoarei. Un vânt puternic întindea pârjolul cu repeziciune asupra întregului oraş. Mulţi au pierit atunci în flăcări, iar groaza îi cuprinsese pe toţi. Sfântul Iosif, văzând prăpădul, a ieşit în faţa bisericii luând cu sine Sfintele Taine şi căzând cu faţa la pământ şi cu toată puterea sufletului său cerând îndurare lui Dumnezeu să scape cetatea de prăpăd, deodată nori negri s-au ridicat dinspre miazăzi întunecând tot cerul şi o ploaie torenţială s-a vărsat timp de mai multe ore, fără încetare, până a stins cu totul focul nimicitor. Şi Sfântul Iosif, ridicându-şi fruntea de la pământ, mulţumea lui Dumnezeu cu lacrimi pentru mila ce a făcut-o izbăvind de moartea cea năprasnică a prăpădului. Apoi, mergând acasă, s-a închis în chilia sa şi timp de trei zile n-a mai ieşit. Când s-a arătat din nou în lume, pe dosul palmei lui de la mâna stângă îi apăruse semnul sfintei cruci, ca şi când ar fi fost ars cu fierul înroşit. Semnul acesta a rămas pe mâna Sfântului până la sfârşitul vieţii lui, semn care i-a fost dat de Dumnezeu pentru aducerea aminte a marii Lui milostiviri”, este menționat în “Viaţa, slujba şi acatistul Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş”, scrisă de părinţii Marius Florescu si Adrian Carebia, Editura Invierea, Arhiepiscopia Timisoarei, 2006.

În zilele care urmează, programul slujbelor la Catedrala Mitropolitană din Timișoara este următorul:

Joi, 15 septembrie

00,00- Sfânta Liturghie

02, 30- Acatistul Sfântului Iosif

03, 30- Acatistul Sfintei Cruci

04,30- Acatistul Maicii Domnului – Pantanassa

06,00- Sfinţirea Apei

07,00- Taina Sfântului Maslu

09,30- Sfânta Liturghie arhierească

18,00- Vecernia

21,00- Paraclisul Maicii Domnului

22, 30- Acatistul Sfântului Iosif

Vineri, 16 septembrie

07,30- Utrenia

09,00- Sfânta Liturghie

18,00- Acatistul Sfântului Iosif urmat de reaşezarea Raclei cu Sfintele Moaște.7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor