Probleme tot mai mari din cauza pestei porcine africane. În jurul localităţii Bârna se instituie zonă de protecţie

De Marcel Hoster
1Comentariu
Probleme tot mai mari din cauza pestei porcine africane. În jurul localităţii Bârna se instituie zonă de protecţie
© Tion: Probleme tot mai mari din cauza pestei porcine africane
Situaţia din localitatea timişeană Bârna se complică, după ce Direcţia Sanitară Veterinară Timiş a descoperit două cazuri de deces din cauza pestei porcine africane în localitate. În vederea limitării extinderii bolii, în mai multe sate a fost instituită zonă de protecţie.

Au fost înregistrate două decese din cauza pestei porcine, în localitatea Bârna, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat prezenţa virusului într-o gospodărie din localitate, pe 29 ianuarie, pentru ca a doua zi să mai fie descoperit un cadavru de animal aruncat pe câmp în aceeaşi localitate. Imediat, inspectorii DSVSA Timiş au efectuat dezinfecţia în două ferme din Bârna.

Ulterior, a fost decisă instituirea unei zone de protecţie, care cuprinde arealul mai multor localităţi: Bârna, Jureşti, Boteşti, Sărăzani, Pogăneşti, Botineşti şi Drinova şi respectiv zona de supraveghere din jurul focarelor, ce cuprinde localităţile Săceni, Traian Vuia, Surducu Mic, Fârdea, Hăuzeşti, Crivina, Criciova, Cireşu, Măguri, Tapia, Lugojel, Lugoj, Hezeriş, Valea Lungă Română, Sudriaş şi Jupani. De asemenea, au fost efectuate şi încă se află în desfăşurare inspecţii sanitare veterinare în exploataţiile cu porcine din zona de protecţie şi respectiv zona de supraveghere.

„În aceste zone, este interzisă scoaterea sau introducerea fără aprobare scrisă din partea autorităţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană a porcilor vii, cărnii de porc, produselor din carne de porc, furajelor, a gunoiului de grajd rezultat de la porcine”, au anunţat cei de la DSVSA Timiş.

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş, în colaborare cu lucrători din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş desfăşoară o anchetă, în aceste două cazuri, a mai anunţat instituţia. Măsurile de combatere îşi urmează cursul şi anchetele specifice se află în desfăşurare.

„Orice mişcare din exploataţii (gospodării), a porcinelor vii, poate fi permisă numai dacă aceste porcine sunt identificate prin crotali auriculare aplicate de către medicul veterinar din comună şi sunt însoţite de formulare sanitare veterinare de mişcare a animalelor vii. Orice caz de moarte, îmbolnăvire sau suspiciune de boală, la animale în general şi la porcine în special, trebuie imediat, conform legii, adusă la cunoştinţa medicului veterinar din circumscripţia sanitară veterinară locală, sau medicilor veterinari oficiali ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş. La fel, găsirea de cadavre provenite de la porci domestici sau mistreţi”, a anunţat Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor.

Cetăţenii au fost avertizați să nu cumpere porci şi carne de porc din locuri neautorizate și fără acte de provenienţă, fără documente sanitar-veterinare.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor