Primul spital din Timisoara, actuala Clinica de Oftalmologie, a intrat in reabilitare

De A.S.
Reactualizat la:
2Comentarii
Primul spital din Timisoara, actuala Clinica de Oftalmologie, a intrat in reabilitare
Una dintre cele mai vechi clădiri ale Timişoarei, imobilul în care funcţionează Clinica de Oftalmologie a Spitalului Municipal din zona centrală a oraşului, cel mai vechi spital de pe teritoriul actual al României, potrivit reprezentanţilor primăriei, a intrat în sfârşit în reabilitare.

Autorităţile locale au anunţat începerea lucrărilor de reabilitare a clădirii în care funcţionează Clinica de Oftalmologie, un imobil aflat într-o stare avansată de degradare.

„Clădirea în care îşi desfăşoară activitatea Clinica de Oftalmologie este o clădire de secol XVIII. În 1726 se înfiinţează „Asociaţia Fraţilor de Cruce ai Sfântului Ioan de Nepomuk” (…) Pe lângă ridicarea acelei prime statui a Sf. Nepomuk (reparată şi pusă în valoare în 2013 de către Primăria Timişoara), care iniţial era poziţionată în mijlocul Pieţei Libertăţii, asociaţia reuşeşte să construiască şi un spital şi o farmacie, între 1735 şi 1737. Era primul spital din Timişoara şi de pe teritoriul actual al României. La terminare, spitalul şi farmacia sunt predate Ordinului Mizericordienilor, chemat la Timişoara în 1737 special pentru aceasta. Un an mai târziu TImişoara este lovită de epidemia de ciumă, iar spitalul construit primeşte o importanţă colosală.

Importanţa clădirii aflate pe Scuarul Martir Radian Belici (fosta Sfantul Ioan nr. 5) nr. 1 în care funcţionează Clinica de Oftalmologie este astfel nu doar una de ordin funcţional, medical, dar şi o importantă pagină în istoria Timişoarei. Acestea au fost motivele pentru care am făcut în cel mai scurt timp posibil gestul de normalitate de a porni reparaţiile la faţada şi acoperişul acestei clădiri”, explică viceprimarul Dan Diaconu.

Lucrările de reabilitare vor fi executate de societatea Stareto SRL, valoarea contractului fiind de 770.000 lei fara TVA, potrivit reprezentanţilor municipalităţii.

Autorităţile locale spun că la licitaţie au participat 14 firme, iar lucrările au fost estimate iniţial la aproape 1.500.000 de lei fără TVA, dublu faţă de valoarea la care a fost adjudecat contractul.

„Lucrările care se vor executa sunt: desfaceri şi decopertări, reparaţii acoperiş, tratare umiditate pereţi, refacere tencuieli şi tâmplărie, instalaţie de protecţie împotriva trăsnetului, refacere faţade”, a afirmat Diaconu.

Articole pe aceeaşi temă:

Cladirea Clinicii de Oftalmologie din Timisoara intra in reabilitare

 2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor