Primul festival international de literatura la Timisoara

De Simona Popovici Donici
Reactualizat la:
Primul festival international de literatura la Timisoara
Primul festival international de literatura la Timisoara
În perioada 24-26 octombrie, la Muzeul de Artă va avea loc prima ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM). Attila Bartis, Jan Koneffke, Slavenka Drakulić sau Philip O Ceallaigh sunt doar câţiva dintre scriitorii faimoşi pe care cititorii îi vor putea întâlni Palatul Baroc.

Desfășurat sub moto-ul „La Vest de Est / La Est de Vest”, evenimentul reprezintă primul festival internaţional de literatură din România organizat în afara Capitalei, un exemplu de descentralizare culturală de care avem atâta nevoie.

“Timp de trei zile, oraşul de pe Bega se va transforma într-o platformă de întîlniri şi dezbateri la care au fost invitate să participe atît nume importante ale scenei literare europene, cît şi scriitori autohtoni (timișoreni, la această primă ediție) de referinţă.

Slavenka Drakulić, cea mai tradusă şi apreciată scriitoare şi publicistă croată a momentului, publicată în limba română la Editura Curtea Veche / Richard Swartz, scriitor suedez şi şi unul dintre cei mai importanți jurnalişti din Europa Centrală şi de Est, cu două volume traduse în limba română, la Editura Univers / Attila Bartis, unul dintre cei mai traduşi prozatori contemporani din Ungaria, un nume de referinţă atât în lumea literelor, cât şi în arta fotografică, publicat cu succes în limba română de editurile Paralela 45 și Polirom / Jan Koneffke (Germania) – autor prolific, prozator, poet şi jurnalist, tradus în limba română la Editura Humanitas Fiction / Vladimir Arsenijević – scriitor, traducător, editor, muzician şi publicist, unul dintre cei mai cunoscuţi reprezentanţi ai scenei literare tinere, alternative şi progresiste din Serbia / Philip O Ceallaigh, scriitor irlandez descoperit de prestigioasa Editură Penguin, stabilit în România și publicat de editura Polirom și Vasile Ernu: născut în URSS, autor de referință, multipremiat și tradus în peste 10 țări – aceștia sunt oaspeții pe care iubitorii de literatură din Timișoara vor avea ocazia să-i întâlnească la FILTM”, precizează organizatorii.

Scriitorilor invitaţi  li se alătură, cu lecturi în avanpremieră,  cinci scriitori timișoreni: Adriana Babeți, Cornel Ungureanu, Viorel Marineasa, Daniela Raţiu și Tudor Crețu. Amfitrionii celor trei seri de Festival vor Mircea Mihăieș, Denisa Comănescu și Robert Șerban.

Inițiatorii Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara sunt Oana Boca, Ioana Gruenwald şi Robert Șerban. Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara „La Vest de Est / La Est de Vest” este organizat în parteneriat cu Asociaţia „Timişoara, Capitală Culturală Europeană”, traduki, Fundaţia Interart Triade, Universitatea de Vest, Centrul Cultural German Timișoara, Consulatul General al Republicii Serbia la Timișoara, Ireland Literature Exchange, Centrul Cultural al Republicii Ungare Bucureşti. Organizatorii doresc „să redefinească, pe harta literară a României, dar şi pe cea europeană, identitatea oraşului Timişoara. În același timp, speră că acest proiect să se va constitui într-unul dintre proiectele importante care vor completa oferta de activități cu care Timișoara va candida la statulul de Capitală Culturală Europeană, în 2020”.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor