Primarul Timisoarei nu raspunde pentru ce semneaza in caz de… ilegalitati. Robu a dat circulara!

De A.S.
Reactualizat la:
4Comentarii
Primarul Timisoarei nu raspunde pentru ce semneaza in caz de… ilegalitati. Robu a dat circulara!
© TION: Primarul Timisoarei nu raspunde pentru ce semneaza in caz de... ilegalitati. Robu a dat circulara!
Funcția de primar vine cu anumite responsabilități, pe care fiecare edil înţelege să şi le asume într-o măsură mai mică sau mai mare. Edilul-șef al Timișoarei, Nicolae Robu, și-a atenționat subordonații, printr-o circulară transmisă zilele trecute, că el semnează… ca primarul pe diverse documente care ajung la el, pentru a le „oficializa”, dar nu şi răspunde pentru ele. Asta, după ce Robu susţine că a „recepţionat” informaţii cu privire la producerea unor ilegalităţi în Primăria Timişoara.

Nota internă transmisă zilele trecute de primarul Nicolae Robu era adresată „tuturor structurilor organigramice de nivel 0”. Au primit-o de la directori de direcţii din cadrul Primăriei Timişoara, până la conducătorii societăţilor, regiilor şi instituţiilor de cultură din subordine, cărora li s-a impus să “disemineze”, pe scară ierarhică, mesajul lui Robu. Edilul-şef al Timişoarei i-a înştiinţat pe toţi că a „recepţionat” informaţii care acuză producerea unor ilegalităţi în primărie şi i-a avertizat că el nu răspunde pentru nimeni şi nici nu este dispus să împartă răspunderea cu nimeni într-o astfel de situaţie. Chiar dacă, din postura pe o ocupă, prin funcţia de primar pe care o exercită, este obligat să semneze diverse documente. Iar odată ce a semnat… își asumă răspunderea din punct de vedere legal!

„În contextul recepţionării de către subsemnatul a unor informaţii care acuză, la nivel generic, abateri de la lege în Primăria Municipiului Timişoara, îmi fac datoria să vă atrag atenţia şi pe această cale – aşa cum am făcut-o de nenumărate ori în şedinţe operative şi la alte întâlniri -, că cerinţa zero (!) în PMT este aceea de respectare a legalităţii ÎN TOATE ÎMPREJURĂRILE, nimic neputând să justifice încălcarea acesteia, şi că fiecare angajat al PMT răspunde în mod individual pentru tot ce face. Precizez că semnătura subsemnatului pe diverse documente are doar menirea de a le oficializa, nu şi pe aceea de a substitui răspunderea persoanelor din aparatul de specialitate implicate cu răspunderea Primarului, şi nici măcar pe aceea de a împărţi respectiva răspundere între persoanele din aparatul de specialitate implicate şi Primar”, se arată în nota internă semnată de Robu.

Totodată, prin circulara dată de primar, şefii din cadrul municipalităţii sunt atenţionaţi să trebuie să-l informeze personal, urgent şi „nemijlocit”, dacă află că cineva din instituţie a făcut ceva ilegal.

„Menţionez că NICIO PERSOANĂ, din interiorul sau din afara PMT, nu a fost, nu este şi nu va fi NICIODATĂ mandatată de Primar să solicite vreun lucru ilegal şi că, în cazul în care aveţi ştire că aşa ceva s-a întâmplat/ se întâmplă, aveți obligația să mă informați, în cel mai scurt timp, NEMIJLOCIT. Prezenta notă internă va fi diseminată pe cale ierarhică în toate structurile de nivel 1 ale PMT”, se mai arată în respectiva notă, scrisă parţial cu majuscule pentru a întări mesajul semnatarului…

Reprezentanţii Direcţiei de Comunicare a primăriei spun că nota „este menită să crească simţul răspunderii angajaţilor din instituţie”.
Întrebat ce anume l-a determinat să vină cu o astfel de atenţionare, primarul Nicolae Robu a afirmat că nu s-a întâmplat „nimic punctual”, dar că primeşte diferite sesizări cu privire la încălcări ale legii.

„Nu s-a întâmplat nimic punctual, dar mie mi se sesizează, de către diverse persoane, că s-ar putea să se întâmple lucruri ilegale în diverse locuri și i-am atenţionat şi în scris că legea e mai presus de toate şi că răspunde fiecare pentru faptele sale. Sigur, eu sunt ordonatorul principal de credite, dar fiecare răspunde. Normal că primarul semnează pe diferite documente, dar să nu-şi închipuie cineva că voi răspunde eu pentru altcineva. Dacă un document nu este întocmit corect, dacă este întocmit în discordanță cu realitățile, răspund cei ce îl întocmesc. Eu am transmis această atenționare către toate structurile din primărie, către toate societăţile primăriei, inclusiv către RATT. Unii mă mai atenţionează să am grijă că nu ştiu unde se întâmplă lucruri incorecte de care eu nu ştiu. Întotdeauna există un risc, cel de la vârf nu poate să ştie tot ce se întâmplă…”, spune Robu.

În ceea ce priveşte activitatea propriului corp de control, primarul spune că s-au mai constatat „anumite scăpări sau vulnerabilităţi”, dar n-au fost descoperite ilegalități care să impună sesizarea organelor abilitate. „Un corp de control nu este organism de anchetă, are anumite limite…”, afirmă edilul.

 4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor