Primaria Timisoara, dispusa sa dea peste 100.000 de euro pe un spatiu din Piata Victoriei

De A.S.
Reactualizat la:
4Comentarii
Primaria Timisoara, dispusa sa dea peste 100.000 de euro pe un spatiu din Piata Victoriei
© TION - Primaria Timisoara va da peste 100.000 de euro pe un spatiu din Piata Victoriei
Consiliul Local Timişoara a decis, vineri, să îşi exercite dreptul de preemţiune la înstrăinarea unui spaţiu situat într-un imobil din Piaţa Victoriei nr. 8. Municipalitatea ar putea cumpăra respectivul spaţiu cu 485.000 de lei, deci cu peste 100.000 de euro, la propunerea primarului Nicolae Robu.


Deşi aleşii aveau pe ordinea de zi a şedinţei de consiliu local de vineri un proiect privind neexercitarea dreptului de preemţiune din partea Consiliului Local Timişoara, la intenţia de înstrăinare a spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă situat la parterul imobilului din Piaţa Victoriei nr. 8, la preţul de 485.000 de lei, în cele din urmă consilierii şi-au dat acordul pentru exercitarea dreptului de preemţiune.

Primăria și-a anunțat practic intenția de a achiziţiona respectivul spaţiu, situat într-o clădire monument istoric care face parte din Ansamblul urban interbelic „Corso” – poziţia 153 de pe Lista monumentelor istorice.

Aleşii au fost îndemnaţi de primar să voteze în favoarea unei astfel de achiziţii. Edilul-şef le-a spus că city-managerul Sorin Drăgoi a fost şi a văzut spaţiul, iar locul este valoros şi merită banii. Robu crede că ar fi o bună afacere, dar primarul a refuzat să spună în ce scop va fi folosit spațiul ultracentral, în cazul în care se va ajunge efectiv la cumpărare. Chiar dacă imobilul are nevoie de reparaţii.
„Faţada clădirii şi acoperişul prezintă degradări în anumite porţiuni şi necesită reparaţii. De asemenea, imobilul necesită asanarea instalaţiilor parazitare (alarme, cabluri de electricitate şi de date). Tâmplăria de lemn a vitrinelor a fost înlocuită cu rame din PVC, inadecvate clădirilor istorice protejate. Poarta de acces este păstrată în stare relativ bună, necesitând însă lucrări de recondiţionare”, precizează reprezentanţii Direcţiei de Urbanism.

Spaţiul are o suprafaţă utilă de aproximativ 216 metri pătraţi, fiind compus din cinci încăperi la parter şi trei la subsol.

Potrivit Legii 422 din 2001, monumentele istorice aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat pot fi vândute numai în condiţiile exercitării dreptului de preemţiune al statului roman, prin Ministerul Culturii şi Cultelor, sau al unităţilor administrativ-teritoriale, sub sancţiunea nulităţii absolute a vânzării.

Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional a judeţului Timiş a decis să nu îşi exercite dreptul de preemţiune.

 4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor