Primaria Timisoara pune notificari pe morminte: cine n-a platit taxele pierde locul de veci

De A.S.
Reactualizat la:
16Comentarii
Primaria Timisoara pune notificari pe morminte: cine n-a platit taxele pierde locul de veci
© TION - Primaria Timisoara pune notificari pe morminte
Surprize de Paşti pregătite de oficialii Primăriei Timişoara. Reprezentanţii municipalităţii au început să lipească hârtii pe crucile din cimitire, pentru a-i înştiinţa pe aparţinătorii care vin să îngrijească mormintele că dacă nu au plătit taxele de concesiune vor pierde locurile de veci unde şi-au îngropat apropiaţii. Viceprimarul Traian Stoia spune că doar în Cimitirul Rusu Şirianu sunt 600 de „morminte expirate”.

Edilul a calculat că municipalitatea ar avea de recuperat aproximativ 60.000 de lei, taxe de concesiune neachitate, doar dintr-un singur cimitir. Concesionarea unui loc de veci pe 7 ani într-unul dintre cimitirele care aparţin Primăriei Timişoara costă în prezent 96,4 lei.

„Primăria a demarat o acţiune de înştiinţare a cetăţenilor cu privire la faptul că neachitarea taxei de concesionare a locului de veci, după 7 ani, atrage după sine atribuirea acestuia altor persoane şi respectiv desfiinţarea lucrărilor funerare edificate pe acele amplasamente. Vă dau doar exemplul Cimitirului Rusu Şirianu, unde operaţiunea s-a încheiat acum câteva zile şi unde există 600 de morminte expirate. Dacă ţinem cont că taxa pentru 7 ani este de 96,4 lei, se adună, doar pe Rusu Şirianu, o sumă în jur de 60.000 de lei. Aproape jumătate sunt expirate pe Rusu Şirianu. Sunt şi morminte îngrijite, dar nu este achitată taxa de concesiune… Se vede că aparținătorii mai trec pe acolo. Sunt și dinastea neîngrijite, trebuie să vedem ce-i cu ele, să anulăm concesiunea respectivă şi să încredinţăm acel spaţiu altei familii doritoare. Se desfiinţează ce s-a construit şi se îngroapă alţii. Este legal. Trebuie plătit din 7 în 7 ani”, a declarat Stoia.

Municipalitatea timișoreană are cinci cimitire – Rusu Șirianu, Calea Buziașului, Calea Șagului, Calea Lipovei și Stuparilor -, iar viceprimarul Traian Stoia spune că se va face ordine în toate.

„Înştiinţarea persoanelor este în curs de derulare, fiind afişat la sediile cimitirelor un anunţ prin care toţi deţinătorii unor locuri de veci sunt rugaţi să procedeze de urgenţă la achitarea taxei de concesiune, fiind posibilă prelungirea acesteia. În cazul în care nu se doreşte prelungirea concesiunii locului de veci sau nu se achită taxa de concesiune, toate lucrările funerare aflate pe aceste amplasamente vor fi preluate, urmând să se procedeze la desfiinţarea acestora. Astfel, sunt în curs de inventariere toate locurile a căror concesiune a expirat şi sunt lipite înştiinţări pe toate mormintele în cauză”, a mai transmis Stoia.

UPDATE: Robu despre iniţiativa viceprimarului Stoia – „Mi se pare deplasat”

Nicolae Robu a aflat de pe www.tion.ro despre iniţiativa viceprimarului PSD Traian Stoia. Acesta a declarat că nu ştia despre intenţia acestuia de a lipi înştiinţări de plată pe crucile din cimitire şi că i se pare o idee deplasată.

„Legea trebuie respectată de toată lumea. Dar sunt anumite segmente ale existenţei noastre în care se impune puţin tact în abordare. Ar fi mai normal să se trimită aceste înştiinţări acasă. Sper că nu au fost adresate celor care se află sub pământ! Nu mi se pare potrivit ca astfel de înştiinţări să fie lipite de cruci. Chiar mi se pare deplasat”, a spus Robu.

El a precizat că va da dispoziţie ca aceste înştiinţări să fie dezlipite de pe cruci în cel mai scurt timp.

În ceea ce priveşte posibilitatea schimbării din funcţie a viceprimarului PSD Traian Stoia, în lumina ultimelor declaraţii făcute de liderii PSD Timiş, Robu a spus că, deocamdată, îşi respectă angajamentele făcute la nivel local, deşi este convins că atacurile la adresa lui, venite din partea foştilor parteneri de guvernare, se vor intensifica în perioada imediat următoare.

„Există o anumită majoritate în Consiliul Local Timişoara şi cei ce contribuie la stabilirea acelei majorităţi îşi au drepturile lor. Eu mă delimitez de unele lucruri pe care le face domnul Stoia, dar nu pot afirma că mă delimitez de tot ce face domnul viceprimar Stoia. Cât timp există această majoritate (PNL –PSD n.r.) şi câtă vreme nu se iese din limitele normale ale unei colaborări, eu recunosc drepturile partenerilor de majoritate de a-şi desemna viceprimarul. Ce va fi pe viitor, vom vedea. Evident că dacă PSD îşi va intensifica atitudinea incorectă la adresa mea nici eu nu o să stau pasiv şi voi lua din toate punctele de vedere decizia pe care o voi considera cea mai potrivită. Eu sunt un tip cu vocaţia ofensivei – inclusiv la fotbal am fost atacant, şi încă unul care a fost golgheter de foarte multe ori – dar m-am străduit şi mă străduiesc, pentru binele Timişoarei şi al timişorenilor, să nu îi provoc pe parteneri şi nici măcar pe adversarii politici. Ştiu însă să joc şi pe contraatac foarte bine”, a mai spus Robu.16Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor