Primaria Timisoara pierde razboiul cu Ingerii Galbeni

De T. Ex.
Reactualizat la:
46Comentarii
Primaria Timisoara pierde razboiul cu Ingerii Galbeni
© TION: Primaria Timisoara pierde razboiul cu Ingerii Galbeni
Hotărârea Consiliului Local Timişoara prin care s-a încercat blocarea activităţii de ridicare şi blocare a maşinilor din parcările centrelor comerciale, practică ce a dus la nenumărate scandaluri şi o mulţime de plângeri, a fost anulată în instanţă. Curtea de Apel Timişoara a dat câştig de cauză Îngerilor Galbeni, ceea ce înseamnă că această societate ar putea ridica în continuare maşini din parcările private, iar amenzile pe care le-a primit până acum de la Poliţia Locală nu au nicio valoare!

Prin Hotărârea Consiliul Local Timişoara nr. 146/25.03.2014 s-a încercat reglementarea modalităţii de parcare la centrele comerciale şi a ridicării, transportului şi depozitării unor vehicule, în urma nenumăratelor plângeri legate de ridicarea maşinilor şi taxarea şoferilor.

S-au stabilit următoarele: „Art. 1: (1) Toate centrele comerciale au obligaţia să deschidă parcările pentru clienţii acestora sau să controleze accesul acestora prin bariere. (2) În cazurile de mai sus, centrele comerciale au obligaţia de a înştiinţa clienţii cu privire la modalitatea de parcare, respectiv perioada de timp oferită pentru parcarea vehiculelor clienţilor, precum şi sancţiunile în caz de neconformare. Art. 2: Se interzice blocarea, ridicarea, transportul şi depozitarea vehiculelor de alte unităţi cu excepţia celor autorizate de Primăria Municipiului Timişoara. Art. 3: Se interzice depozitarea vehiculelor ridicate în alte spaţii decât cele aprobate de către Primăria Municipiului Timişoara”, se arăta în hotărâre.

Aleşii au stabilit totodată amenzi, de la 2.000 la 2.500 de lei, pentru nerespectarea HCL.

Două luni mai târziu, această hotărâre a fost modificată la solicitarea prefectului, pe motiv că nu se pot reglementa astfel de activităţi în spaţii private.

Consilierii locali au adoptat o altă hotărâre, prin care s-a anulat Art. 1 din HCL 146/ 2014.

Între timp, societatea vizată de fapt de aceste acțiuni, Îngerii Galbeni, a încasat mai multe amenzi de la Poliția Locală și s-a adresat instanţei.

Tribunalul Timiş a respins, în februarie, acţiunea formulată de Îngerii Galbeni, care a cerut anularea hotărârilor de consiliu local, reclamând că sunt anticoncurenţiale şi inaplicabile, dar şi că nu au fost adoptate respectând prevederile legale.

Societatea îşi desfăşoară activitatea în domeniul tractărilor auto şi a ”degajării” parcărilor private, calitate în care a încheiat contracte de prestări servicii cu diverse societăţi comerciale care deţin parcări.

Primăria Timişoara a respins cererea sa de autorizare ca şi furnizor de servicii de blocare, ridicare, transport şi depozitare a vehiculelor parcate ilegal pe proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice şi autorizarea ca spaţiu de depozitare a vehiculelor ridicate a punctului de lucru pe care îl are pe strada Demetriade.

Cei de la Îngerii Galbeni au primit însă câştig de cauză, recent, la Curtea de Apel.

A fost admis recursul formulat de SC Îngerii Galbeni SRL împotriva sentinţei civile nr. 255/ 17.02.2015 a Tribunalului Timiș. Curtea de Apel Timișoara, admițând acțiunea formulată de reclamantă, a dispus anularea HCL nr. 146/ 25.03.2014 în forma inițială, precum și în forma modificată prin HCL nr. 293/ 20.04.2014”, i-au înştiinţat reprezentanţii Serviciului Juridic pe consilierii locali, la finele săptămânii trecute.

Aceştia au mai atras atenţia că, în cazul în care nu se respectă ceea ce a decis instanţa în termen de 30 de zile de la rămânerea irevocabilă a hotărârii, conducătorul autorităţii publice riscă să fie amendat cu 20% din salariul minim brut pe economie pe fiecare zi de întârziere, iar reclamantul are dreptul la penalităţi.

Se cer noi reglementări pentru parcările supermarketurilor

Consilierul local care a iniţiat hotărârea vizând Îngerii Galbeni, Alfred Simonis (PSD), acuză acum complicitatea unor funcţionari din primărie.

„Am luat act astăzi (n.r. – miercuri) de decizia Curţii de Apel care a anulat hotărârea de consiliu local prin care se interzicea ridicarea maşinilor de către societatea „Îngerii Galbeni” (…) În opinia mea, aparatul primăriei pare complice cu această firmă, proiectul de HCL fiind modificat de către funcţionarii din primărie. Eu consider că o asemenea problemă încă poate fi rezolvată prin voinţa primarului Nicolae Robu, care va trebui să poarte o serie de negocieri cu proprietarii supermarketurilor”, afirmă Simonis.

Alesul cere în continuare noi reglementări cu privire la parcările asigurate de centrele comerciale.

„Este necesară introducerea unor prevederi, a unor obligaţii care să revină acestor lanţuri de magazine, în sensul în care nu pot avea contracte cu societăţi care au acelaşi domeniu de activitate ca şi <Îngerii Galbeni> dacă parcarea nu este prevăzută cu barieră. Această condiţie ar trebui pusă în momentul în care se emite sau se prelungeşte autorizaţia de funcţionare”, propune Simonis.

Rămâne de văzut cum vor proceda în continuare reprezentanţii Primăriei Timişoara. Ei spun însă că, potrivit reglementărilor legale existente la nivel naţional, nu se mai pot ridica oricum maşini în momentul de faţă – acest lucru a fost interzis printr-o decizie a ICCJ – şi că există reguli care trebuie respectate inclusiv în parcările private deschise circulaţiei publice.

 

Alte articole pe aceeași temă:

Hotararea care interzice ridicarea masinilor din parcarile magazinelor a intrat in vigoare

Ingerii Galbeni au incasat prima amenda pentru blocarea unei masini intr-o parcare

Scandal la Timisoara: masina Politiei Locale, blocata de Ingerii Galbeni!

Politia Locala va vana Ingerii Galbeni in trafic. Nu mai are voie sa-i amendeze in parcari!46Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor