Primaria Timisoara, exemplu de ASA NU: a lasat o cladire sa se prabuseasca!

De A.S.
Reactualizat la:
4Comentarii
Primaria Timisoara, exemplu de ASA NU: a lasat o cladire sa se prabuseasca!
© TION - Primaria Timisoara, exemplu de ASA NU: a lasat o cladire sa se prabuseasca!
Cum îşi face Primăria Timişoara, instituţie care ar trebui să fie preocupată de clădirile urbei, datoria de proprietar? Nu prea bine, judecând după cum arată unele imobile pe care le are în proprietate, care au ajuns o ruşine a oraşului. Deşi pare poate greu de crezut, clădirea cu nr. 35 de pe strada Ştefan cel Mare, pe care o puteţi vedea în imagini, cu acoperişul prăbuşit şi ziduri dărâmate, devenită un adevărat focar de infecţie, aparţine Primăriei Timişoara, susţine viceprimarul Traian Stoia. Iar cazul nu este singular.


Viceprimarul Timişoarei Traian Stoia a prezentat, vineri, din nou, mai multe exemple de clădiri-problemă, majoritatea din cartierul istoric Fabric, imobile care au nevoie de intervenţii urgente. Vorbim atât despre clădiri proprietate privată, cât şi despre imobile care aparţin municipalităţii în anumite cote părţi sau integral.

Imobilul distrus de pe strada Ştefan cel Mare nr. 35, de exemplu, pe care îl puteţi vedea în imagini, aparţine Primăriei Timişoara, susţine viceprimarul Traian Stoia, iar acolo, deşi pare greu de crezut, trăiesc oameni… Nu legal, spun autorităţile locale, fiind vorba de familii de romi care s-au aciuat acolo şi n-au fost deranjate pare-se de nimeni… Oamenii stau într-un focar de infecţie, fără apă sau canalizare, printre gunoaie şi dărâmături, acoperişul clădirii s-a prăbuşit, zidurile sunt în mare parte dărâmate, edificiul ajungând să se ”autodemoleze”, au constatat reprezentanţii municipalităţii.

Pe Ştefan cel Mare nr. 35, uitaţi-vă cum arată o clădire care astăzi (n.r. – vineri) am aflat că este a noastră. Şi eu m-am crucit… Azi am aflat. E groaznic, totul este dărâmat. Este într-o zonă de protecţie a monumentelor istorice. Şi aici trăiesc oameni. Nu-s chiriaşi, ăia stau de capul lor acolo”, a explicat Stoia.

Cert este că imobilul nu a ajuns în această stare jalnică peste noapte, ci în timp, pentru că autorităţile nu au luat măsuri. Chiar dacă există inspectori de zonă, care ar trebui să verifice aceste lucruri, spune viceprimarul.

Eu n-am ştiu, restul probabil că ştiau. Eu am întrebat dacă există responsabili de zonă, există de toate… Sunt mulţi, că e oraşul mare”, susţine Stoia.

Ce se mai poate face acum? Imobilul trebuie demolat de tot… „Patrimoniul o să ceară autorizaţie de demolare acolo. După demolare, ai un teren pe care poţi să-l oferi cuiva să-şi construiască o casă, poţi să construieşti tu, depinde de politica în perspectivă pe care o să o aibă primăria. Dar ştiţi dumneavoastră cum e politica asta… Noi am ajuns la spartul târgului, când putem demola în continuare fără a aştepta ca natura să-şi facă mendrele acolo”, a adăugat viceprimarul.

Probleme au identificat reprezentanţii primăriei şi în cazul multor altor clădiri de pe strada Ştefan cel Mare, de la nr. 2, 4-11, 14, 15, 17, 18, 27, 29, 30, 32-35, care au nevoie de reparaţii.

Unele sunt imobile proprietate privată, în timp ce în altele are apartamente sau spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă şi municipalitatea.

Problemele sunt diverse: la multe trebuie refăcute faţadele, de pe care cade tencuiala, unele au avut ornamente frumoase, care trebuie restaurate, la altele sunt necesare intervenţii la balcoane şi la partea de tâmplărie, mai ales că unii proprietari au optat pentru diverse termopane, altele au acoperişurile distruse…

Viceprimarul Traian Stoia spune că proprietarii au fost somaţi cu toţii să se apuce de lucrări. Asta ar însemna ca inclusiv primăria să-şi intre în rolul de proprietar.
Autorităţile au descoperit imobile ajunse într-o stare deplorabilă şi în zona centrală a oraşului. Stoia a prezentat cazul unei clădiri de pe strada Eugeniu de Savoya nr 14, ajunsă într-o stare jalnică. Edilul a afirmat că un apartament este deţinut de o familie din Caraş-Severin, iar restul se pare că ar fi în proprietatea primăriei. Viceprimarul nu a putut spune însă cu certitudine acest lucru, precizând că se fac verificări, semn că administraţia locală… nu prea ştie ce are în ”ogradă”.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor