Primăria este pregătită să ofere 6 milioane de lei pentru a prelua de la STPT clădirile viitorului Centru pentru Artă al TM2021

De Bogdan Marta
Reactualizat la:
13Comentarii
Primăria este pregătită să ofere 6 milioane de lei pentru a prelua de la STPT clădirile viitorului Centru pentru Artă al TM2021
© foto: arhivă
Prin dosarul de candidatură al Asociației Capitală Culturală Europeană, Primăria Timișoara și-a asumat construirea sau amenajarea, până în 2021, a unui Centru de Artă, Tehnologie și Experiment (MultipleXity), estimat în documentul amintit la 12 milioane de euro. Anii au trecut, iar acest centru nu a fost ridicat. În schimb, Primăria Timișoara propune acum ca acest centru, esențial pentru programul Timișoara 2021, să fie deschis în două clădiri ale STPT, situate pe bulevardul Take Ionescu: fostul sediu RATT și Muzeul Corneliu Miklosi. Pentru a prelua aceste clădiri, municipalitatea este pregătită să plătească STPT 6 milioane de lei.

Consilierii locali vor dezbate, miercuri, în ședință extraordinară de plen, preluarea de la STPT a două imobile, situate pe Take Ionescu, la numerele 56 și 83. Este vorba despre fostul sediu RATT și de Muzeul Transport Public „Corneliu Miklosi”.

Proiectul a fost amânat la precedenta ședință de plen deoarece consilierii locali au aflat că STPT a investit în cele două spații și, conform legii, ar trebui să primească despăgubiri pentru aceste investiții, însă nimeni nu știa să spună o sumă exactă a acestora .

Miercuri dimineața, cu doar câteva ore înainte de ședința de plen, pe site-ul Primăriei Timișoara a fost publicat și proiectul de hotărâre actualizat. Conform acestuia, investițiile neamortizate făcute de STPT sunt de 5,6 milioane de lei, iar cele în curs de 380.000 de lei.

„Din evidentele SOCIETĂŢII DE TRANSPORT PUBLIC TIMISOARA S.A. rezulta din înregistrările în contabilitate a investiţiilor realizate la mijloacele fixe de la adresă o valoare rămasă neamortizată in suma de 5.619.572,30 lei şi suma de 380.195,75 lei aferentă investiţiilor în curs”, se arată în proiectul amintit.

Ce se întâmplă cu colecția muzeului răspund tot specialiștii din Primăria Timișoara, în același proiect.

„În colecţia publică există clasate ca monument istoric, mijloace de transport şi utilaje (documente pe care le deţine Societatea de Transport Public Timişoara SA) în categoria fond şi tezaur, existând inclusiv o listă în aşteptare în vederea clasării altor mijloace de transport şi utilaje care se află spre păstrare la STPT. În acest sens STPT va întreprinde demersuri cu privire la: Depozitarea şi conservarea colecţiei publice, inclusiv a listei în asteptare în vederea clasării ca monument istoric a mijloacelor de transport respectiv utilaje, scule, dispozitive şi verificatoare specifice activităţii de transport public. – Depozitarea colecţiei publice in incinte/spaţii închise cu atmosfera controlată. – Piesele si subansamblele originale recuperate din dezmembrări ale tramvaielor, care vor fi utilizate la restaurarea mijloacelor de transport, se vor depozita în locaţiile din Timisoara str. T. Ionescu nr. 83 şi nr. 56”, se mai arată în proiect.

UPDATE. Proiectul a fost retras pentru a doua oară de pe ordinea de zi

Dacă la precedenta ședință a Consiliului Local Timișoara proiectul a fost retras de pe ordinea de zi pentru că nimeni nu știa la ce sumă se ridică investițiile făcute de STPT, la ședința de plen de miercuri, primarul Nicolae Robu a decis pentru a doua oară să retragă proiectul de pe ordinea de zi deoarece sumele avansate de STPT nu au fost clarificate.

„Retrag de pe ordinea de zi acest proiect întrucât nu suntem clarificați asupra modului în care se face amortizarea unor investiții care se fac acolo de către STPT. Am discutat și cu auditorii Curții de Conturi care sunt acum în misiune la noi și am decis să nu ne pripim, lăsăm pe ședința următoare. Nu o să fie gaură în cer dacă amânăm pt următoarea ședință pentru a nu greși asupra unor sume care au fost investite acolo și nu au fost amortizate”, a declarat Robu în timpul ședinței de plen.

Proiectul va fi reintrodus, cel mai probabil, în următoarea ședință de plen.

Articole pe aceeași temă:

MultipleXity, centrul de artă de 12 milioane de euro pentru TM2021, în atelierele și muzeul STPT de pe Take Ionescu

MultipleXity are doi ofertanți pentru concursul de soluții. A intrat și OAR în joc13Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor