Prima proba la BAC – primul eliminat in Timis! A fost prins cu telefonul mobil

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
1Comentariu
Prima proba la BAC – primul eliminat in Timis! A fost prins cu telefonul mobil
© Foto: Arhiva
Prima zi de Bacalaureat nu a trecut fără… un eliminat în judeţul Timiş. Luni, un elev a fost eliminat de la Bacalaureat, în Timiş, deşi prima probă, cea de competenţe la Limba Română, este socotită una de care se trece, fiind notată cu calificative, nu cu note.

Elevul, care susținea examenul de BAC la liceul din Gătaia, a fost prins cu telefonul mobil în timpul examenului, aşa că a fost imediat eliminat. Tânărul nu va putea participa la două sesiuni de Bacalaureat de acum încolo, cea care se desfăşoară acum şi următoarea.

Luni, 8 iunie, s-a dat startul probelor de competenţe. Prima probă este cea de Limba Română – proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A – care se desfăşoară în intervalul 8-10 iunie.

În prima zi, în Timiş, din 2.224 elevi evaluați, un elev a fost eliminat. Calificative de nivel mediu au obținut 348 elevi (15,65%), nivel avansat: 606 elevi ( 27,25%) și nivel experimentat: 1.270 elevi (57,10%).

Elevii intră la primul examen în ordine alfabetică, pe tot parcursul zilei. Practic, unii dintre liceeni, al căror nume de familie începe cu o literă aflată mai spre “coada” alfabetului, vor susţine proba marți sau miercuri. Candidații intră pe rând în sala de examen, trag un bilet cu subiectul și după câteva minute, în care au timp să își pregătească răspunsurile, vor răspunde întrebărilor puse de profesori. Biletul de examen conține un text suport care acoperă o gamă cât mai variată de tipuri de texte care să stimuleze interesul pentru lectură, are un caracter autentic, posibil a fi întâlnit în viața de zi cu zi, constituie un decupaj semnificativ si de sine stătător, de 160-230 de cuvinte, suficient pentru îndeplinirea cerinţelor de evaluare formulate. Probele orale sunt notate cu calificative, nu cu note.

Un număr de 5.197 de elevi sunt înscrişi în Timiş la această sesiune de Bacalaureat, din promoţia 2014-2015 plus promoţiile anterioare. Din totalul de 5.197, din promoţiile anterioare participă la BAC 782 de elevi. În Timiş, în 56 de unități de învățământ de nivel liceal se susțin probe de competențe. Comisia județeană a numit, în fiecare unitate care are clase terminale, cu excepția a două unități de nivel liceal particular, neacreditate, o comisie de bacalaureat de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. Deși sunt 58 unități de învățământ ce au clase terminale, probe de competențe se susțin în 56 dintre acestea.

Comisiile de bacalaureat pentru evaluarea competențelor se compun din: președinte – directorul sau directorul adjunct al unității de învățământ; secretar – un cadru didactic cu abilitați în operarea pe calculator/informatician; membri – 1-2 cadre didactice; asistenți – câte două cadre didactice, de altă specialitate decât cea la care se susține proba, pentru fiecare sală în care se desfășoară probe scrise sau practice de examen, profesori examinatori – profesori de specialitate, pentru fiecare disciplină de examen la care se susțin probe de evaluare a competenţelor.

Articole pe aceeași temă:

Start BAC! Peste 5.000 de elevi din Timis – in focul examenelor1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor