Premierul Sorin Grindeanu a ajuns la Timisoara. Sute de oameni l-au asteptat cu aplauze la sediul PSD

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
75Comentarii
Premierul Sorin Grindeanu a ajuns la Timisoara. Sute de oameni l-au asteptat cu aplauze la sediul PSD
Premierul exclus din PSD a ajuns, sâmbătă, la Timișoara, pentru a se întâlni cu membrii social-democrați din Timiș. Sute de oameni s-au adunat în curtea sediului partidului de pe malul Begăi, pentru a-și arăta susținerea față de timișoreanul care a rămas la conducerea guvernului fără sprijin politic și a fost exclus din PSD.

România se află în aceste zile într-o adevărată criză politică, după ce liderii PSD, în frunte cu președintele partidului, Liviu Dragnea, au decis să-și desființeze propriul guvern. Pentru că premierul Sorin Grindeanu, aflat de șase luni în fruntea guvernului, nu a vrut să demisioneze, liderii PSD au decis să-i retragă sprijinul politic. Grindeanu și-a numit un prieten mai vechi, pe fostul premier Victor Ponta, în funcția de Secretar General al Guvernului. Timișoreanul social-democrat a anunțat că își dă demisia din funcția de prim-ministru doar când președintele Klaus Iohannis îl va asigura că va numi un premier nou de la PSD. Mai mult, Grindeanu i-a cerut demisia lui Dragnea.

Liderii PSD au convocat Parlamentul pentru duminică, când va fi supusă la vot moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu.

În tot acest timp, premierul exclus din PSD a venit la Timișoara în acest sfârșit de săptămână, pentru a se întâlni cu membrii partidului, având programată o ședință la ora 13. L-au așteptat în curtea sediului de partid sute de oameni, atât din Timiș, cât și din Caraș-Severin, de la simpli membri, până la consilieri locali, consilieri județeni, parlamentari și simpatizanți.

Social-democrații l-au așteptat cu aplauze pe premierul Sorin Grindeanu. Oamenii s-au înghesuit să dea mâna cu el și au strigat necontenit „Grindeanu-n PSD” și „Grindeanu premier”.

UPDATE. Sorin Grindeanu la Timișoara: Nu o să poată să mă excludă Liviu Dragnea din partid de câte ori mă voi înscrie!

Premierul le-a vorbit celor adunați în curtea sediului PSD Timiș și le-a transmis că se va înscrie în partid de ori câte ori va fi nevoie, pentru că va rămâne pesedist toată viața.

„Mulțumesc mult de tot. Am venit azi ACASĂ, pentru că am vrut să văd dacă în Timișoara, în Banat mai există oameni cărora să nu le fie frică. Și iată câți suntem azi aici, membri PSD, pentru că nu poate să decidă nimeni dacă Sorin Grindeanu, Florica Fâșie aici lângă mine, cea care în 1996 mi-a scris recomandarea de a intra în PSD, eu cred că nu poate să mă dea Liviu Dragnea afară din acest partid de câte ori voi primi recomandări. (n.r. social-democrații au început să huiduie și să strige Jos Dragnea) I-am cerut domnului Liviu Dragnea trei lucruri: 1 – să ne spună nouă, pesediștilor, celor care am câștigat alegerile, nu a câștigat o singură persoană alegerile, ci noi, toți, nu o singură persoană care încearcă să confiște acest partid și mai grav decât atât, să confiște țara. I-am cerut următorul lucru: în momentul în care își va asuma demisia pentru situația în care a ajuns PSD, eu nu mă țin de scaun. PSD trebuie să rămână acolo! Al doilea lucru: PSD trebuie să organizeze congres. Fuge de oameni, ăsta nu este președinte PSD, cel care fuge de oameni nu are cum să fie președinte. De aceea i-am cerut demisia, nu pentru altceva! Al treilea lucru: pentru că PSD a câștigat alegerile, să meargă să garanteze în fața partidului, nu în fața a 2-3-4-5 oameni, că această aventură în care ne-a aruncat nu va duce la pierderea guvernării. Nu a putut să garanteze, nu l-ați auzit să spună acest lucru, nu l-ați auzit să-și asume. Acest lucru nu este normal, e bătaie de joc la adresa tuturor! Vă rog să vă aduceți aminte, în 2016 când am pornit primii pași la alegerile locale, în Timiș, (…) am spus un lucru, pe care îl reiau: noi trebuie să fim de partea bună a istoriei, să nu ne fie rușine de ceea ce facem. Și același lucru îl transmit și astăzi și sunt mândru, credeți-mă, sunt extrem de emoționat, dar sunt mândru să văd că sunteți atâția alături de mine astăzi! Vă mulțumesc din tot sufletul!”, le-a spus premierul Sorin Grindeanu social-democraților adunați la sediul PSD Timiș.

Oamenii au strigat în continuare „Grindeanu în PSD” și „Jos Dragnea”.

„Dorința noastră este să readucem democrația în partid, asta ne animă pe toți. Asta trebuie să facem. (…) Să nu se țină decizia într-o mână de oameni. De un an de zile singura formă de conducere e acest Comitet Executiv Național. La antepenultima ședință l-au schimbat din toate funcțiile pe primarul Iașiului, penultima pe Șerban Nicolae, ultima e cu mine, probabil viitoarea va fi cu noi, toți cei de aici, din Timiș și din Banat. Așa ceva nu se poate! Nu o să poată să mă excludă Liviu Dragnea din partid de câte ori mă voi înscrie”, a completat premierul.

Pesediștii din Banat au strigat „Azi în Timișoara, mâine în toată țara”.

„De fiecare dată când va face acest lucru și mă va exclude, tot de atâtea ori o să îi transmit că eu am fost, sunt și voi fi pesedist, nu altceva! Eu am venit aici să văd dacă organizația din care fac parte, PSD Timiș, organizația care pentru prima dată a câștigat alegerile anul trecut, și localele și generalele, mai este alături de mine. Și vreau să văd astăzi dacă mergem pe acest drum care să ne ducă la ceea ce spuneam mai devreme. Prin ceea ce văd aici, înseamnă că suntem hotărâți. Haideți să ne organizăm atunci”, a mai spus Grindeanu.

foto

UPDATE2. Grindeanu a intrat în ședința Biroului Executiv Județean al PSD Timiș

După discurs, premierul Sorin Grindeanu a făcut poze cu oamenii veniți să-și arate susținerea pentru el și apoi a intrat în ședința Biroului Executiv Județean, care are loc la sediul PSD Timiș.

UPDATE3. Sorin Grindeanu după ședința de la PSD Timiș: Îi cer lui Dragnea să fie un adevărat bărbat politic, să nu fugă

Premierul României a ieșit, după ora 15, de la ședința cu social-democrații din Timiș. A vorbit din nou despre situația din partid, precizând că ceea ce își dorește este să existe stabilitate în România. Mai mult, Sorin Grindeanu i-a cerut lui Liviu Dragnea, președintele PSD, să fie un adevărat bărbat politic și să nu fugă.

„Am vrut să văd dacă deciziile pe care le-am luat, pe care le voi lua în zilele următoare, sunt în concordanță cu ceea ce înseamnă respectarea statului de drept în România și a democrației. Pentru mine a fost emoționantă această întâlnire, faptul că de la o întâlnire cu Comitetul Executiv Județean al partidului de 120 de oameni s-a ajuns la sute de oameni din toată regiunea. E emoționant. Mai important decât asta, am vrut să văd dacă în Timișoara, în orașul unde trăiește familia mea, în PSD mai sunt oameni cărora să nu le fie frică. Am mai vrut să transmit o dată ceea ce i-am transmis și până acum domnului Liviu Dragnea, și anume să realizeze în ce situație a dus acest partid. Să-și asume, să fie bărbat politic. Să vină în fața congresului, că sunt mii de delegați și să hotărască congresul linia pe care merge partidul. De altfel, așa spune și statutul, validarea unui prim-ministru se face în congres. Pentru mine și pentru colegii mei este extrem de important ca PSD să rămână la putere. Consultarea în partid trebuie să se facă în congres, cu mii de delegați, cu tot ce înseamnă organizarea unui congres, să-și asume. Eu fac același lucru, îi cer să fie un adevărat bărbat politic, să nu fugă, să nu stea închis cu câteva persoane. Trebuie să vii, să stai de vorbă cu oamenii, să vezi care este pulsul partidului pe care îl conduci”; a explicat Grindeanu.

Prim-ministrul României susține că va rămâne în continuare în PSD și că se va reînscrie în partid ori de câte ori va fi cazul. Mai mult, spune că în Timiș nici măcar nu au ajuns actele privind excluderea lui din partid.

„Am fost, sunt și voi fi membru în acest partid. Nu am schimbat niciodată partidul politic și nici nu vreau să-l schimb și nici nu o să fac lucrul ăsta. Sunt pesedist, punct. Poate să mă dea de câte ori vrea afara Liviu Dragnea. Organizația pe care o conduc cu performanțe consideră în continuare că sunt cel care îi reprezintă cel mai bine. Astăzi am venit să văd care este pulsul organizației. De altfel, domnii au uitat să trimită actele cu excluderea mea. Din punctul meu de vedere, nu are cum să mă excludă vreodată din PSD Liviu Dragnea. Nu mă poate exclude de atâtea ori de câte ori mă voi reînscrie. Nu vreau să ajungem pe un teren speculativ, pe mine mă interesează în acest moment să existe stabilitate, să se poată guverna. Le mulțumesc miniștrilor, au fost la serviciu în toate aceste zile, vor continua să meargă, e datoria lor să meargă la locul de muncă. În săptămâna care urmează lucrurile constituțional și legal vor fi rezolvate. Nu speculez, nu răspund la ipoteze, pe mine cel mai mult mă interesează să asigurăm această stabilitate. Acest lucru poate fi rezolvat în câteva zile, fie în mod direct, fie prin procedurile constituționale. Iar procedura constituțională este moțiunea de cenzură. (…) Nu stau să mă ascund, să fac lucruri pe la spate, care nu sunt normale într-un stat membru al Uniunii Europene”, a mai spus Sorin Grindeanu.

El cere un congres în PSD și spune că nu este normal ca deciziile din partid să fie luate doar în cadrul ședințelor CEX – Comitetul Executiv al partidului, fără vreo întâlnire a Biroului Permanent Național.

„Am cerut un congres pentru a stabili linia pe care trebuie să meargă partidul, pentru a respecta statutul și anume a se valida prim-ministrul și pentru a discuta toate programele care au apărut de un an și ceva, de când partidul se conduce din două în două luni prin Comitete Executive Naționale. Acesta nu e un mod democratic de a conduce partidul. Am o istorie de 21 de ani ca membru în partid și se vor adăuga mulți ani de acum încolo. Eu n-am întâlnit până acum ca de un an de zile să nu se organizeze un Birou Permanent Național, să hotărăști politic deciziile pe care le ia partidul în Parlament. La CEX s-au dat numai sancțiuni. S-a băgat sub preș și rezultatul alegerilor parțiale de duminică. Nu este normal”, a completat premierul.

Întrebat dacă a discutat sau s-a întâlnit cu cei din UDMR sau cu fostul președinte al României, Traian Băsescu, Grindeanu a spus că a fost sunat de cei din UMDR, dar i-a și sunat. Cât despre Băsescu, susține că mai degrabă Dragnea s-ar vedea cu el, pentru că îi leagă o istorie comună.

„M-au mai sunat cei din UMDR, și ei pe mine și eu pe ei. Aveam nevoie de energia pe care colegii mei mi-au transmis-o. Sigur că plec mult mai încărcat spre București, dar, în primul rând, am venit să văd dacă organizația pe care o conduc este alături și dacă am făcut bine ceea ce am făcut. Ați văzut reacția oamenilor. Și dacă în continuare, pe pașii pe care i-am prezentat public, sunt alături de mine. Lucrurile legate de moțiunea de cenzură, de diverse înțelegeri ș.a.m.d. nu se pot face cu ușile închise. Eu, orice întâlnire pe care o voi avea, cu acordul celor cu care mă întâlnesc, o să o transmit public. Eu nu (n.r. legat de întâlnirea cu Traian Băsescu), dar încă președintele PSD Liviu Dragnea s-ar putea să da. Dar, de fapt, îi leagă o istorie comună. Dacă un minister nu funcționează așa cum am spus până acum o să fac ceea ce e necesar astfel încât activitatea guvernului să nu fie blocată. Aș cere să se respecte toate regulile legate de vot în Parlament. O să vedeți când va fi moțiunea de cenzură cum lucrurile se vor desfășura într-un mod de-a dreptul incredibil. Dar deocamdată vreau să văd cum PSD depune moțiune împotriva Guvernului PSD. Acest lucru întră în istorie, s-a ajuns la acest lucru din cauza domnului Dragnea”, a conchis Sorin Grindeanu, la Timișoara.75Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor