Premiera la Timisoara: in Parcul Copiilor se vor aprinde luminile de pe calculator sau smartphone

De A.S.
8Comentarii
Premiera la Timisoara: in Parcul Copiilor se vor aprinde luminile de pe calculator sau smartphone
Reprezentanţii Primăriei Timişoara au anunţat implementarea unui sistem inovator pentru reducerea consumului de energie electrică în Parcul Copiilor: iluminatul va fi pornit/ stins şi controlat de la distanţă, printr-un sistem wireless, de pe calculator sau chiar smartphone. Soluţia este testată într-o zonă din parc, iar autorităţile locale speră să obţină facturi mai mici cu 35% la curent. Sistemul a costat aproape 19.000 de euro şi, dacă va da rezultate, ar putea fi extins.

Soluția implementată presupune controlul şi managementul de la distanţă a iluminatului public din Parcul Copiilor „Ion Creangă”, o soluţie bazată pe tehnologia wireless (radiocomunicatie). Scopul este reducerea costurilor cu energia electrică pentru iluminarea parcurilor. Totodată, se reduc intervenţia factorului uman şi costurile care apar în procesul de operare, din punct de vedere al întreţinerii sistemului.

„În ceea ce priveşte Parcul Copiilor Ion Creangă Timişoara, pornirea şi oprirea iluminatului se realizează de la distanţă (de pe un PC, laptop sau smartphone), la momentul exact (bazat pe condiţiile locale de luminozitate), se reduce nivelul de iluminare, tot de la distanţă, în orele de trafic redus şi se monitorizează de la distanţă buna funcţionare a întregii instalaţii, cu alarmare în caz de defecţiune”, au explicat reprezentanţii Primăriei Timişoara.

Iluminatul nu va fi controlat astfel în întregul parc, ci doar într-o zonă, spre bulevardul Michelangelo – au fost echipaţi 50 de stâlpi de iluminat dintr-un total de 256. Sistemul a fost implementat în premieră naţională la Timişoara, potrivit viceprimarului Dan Diaconu.

„Avem în premieră naţională un sistem inovator de eficientizare energetică pentru iluminatul public. Este un sistem de comunicaţie care a fost montat pe 50 de stâlpi din Parcul Copiilor şi care permite controlul de la distanţă a intensităţii luminii, a aprinderii sau stingerii becului şi care raportează o eventuală defecţiune în funcţionare. Este un sistem inovator nu doar prin eficientizarea energetică pe care o estimăm noi, o reducere de 35% a consumului de curent electric, dar şi prin faptul că deschide posibilitatea unor aplicaţii ulterioare extrem de importante. Vorbim de posibilitatea de a conecta la acest sistem senzori de poluare, senzori de trafic, senzori de mişcare inteligenţi. E o forma de a ne îndrepta către ceea ce, în momentul de faţă, e la modă în toată Europa, dar şi foarte necesar: noţiunea de smart city”, spune Diaconu.

Implementarea sistemului a costat 83.000 de lei (cu TVA), ceea ce înseamnă aproape 19.000 de euro, banii provenind de la bugetul local. De lucrări s-a ocupat, potrivit oficialilor municipalităţii, o firmă din Olanda, Hollatech Beheer B.V.. Eindhoven.

Modul în care funcţionează sistemul va fi atent monitorizat în următoarele 3 luni, când se aşteaptă o reducere spectaculoasă a facturilor.

„Se aşteaptă o reducere de minim 35% a consumului de energie electrică în condiţiile de utilizare corectă a sistemului şi fără a afecta confortul cetăţenilor. În cazul reducerii semnificative a consumului de energie electrică, vom propune implementarea unui astfel de sistem şi în alte parcuri din municipiul Timişoara”, a mai declarat viceprimarul. Rămâne de văzut în ce măsură va fi amortizată investiţia.

 

 8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor