Praf de Timișoara: calitatea aerului a ajuns la nivelul „foarte rău”, în Șagului. Nici în Aradului nu e roz

De Roxana Deaconescu
45Comentarii
Este un aer extrem de poluat în Calea Șagului, arată măsurătorile oficiale care stabilesc nivelul pulberilor în suspensie PM10. Timișoara se află însă în limitele admise de UE, iar primarul Nicolae Robu insistă că orașul condus de el stă extrem de bine la calitatea aerului, chiar cel mai bine din estul Europei.

Calitatea aerului din Timișoara a ajuns la nivelul „foarte rău”, cel puțin în Calea Șagului, unde se află stația de măsurare a calității aerului TM-1, care arată, sâmbătă, 19 octombrie, depășiri uriașe ale limitelor pulberilor în suspensie PM10. La fel a fost și la stația de pe Calea Aradului, vineri, iar situația nu este prea roz nici la cea din curtea Liceului Pedagogic, TM-2, care este, sâmbătă, la nivelul „rău”.

O arată măsurătorile oficiale, nu „haterii” primarului Nicolae Robu pe rețelele sociale. Potrivit site-ului calitateaer.ro, stațiile monitorizate de Comisia Europeană au ajuns să fie portocalii și roșii în ultimele zile, iar sâmbătă TM-2 și TM-5 erau portocalii (rău – n.r.), pe când TM-1 era roșie (foarte rău – n.r.). Detalii puteți vedea în imaginile atașate sau chiar pe rețeaua națională de monitorizare a calității aerului!

Trebuie să menționăm și faptul că deocamdată nu înregistrăm depășiri peste limita maxim admisă. Calitateaer.ro înregistrează depășiri măsurate nefelometric, iar valoarea afișată este o medie de mai multe măsurători într-un anume interval de timp. Conform rețelei de monitorizare, Timișoara are voie 35 de depășiri anuale pe fiecare stație. Or, cel puțin pentru moment, toate stațiile se află sub zece depășiri.

Robu: Degeaba vrei să reduci poluarea, dacă ții mașinile în ambuteiaje

Primarul Nicolae Robu lăuda chiar în urmă cu o săptămână calitatea aerului din Timișoara.

„Suntem singurul oraș scos de pe lista de infringement, să fie limpede, din România, pentru progresele pe care le-am făcut în ceea ce privește calitatea aerului. Nu suntem mulțumiți, continuăm campania pentru aer curat în Timișoara. Faptul că am fost scoși de Comisia Europeană de pe lista neagră este o performanță. OMS, cu tehnologiile cele mai avansate, măsoară calitatea aerului, publică acele clasamente, unii le contestă. Eu le-am făcut? M-a întrebat pe mine cineva despre calitatea aerului în Timișoara? Nu. Sunt măsurători făcute automat pe toată planeta, cu tehnologiile cele mai avansate, și se întocmesc acele clasamente de Organizația Mondială a Sănătății, instituție respectabilă”, a explicat edilul-șef.

El spune că doar Timișoara și Galați sunt în „zona safe”, iar alte orașe au depășiri foarte mari. Mai mult, spune că orașul pe care îl conduce stă cel mai bine din toată Europa de Est.

„Și chiar pentru toată această parte de Europă Timișoara stă cel mai bine. Pe noi nu ne bucură faptul că în alte orașe e mai rău. Noi vrem ca la noi să fie cât mai bine. S-au luat foarte multe măsuri aici. Veți vedea că în permanență am spus că un oraș ca Timișoara, foarte complex, nu e ușor de gestionat. Trebuie gândit în ansamblul său. Degeaba spui că vrei să reduci poluarea, dacă ții mașinile în ambuteiaje. Când mașinile pornesc și opresc la fiecare câteva secunde, se produce o poluare extraordinară, de toate felurile. Se degajă praf… când optimizezi traficul, tu reduci și poluarea”, a mai spus Nicolae Robu.

Edilul-șef se lăuda și în ianuarie cu aerul curat din oraș, dar cu măsurătorile făcute de breathelife2030.org, un site de campanie pentru aer curat lansat sub egida Programului Națiunilor Unite pentru Mediu. Acolo sunt însă măsurate particulele în suspensie PM2,5, cele care sunt, evident, mai mici decât PM10, singurele care sunt măsurate de autorități și pentru care legea ne obligă să nu avem depășiri.

Șantierele, bată-le vina

Comisarii Gărzii de Mediu au intrat în alertă, vineri, 18 octombrie, după un apel la 112, care raporta o perdea de ceață cu aspect de fum deasupra Timișoarei. Comisarii au făcut investigații și au verificat stațiile de monitorizare ale calității aerului din oraș, care indicau într-adevăr depășiri la indicatorul PM10.

„Din datele deținute, se poate concluziona că, datorită calmului atmosferic, temperaturilor ridicate din ultimele zile, nu este favorizată dispersia poluanților în atmosferă, ceea ce determină remanența acestora la nivelul solului, sursele fiind cumulate (trafic rutier, incendii vegetație, funcționare centrale termice, activități industriale, etc). Totodată acesta poate fi și un efect al schimbărilor climatice, ce reprezintă una dintre cele mai mari amenințări asupra mediului, și pentru a căror reducere fac eforturi comune toate autoritățile implicate”, ne spunea comisar-șef Alina Călușeru.

Așadar, șantierele din oraș nu ajută foarte mult la calitatea aerului. Vom da un exemplu simplu: conform legii, mai exact HCL 43/2009 privind regulamentul factorilor de mediu, absolut toate utilajele care intră sau ies pe sau de pe șantierele din oraș trebuie să fie spălate pe roți și absolut toate utilajele care transportă bitum sau asfalt spart sau orice alt material de pe șantier trebuie să aibă prelată peste încărcătură. În caz contrar angrenează pulberile de praf, care rămân în suspensie.

În primăvara lui 2011, Comisia Europeană declanșase procedura de infringement pentru cinci zone din România din cauza poluării atmosferice cauzate de pulberile în suspensie, printre care și Timișoara. Doi ani mai târziu, mai exact în 2013, Timișoara a ieșit de sub infringement pentru că autoritățile au reușit să ia toate măsurile recomandate, una din cele aplicate fiind spălarea mecanizată a carosabilului.

La finalul anului 2018, reprezentanții Gărzii de Mediu Timiș anunțau că, în lunile octombrie și noiembrie, Timișoara a avut depășiri repetate în ceea ce privește nivelul de praf PM10, fiind peste numărul admis de UE de cinci depășiri pe lună, atât la stația TM1, cât și la stația TM5.

Articole pe aceeași temă:

Disecăm laudele primarului Robu: „Mult-hulita Timișoara este pe primul loc la calitatea aerului din România”

Perdea de ceață cu aspect de fum deasupra Timișoarei. Comisarii Gărzii de Mediu, în alertă, după un apel la 11245Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor