Perdea de ceață cu aspect de fum deasupra Timișoarei. Comisarii Gărzii de Mediu, în alertă, după un apel la 112

De Adrian Panduru
32Comentarii
Perdea de ceață cu aspect de fum deasupra Timișoarei. Comisarii Gărzii de Mediu, în alertă, după un apel la 112
În această după-amiază, vineri, 18 octombrie, deasupra Timișoarei se putea vedea o perdea de ceață, un fel de fum care era prezent și în zona centrală a urbei de pe Bega. Inspectorii Gărzii de Mediu au investigat cauza acestei perdele de ceață și deocamdată au ajuns la concluzia că a fost generată de trafic, funcționarea centralelor termice și schimbări climatice.

În urma unui apel primit prin sistemul 112, Comisariatul Județean Timiș al Gărzii Naționale de Mediu s-a autosesizat că majoritatea zonelor din municipiul Timișoara se află sub o perdea de ceață cu aspect de fum. Comisarii au efectuat investigații pentru a stabili dacă este un fenomen de poluare atmosferică și sursa generatoare. S-au verificat stațiile de monitorizare a calității aerului din Timișoara, iar acestea indică depășiri la indicatorul PM10 (particule în suspensie), date care urmează a fi verificate și validate prin metode la laborator, iar la indicatorul NO2 ( dioxid de azot) nu sunt depășiri ale pragului de alertă.

S-au verificat automonitorizările orare la CET Sud și CET Centru, nefiind înregistrate depășiri ale valorilor limită de emisie. Nici nu au fost raportate și identificate incidente de mediu la operatori industriali din Timișoara, iar Biroul Local al Stației Meteo Timișoara a transmis că se înregistrează o perioadă de calm atmosferic, fără vânt. Și cei de la ISU Timiș au efectuat măsurători cu aparatura din dotare, pentru determinarea calității aerului, și au constatat că acesta se află în parametri normali.

„Până la acest moment, din datele deținute, se poate concluziona că datorită calmului atmosferic, temperaturilor ridicate din ultimele zile, nu este favorizată dispersia poluanților în atmosferă, ceea ce determină remanența acestora la nivelul solului, sursele fiind cumulate (trafic rutier, incendii vegetație, funcționare centrale termice, activități industriale, etc). Totodată acesta poate fi și un efect al schimbărilor climatice, ce reprezintă una dintre cele mai mari amenințări asupra mediului, și pentru a căror reducere fac eforturi comune toate autoritățile implicate”, transmite comisar-șef Alina Călușeru.32Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor