Povestea unui broker imobiliar sau de ce sa lucrezi in imobiliare

Povestea unui broker imobiliar sau de ce sa lucrezi in imobiliare
© foto: Media-Max
În Timișoara, doar 40% dintre tranzacțiile imobiliare care implică locuințe sunt realizate prin intermediul agențiilor imobiliare. Foarte mulți oameni, vânzători sau cumpărători, evită colaborarea cu agențiile imobiliare, din cauza unor experiențe neplăcute din trecut pe care le-au avut cu agenții imobiliari. În aceste condiții, de ce ai alege să lucrezi ca broker imobiliar?

Eugen Encuțescu, broker imobiliar din anul 2000 și fondatorul companiei de consultanță imobiliară Eugene Estate spune că, în ultimii ani, au fost făcute progrese semnificative în profesionalizarea breslei imobiliare și că proprietățile tranzacționate prin intermediul agențiilor imobiliare sunt realizate la un preț cu 4-5% mai mic față de cele tranzacționate în privat.

Eugen Encuțescu a intrat în domeniul imobiliarelor în anul 2000, pe când avea doar 19 ani. În acele vremuri, activitatea unui broker imobiliar se rezuma la lucruri simple, pentru că agenții nu aveau la dispoziție uneltele care azi sunt indispensabile unui profesionist în imobiliare.

Era epoca în care prețurile creșteau de la un an la altul într-un ritm amețitor: de pildă, printre primele apartamente tranzacționate de Eugen Encuțescu, broker imobiliar și fondatorul companiei de consultantă imobiliară Eugene Estate, s-a numărat o locuință situată ultracentral, la prețul de 12.000 de dolari americani. Peste șapte ani, aceeași proprietate era tranzacționată la 150.000 de euro.

Principalele provocări din anii 2000 erau, pentru un agent imobiliar, să reușești să explici clienților care este rolul tău în tranzacționarea unei proprietăți și cum reușești să adaugi valoare prin serviciile prestate, obiective care, la nivelul întregii piețe, nu sunt atinse nici astăzi decât parțial.

„La ora actuală, în Timișoara volumul de proprietăți imobiliare tranzacționate prin intermediul agențiilor imobiliare este de doar 40%. Există o categorie foarte mare de persoane care încearcă să evite colaborarea cu agențiile imobiliare deoarece percepția lor este cristalizată în zona lipsei de încredere, pentru că au interacționat în trecut cu agenți imobiliari cu un grad de profesionalism destul de scăzut. În ultimii ani au fost făcute însă progrese semnificative în profesionalizarea breslei imobiliare. Un aspect foarte important și mai puțin cunoscut, certificat în statistici, este faptul că proprietățile tranzacționate prin intermediul agențiilor imobiliare sunt efectuate la un preț cu 4-5% mai mic față de cele tranzacționate în privat”, explică Eugen Encuțescu, broker imobiliar, fondator al companiei de consultanță imobiliară Eugene Estate.

Meseria de broker imobiliar, o chestiune de vocație?

Eugen Encuțescu, , broker imobiliar, fondator al companiei de consultantă imobiliară Eugene Estate, spune că, în cei peste 17 ani de carieră în imobiliare, a constatat faptul că cei mai profesioniști oameni din industrie sunt aceia care au descoperit că au vocație în acest domeniu și au făcut o carieră urmând pași simpli, care i-au condus către succes.

„Este important ca, atunci când îți începi cariera, să ai șansa să o faci în cadrul unei companii de succes, deoarece îți oferă nenumărate oportunități de dezvoltare profesională, de învățare și multe alte beneficii. Profesia de broker imobiliar oferă posibilitatea de a satisface o gamă largă de oameni în timp ce îndeplinești o varietate de sarcini și responsabilități. Ea poate fi foarte satisfăcătoare, pentru că ajută oamenii în privința unor decizii importante, cum ar fi cumpărarea, vânzarea sau închirierea unei proprietăți. Este nevoie de o persoană specială pentru a lucra în domeniul imobiliar: cineva care se angajează să furnizeze servicii excepționale pentru clienți”, spune Eugen Encuțescu, broker imobiliar, fondator al companiei de consultanță imobiliară Eugene Estate, care caută în prezent să angajeze colegi noi.

În același timp, o persoană care vrea să devină broker imobiliar trebuie să fie pregătit să urmeze standarde etice înalte, potrivit lui Eugen Encuțescu, care spune că, la urma urmei, brokerii imobiliari sunt implicați în mod frecvent în tranzacții care ar putea reprezenta cele mai importante decizii financiare luate vreodată de un client.

„Brokerii imobiliari au nevoie de personalitate, angajare și să fie capabili să comunice, să înțeleagă și să se raporteze la o mare varietate de oameni. Inițiativa, previziunea, capacitatea de organizare, integritatea și o preocupare reală sunt, printre altele, trăsături de caracter esențiale ale unui broker imobiliar bun”, conchide Eugen Encuțescu.

Despre compania de consultantă imobiliară Eugene Estate

Eugen Encuțescu spune că a pornit la drum, încă din anul 2000, de la premisa că Eugene Estate trebuie să funcționeze ca un liant bazat pe perfecționare și profesionalism între compania de consultantă imobiliară și clienții săi. Fondatorul Eugene Estate spune că a reușit să obțină acest lucru, iar ca mărturie stau și premiile obținute de-a lungul anilor:

  • Martie 2018 – Gala Profesioniștilor în Imobiliare – Cea mai puternică agenție Timișoara
  • Martie 2017 – Gala Profesioniștilor în Imobiliare – Agenția anului Timiș
  • Februarie 2016 – Gala Profesioniștilor în Imobiliare – Cea mai mare agenție Timiș
  • Mai 2015 – Uniunea Agențiilor Imobiliare – Tranzacția anului
  • Aprilie 2014 – Uniunea Agențiilor Imobiliare – Cea mai bună campanie marketing
  • Februarie 2012-Asociația Antreprenorilor din România – Premiul I Timiș – Companii imobiliare.

(915516)
Regulament de plasare a anunturilor