Podul din sticle de plastic al Timisoarei nu a intrat in Cartea Recordurilor

De Valentin Rusu
13Comentarii
Podul din sticle de plastic al Timisoarei nu a intrat in Cartea Recordurilor
© TION: Podul din sticle de plastic al Timisoarei nu a intrat in Cartea Recordurilor
Podul din sticle de plastic al Timişoarei, construit pe Bega în vara acestui an, din peste 100.000 de pet-uri, nu a intrat în Cartea Recordurilor. După săptămâni de aşteptare, răspunsul celor de la Guiness World Records (GWR) a fost unul negativ.

Podul a fost construit la iniţiativa asociaţiei EcoStuff România, care prin această acţiune a vrut să tragă un semnal de alarmă legat de reciclarea PET-urilor. S-au folosit peste 100.000 de sticle de plastic la construcţia acestui pod, care a stat pe Bega o lună de zile – oamenii au circulat pe el şi s-au ţinut diferite evenimente în locaţie.

Organizatorii proiectului cu.podu – cel mai mare pod din lume realizat din pet-uri, la Timişoara, au primit răspunsul celor de la Cartea Recordurilor după o întârziere de aproape 3 săptămâni. Din păcate, răspunsul este unul negativ: podul din pet-uri construit la Timișoara în vara acestui an nu a fost considerat un record. Printre motivele invocate se numără: “Materialul trimis nu arată modul în care au fost numărate pet-urile” și “Structura nu a fost realizată dintr-o singură bucată, existând acea deschidere la mijloc”.

EcoStuff (iniţiatorii proiectului) menționează că documentația trimisă a fost completă, arătând clar și modalitatea de numărare și punând la dispoziția GWR – Guinness World Records sute de fotografii din timpul construirii modulelor, inclusiv fotografii cu fiecare dintre cele 76 de gabioane în parte, cu fiecare strat de pet-uri separat, la rezoluție mare, tocmai pentru a putea fi verificate.

Referitor la a doua obiecție, EcoStuff România și-a dorit stabilirea unui nou record pentru “cel mai mare pod realizat din pet-uri”, existând (cel puțin așa se menționează pe site-ul GWR) posibilitatea de a fi creată o nouă categorie, un nou record, proiectul cu.podu fiind unul atipic. Crearea unei noi categorii a fost însă refuzată de GWR.

Pe parcursul celor trei luni de realizare a proiectului, reprezentanții GWR au schimbat de două ori secțiunea în care organizatorii ar fi trebuit să doboare recordul, prima fiind “Largest plastic bottle sculpture”, iar a doua “Largest plastic bottle structure”, cele două fiind considerate categorii diferite. La categoria “Largest plastic bottle sculpture” – recordul actual este deținut de Lituania cu un brad de Crăciun realizat din 42.000 pet-uri – “record incorect, deoarece pentru construirea bradului au fost folosite doar fundurile sticlelor de plastic, nu întreaga sticlă. <<Largest plastic bottle structure>> – recordul actual este deținut de Italia cu un pod plutitor realizat din 43.296 sticle de plastic” – transmit reprezentanţii EcoStuff.

Încadrarea proiectului cu.podu în cea de-a doua categorie a fost făcută în 4 Iulie, cu doar trei săptămâni înainte ca podul să fie montat pe Bega. Înainte de a face această nouă încadrare, reprezentanții GWR au primit planșele cu proiectul, planșe din care reiesea clar că podul are o deschidere la mijloc. Cu toate acestea, a fost schimbată încadrarea.
cu.podu a fost realizat folosind peste 100.000 de pet-uri și spre deosebire de podul plutitor din Italia, a putut fi folosit de vizitatori în deplină siguranță.

O altă nemulțumire a organizatorilor este dată de lipsa de profesionalism a reprezentanților GWR care au analizat propunerea, spun aceștia. Răspunsul pentru doborârea unui record existent (cazul de față) trebuia să vină în maxim 6 săptămâni, adică cel târziu în 15 Septembrie, iar cel pentru stabilirea unui record nou (categorie nouă), cel pe care îl așteptau de fapt cei de la EcoStuff, trebuia să vină în maxim 12 săptămâni, adică în 27 Octombrie. Organizatorii au primit însă răspunsul după aproape 15 săptămâni, în 12 Noiembrie. În plus au fost primite două e-mail-uri total diferite, unul dintre ele referitor la proiectul cu.podu, dar celălalt, venit cu 3 minute înainte de la același reprezentant GWR, se referea la un proiect realizat din… paie, mai spun reprezentanții EcoStuff. EcoStuff nu a plătit cei 6000 de euro pentru a aduce un reprezentant GWR în Timișoara. Voluntarii EcoStuff au intenționat să construiască cel mai mare pod din pet-uri din lume și în opinia lor au reușit.

“EcoStuff multumește miilor de voluntari care au contribuit la colectarea peturilor, sutelor de voluntari care au “donat” peste 6.000 de ore de muncă pentru realizarea podului și nu în ultimul rând mulțumește celor peste 50.000 de vizitatori care au trecut la Timișoara peste cel mai mare pod din pet-uri din lume!”, transmite Radu Rusu, preşedintele EcoStuff România.

 13Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor