Piata imobiliara timisoreana continua sa scada. Cresteri sunt doar la chiriile de birouri

De M. Hoster
1Comentariu
Piata imobiliara timisoreana continua sa scada. Cresteri sunt doar la chiriile de birouri
© TION - Piața imobiliara timisoreana continua sa scada
La Timişoara preţurile la apartamente scad, dar se caută spaţii de birouri, acestea având preţuri tot mai mari la închiriere. La fel, şi preţurile terenurilor sunt în scădere, probabil şi din cauza lipsei de solicitări.


În a doua jumătate a lui 2013 apartamentele din Timişoara au continuat să se ieftinească, dar într-un ritm destul de lent, preţul terenurilor și-au continuat scăderea, în timp ce chiriile la spaţiile de birouri de clasa A înregistrează o ușoară apreciere.

Preţul de vânzare al apartamentelor vechi din Timişoara a ajuns în al doilea semestru din 2013 la o medie de circa 862 de euro pe metrul pătrat în scădere cu aproximativ 39% față de perioada de început a crizei, și în scădere cu aproximativ 1,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2012, arată datele uneia dintre principalele companii de consultanţă pentru evaluare, Darian.

În zona ultracentrală, apartamentele vechi cu două camere, de exemplu, s-au vândut cu preţuri cuprinse între 50.000 şi 70.000 de euro, în timp ce pentru acelaşi tip de apartamente din zone mai slab cotate, cum ar fi Șagului, acestea au preţuri cuprinse între 35.000 şi 42.000 de euro. În zonele Soarelui şi Lipovei, preţurile sunt cuprinse între 35.000 şi 48.000 de euro, iar în Bucovina sunt între 40.000 şi 50.000 de euro.

Comparativ, la nivel naţional, în semestrul II din 2013, preţul mediu de tranzacţionare al apartamentelor vechi, a fost de aproximativ 684 euro/mp, în scădere cu aproximativ 41% față de perioada de început a crizei și cu aproximativ 2% mai mici comparativ aceeași perioadă din 2012. Cele mai scumpe apartamente rămân în continuare în Bucureşti, unde preţul mediu a fost în al doilea semestru din 2013 de 957 euro/mp.

„În viitor tendința de scădere a prețurilor se va păstra cel mai probabil și pe termen mediu, în condițiile în care economia nu dă semne solide de redresare. Principalii factori ar putea fi cei determinați de limitarea finanțării bancare de programul Prima Casă și de veniturile insuficient de ridicate ale potențialilor cumpărători”, a declarat Adrian Crivii, preşedintele companiei de evaluare.

Cât priveşte apartamentele noi, și acestea au înregistrat o reducere a prețului, ajungând în semestrul 2 2013 la 7927 eur/mp, în scădere cu aproximativ 3% față de aceeași perioadă a anului anterior, și cu aproximativ 27% mai mic decât în perioada de început a crizei.

În ceea ce priveşte terenurile din Timişoara, preţurile acestora au înregistrat de-a lungul crizei imobiliare o reducere de aproximativ 68%, scăderea în ultimele 12 luni fiind de aproximativ 8%.

Raportul mai relevă faptul că, în al doilea semestru din 2012, preţurile de închiriere ale spaţiilor de birouri de clasă A din Tmişoara au înregistrat o ușoară creștere fiind cuprinse între 12 și 15 euro/mp/lună.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor