Peste jumatate de milion de euro pentru bisericile Timisoarei in 2014. Alesii inca impart bani…

De A. Strugariu
Reactualizat la:
12Comentarii
Peste jumatate de milion de euro pentru bisericile Timisoarei in 2014. Alesii inca impart bani…
© TION: Peste jumatate de milion de euro pentru bisericile Timisoarei in 2014. Alesii inca impart bani...
Nu se încheie anul fără ca aleşii timişoreni să mai aprobe ceva alocări de fonduri pentru biserici. Iar bugetul local pare a fi sac fără fund atunci când vine vorba despre finanţarea lăcaşurilor de cult. Prin trei noi proiecte de hotărâre, care vor fi discutate în şedinţa Consiliului Local Timişoara de marţi, se propune alocarea unor noi finanţări, de aproximativ 100.000 de euro, pentru biserici. Se face şi o rectificare de buget pentru asta! Totalul pe anul 2014 ar trece astfel de jumătate de milion de euro.

Astfel, prin unul dintre cele trei proiecte se propune finanţarea de la bugetul local a unor lucrări de amenajare la Parohia „Sf. Mucenic Dimitrie” Timişoara Cetate. Reprezentanţii primăriei propun alocarea sumei de 40.000 lei pentru amenajarea unui spaţiu din incinta bisericii din Piaţa 700.

„Parohia Timişoara Cetate, Protopopiatul Timişoara I, situată în Piaţa 700 nr. 1, solicită sprijin financiar în vederea executarii unor lucrări de amenajare interioară a spaţiului anexă a bisericii (…) Accesul în acest spaţiu se poate face din altarul bisericii, respectiv pe o intrare laterală din exterior. Acest spaţiu, în stadiul actual, nu oferă condiţii pentru desfăşurarea unor activități auxiliare bisericii. Parohia derulează activităţi în cadrul proiectului naţional “Hristos Împărtăşit Copiilor”, care constă în programe de educaţie a copiilor şi tinerilor – cerc de pictură, cateheze și filme cu teme religioase. Având în vedere că numărul copiilor implicaţi în activităţile proiectului este mare, se necesită amenajarea acestui spaţiu, pe care parohia îl va putea utiliza şi pentru întrunirile consiliului parohial şi repetiţiile corului”, explică autorităţile locale.

Parohia solicită suma de 75.000 de lei, iar cei de la primărie propun 40.000 de lei, afirmând că există un disponibil de 77.000 de lei la bugetul local, la capitolul „Alte servicii în domeniile culturii, recreerii şi religiei’’.

Printr-un alt proiect de hotărâre, elaborat ulterior, se propune alocarea de fonduri pentru continuarea lucrărilor de construcţie a Bisericii cu hramul „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” de pe Calea Şagului nr. 75. Suma propusă pentru acest lăcaş de cult este de 200.000 de lei.

Nu sunt destui bani la buget, dar pe ordinea de zi a şedinţei de marţi apare şi o rectificare. „Menţionăm că această sumă va fi aprobată la rectificarea de buget din plenul care va avea loc la aceeaşi dată cu aprobarea prezentului proiect de hotărâre”, precizează reprezentanţii municipalităţii.

Cel de-al treilea proiect de hotărâre prevede alocarea de bani publici pentru continuarea lucrărilor la Biserica Parohiei „Naşterea Maicii Domnului” din zona Badea Cârţan. Se propune aprobarea unei finanţări de încă 200.000 de lei.

„Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Timişoarei solicită sprijin financiar în vederea continuării lucrărilor de amenajare la Parohia „Naşterea Maicii Domnului” din Timisoara, Calea Lugojului (Badea Cârţan) (…) La acest lăcaş de cult sunt necesare ample lucrări la nivelul învelitorii şi exteriorului (intervenţii la nivelul acoperişului – refacere luminatoare din aluminiu la acoperiş, lucrări de hidroizolaţii, revizuirea sistemelor de evacuare a apelor pluviale, termosisteme la turla şi la absida altarului, tencuieli şi lucrări de tinichigerie, ventilatoare şi sisteme de ventilaţie)”, motivează oficialii primăriei.

Per total, vorbim despre 440.000 de lei, adică aproximativ 100.000 de euro, pentru cele trei biserici.

Trebuie precizat că suma totală alocată de la bugetul local al Timişoarei, în 2014, pentru susţinerea lăcaşurilor de cult este de circa 440.000 de euro.

Acum, odată ce aleşii vor aproba şi aceste finanţări – pentru că puţini sunt cei se împotrivesc atunci când vine vorba despre cele sfinte -, suma va trece de jumătate de milion de euro.

UPDATE. Consilierii locali au aprobat, în plenul de marți, alocarea finanțărilor pentru cele trei biserici. Proiectele au trecut la vot în forma propusă de Executivul Primăriei.

Totuși, aleșii au stabilit ca pe viitor să fie mai stricți și să gândească un regulament în baza căruia să se acorde aceste alocări de fonduri pentru lăcașurile de cult.

Consilierul Radu Țoancă (PSD) a explicat că în general se asigură finanțare pentru lucrările pe care le consideră prioritare Arhiepiscopia, pe când consilierul Ciprian Jichici (PNL) a cerut o dezbatere serioasă cu privire la oportunitatea finanțării unor astfel de lucrări.12Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor