Pentru (banuitele) prostii ale medicilor sunt pedepsiti pacientii

De Delia S. Barbu
2Comentarii
Am putea achita in plus intre 5 si 250 lei pentru accesarea unui serviciu medical
Am putea achita in plus intre 5 si 250 lei pentru accesarea unui serviciu medical
Legiuitorii din sănătate s-au gândit, în sfârşit, să facă  ordine în sistem: vor pune bolnavii să plătească şi mai mulţi bani!! Pentru că îi bănuiesc pe medici de falsuri, legiuitorii cred că bolnavii ar trebui să plătească pentru consultaţii. Legea coplăţii a fost modificată şi am putea achita în plus între 5 şi 250 lei pentru accesarea unui serviciu medical.

Legea privind introducerea coplăţii la serviciile medicale este, din nou, în dezbatere publică. “Există suspiciunea la ora actuala că sunt furnizori de servicii, care raportează servicii pe care nu le-au făcut. Introducând coplata în această formă, furnizorul va trebui să falsifice o factură fiscală ca să poată face o raportare falsă”, a explicat dr. Vasile Cepoi, ministrul Sănătăţii.

Chiar dacă eşti asigurat, ar trebui să plăteşti acum între 4 şi 7 lei pentru consultaţia la medic, 5 lei pentru biletul de trimitere, 10 lei cura de tratament de acupunctură, 5 lei pentru efectuarea unui set de 5 analize medicale, 10 lei pentru efectuarea unui set de până în 10 analize şi 20 de lei pentru efectuarea a 10 analize medicale, 150 lei pentru un RMN nativ, 250 lei pentru un RMN cu substanţă de contrast, 100 lei pentru un CT, 150 lei pentru un CT cu substanţă de contrast şi altele. 

Legiutorii nu au vrut să „rănească” bolnavii, ci să facă ordine în sistem (!). După părerea reprezentanţilor Ministerului, această măsură va fi şi un „instrument de stimulare a exigenţei pacienţilor fata de calitatea serviciilor furnizate”. Nu se plătește coplata pentru urgențe, iar categoriile scutite de la coplată sunt pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 740 lei/lună, copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani fără venituri,  ucenicii sau studenţii dacă nu realizează venituri din muncă, bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse, femeile însărcinate şi lauzele.

Medicii de familie din Timiş se abţin de la comentarii asupra acestui subiect. „Nu ştim ce se va întâmpla. Din cauza situaţiei politice, totul este în aşteptare. Din câte ştiu eu, în prezent, medicii din Timiş nu încasează bani de la pacienţi”, spune dr. Claudia Iftode, medic de familie, vicepreşedinte al Patronatului Medicilor de Familie din Timiş. Aceasta nu doreşte să comenteze decizia ministerului. „Nu comentez. Coplata este o răspundere ce trebuie să şi-o asume ei, nu medicii de familie”, a spus aceasta. 

Introducerea coplatii nu va rezolva problemele din sanatate2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor