Patru parlamentari de Timis, declarati incompatibili de ANI. Doi dintre ei risca inchisoare

De B.A.M
Reactualizat la:
2Comentarii
Patru parlamentari de Timis, declarati incompatibili de ANI. Doi dintre ei risca inchisoare
Inspectorii de integritate au descoperit că 32 de parlamentari sunt incompatibili, pentru că deţin în paralel cu funcţiile de deputat sau senator şi alte funcţii. Printre aceştia se numără şi patru parlamentari de Timiş: doi de la PSD, unul de la PNL şi unul de la UDMR. Doi dintre aceştia riscă chiar şi închisoare, ei fiind acuzaţi de inspectorii ANI că ar fi comis fals în declaraţii.

Conform unei informări furnizate de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), s-a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităților, precum și posibila săvârșire a infracțiunii de fals în declarații în cazul deputaţilor Dorel Covaci (PSD) şi Molnar Zsolt (UDMR), precum şi a senatorilor Petru Ehegartner (PNL) şi Matei Suciu (PSD).

Astfel, în cazul lui Dorel Covaci, inspectorii de integritate au constatat că s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât a deținut sau deține, simultan, funcția de deputat și calitatea de administrator al SC Agripim SRL (din 19 decembrie 2008 şi până în prezent) şi cea de administrator al Cons Prifad SRL (din 19 decembrie 2008, până în 14 iunie 2010).

„Agenția a constatat și posibila săvârșire a infracțiunii de fals în declarații, deoarece acesta nu a menționat în declarațiile de interese, depuse în calitatea de deputat (anii 2008 – 2013), funcțiile de administrator la S.C. AGRIPIM S.R.L. și S.C. CONS PRIFAD S.R.L., motiv pentru care a fost sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”, se arată în comunicatul ANI.

În cazul lui Molnar Zsolt, inspectorii ANI susţin că „se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 20 decembrie 2012, întrucât deține, simultan, funcția de deputat și calitatea de persoană fizică autorizată prin MOLNAR G ZSOLT PERSOANĂ FIZICĂ AUTORIZATĂ”.

În cazul senatorului PNL de Timiş Petru Ehegartner, inspectorii ANI consideră că s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât a deținut, simultan, funcția de senator și administrator al S.C. Huro Supermold SRL, S.C. Superplast International SRL şi S.C. Superplast SRL. Ehegartner a renunţat la funcţiile de administrator deţinute în cursul anului 2013, însă după ce fusese ales în Senatul României.

Inspectorii ANI au mai constatat starea de incompatibilitate şi în cazul senatorului PSD Matei Suciu, care, în perioada 19 decembrie 2012 – 09 ianuarie 2014, a deținut, simultan, funcția de senator și calitatea de administrator al S.C. SUMNICOM S.R.L. și al S.C. FERMA VEGETAL S.R.L.

„Agenția a constatat și posibila săvârșire a infracțiunii de fals în declarații, deoarece acesta nu a menționat în declarația de interese, depusă în calitatea de senator, funcția de administrator al S.C. SUMNICOM S.R.L. și al S.C. FERMA VEGETAL S.R.L., motiv pentru care a fost sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”, se mai arată în comunicatul ANI.

În cazul în care starea de incompatibilitate a celor patru parlamentari va fi confirmată de judecători, ei riscă să primească interdicţia de a ocupa o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani.

În cazul celor doi social-democraţi suspectaţi şi de fals în declaraţii, pedeapsa primită poate fi mult mai mare şi ajunge chiar şi la doi ani închisoare, fiind considerată o faptă penală.

UPDATE Senatorul Matei Suciu se apără: cele două firme sunt inactive

Senatorul PSD de Timiş Matei Suciu a declarat, pentru www.tion.ro, că în cazul lui nu poate fi constatată o stare de incompatibilitate, deoarece firmele la care face referire ANI sunt inactive de mai mulţi ani.

„ANI a constatat o stare de incompatibilitate între funcţia mea de senator şi funcţia de administrator la două firme. Cele două societăţi comerciale nu desfăşoară activitate.Una, de patru ani este suspendată şi se poate verifica acest lucru pe site-ul Registrului Comerţului. Cealaltă firmă nu are activităţi comerciale de 14 ani. De trei ani nu a mai depus bilanţ şi a fost declarată inactivă la începutul anului 2013. Sunt două firme inactive. O să mă apăr în instanţă şi o să fac dovada că nu am administrat nimic în cazul celor două firme. Probabil că voi reuşi să desfiinţez această hotărâre”, a declarat Suciu.

UPDATE 2: Ehegartner spune că va contesta decizia ANI

Senatorul Petru Ehegartner susţine că în cazul său nu este vorba despre nicio incompatibilitate, lucru pe care îl va demonstra în instanţă.

„Ştiam că există un dosar în lucru. Evident că voi contesta decizia ANI. Voi acţiona şi voi folosi toate căile de atac pentru a demonstra că nu este vorba de o incompatibilitate şi nu a fost niciodată vorba de incompatibilitate”, a spus Ehegartner.

UPDATE 3: Ehegartner a şi transmis, prin avocatul său, o adresă Agenţiei Naţionale de Integritate, în care explică de ce nu este în stare de incompatibilitate. Potrivit acestui document, liberalul a trimis declaraţii că renunţă la calitatea de administrator al S.C. SUPERPLAST INTERNAŢIONAL S.R.L şi S.C. SUPERPLAST S.A. ARAD la o zi după alegerile parlamentare din 2012, care au avut loc pe 9 decembrie 2012. De asemenea, în cursul unei săptămâni, pe 14 decembrie, el le-a solicitat asociaţilor S.C. HURO SUPERMOLD S.R.L. să ia act de încetarea calităţii sale de administrator. Iar numirea sa oficială în funcţia de senator a avut loc pe 19 decembrie.

„Mandatul de senator al subsemnatului, dobândit urmare a alegerilor parlamentare generale din 9 decembrie 2012, a fost validat prin Hotărârea Senatului României cu nr. 47/19.12.1012, publicată în M. Of. nr. 864 din 19 decembrie 2012. Prin urmare, subsemnatul nu putea ajunge în stare de incompatibilitate prin cumularea mandatului de senator cu calitatea de administrator la cele trei societăţi comerciale astăzi în discuţie, având în vedere faptul că (…) renunţarea subsemnatului la calitatea de administrator în cele trei societăţi comerciale a fost făcută anterior datei de 19 decembrie 2012″, se mai arată în adresa transmisă de avocatul lui Ehegartner Agenţiei Naţionale de Integritate.

Până la această oră, deputaţii Dorel Covaci şi Molnar Zsolt nu au putut fi contactaţi pentru a-şi expune un punct de vedere.

 

 

 2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor