Pasunea comunala – motiv de scandal la Biled intre crescatorii de animale si primarie

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
Pasunea comunala – motiv de scandal la Biled intre crescatorii de animale si primarie
© TION: Pasunea comunala - motiv de scandal la Biled intre crescatorii de animale si primarie
Scandal în localitatea timișeană Biled între crescătorii de animale și primărie. Crescătorii de animale susțin că au pierdut subvenţii de peste 100.000 de lei pentru că primaria nu le-a prelungit contractul de păşunat. În replică, primarul susţine că fiecare crescător de animale, fie el asociaţie ori persoană fizică, va primi atât pământ de păşunat cât i se cuvine, în funcţie de numărul de animale.

Subvenţia pentru animale de la Uniunea Europeană, prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură, se dă pe hectar – 130 de euro anual. Dar pentru a primi această subvenţie, cel care o cere trebuie să aducă un act din care să reiese clar faptul că are un contract încheiat pe păşunea comunală. Romeo Cian, secretarul Asociaţiei de Crescători de Animale cu personalitate juridică “Viitorul Bilezian”, spune că principala cauză a pierderii subvenţiei este neprelungirea contractului de concesiune a păşunii de către primărie, în relaţia cu asociaţia.

Subvenţia se dă pe hectar, anual, iar asociaţia nu mai avea în concesiune bucata de păşune pe care să primească subvenţia. Mai mult, seccretarul asociaţiei spune că dinspre primărie vin încercări de a diviza asociaţia, iar oamenii sunt încurajaţi să-şi crească animalele singuri. Dar subvenţia? Din ce spune secretarul asociaţiei, un om care are 2-3 vaci nu va mai primi subvenţie. Motivul? Subvenţia se dă pe hectar. Terenul pe care se consideră că păşunează o vacă, spre exemplu, din ce spune Romeo Cian, este de 0.3 hectare (aşa se divizează terenul conform normativelor, din 0,3 în 0,3 hectare) şi mai trebuie 0,1 hectare până la un hectar, pragul de la care se dă subvenţia de la APIA. Asociaţia, spune secretarul, are peste 60 de membri.

“Avem tot probleme cu ei, cu primăria. De anul trecut trebuie să luăm subvenţie pe păşune. Cei de la primărie nu au vrut să prelungească contractul pe păşune şi am pierdut subvenţia. Am pierdut aproape un miliard şi ceva lei vechi. Avem 216 hectare de păşune. Din cauza lor, cu influenţă asupra consiliului local, am pierdut subvenţia. În consiliul local erau consilieri care au animale, un cioban adus aici în Biled, a adus vreo o mie de oi din Alba, alt consilier local are vreo 50 de vaci, un miliardar care are 50 de vaci. Toată chestia s-a făcut ca să se dezbine asociaţia, politic. Primăria a pierdut 500 şi ceva de milioane, pe care noi îi plăteam drept impozit pe teren, redevenţa. Consiliul Local a pierdut peste jumătate de miliard.

Cei de la primărie i-au dus pe oameni în eroare, să-şi facă separat, să iasă din asociaţie. Dar nu primesc nimic subvenţie. Ei vor să facă pe persoană fizică, dar persoanele fizice nu or să primească nimic, pentru că au 2-3 vaci. Acum i-au zăpăcit pe oameni şi nu o să primească nimeni subvenţie. Atât o să-i zăpăcească pe oameni încât nu mai ia nimeni subvenţie. Subvenţia se acordă de la APIA, dar se acordă de la un hectar în sus. Primăria dă suprafaţa de teren pe care păşunezi. Face un contract, iar cu acel contract trebuie să te prezinţi pentru subvenţie la APIA. Noi am cerut prelungirea contractului pe o lună de zile, dar nu au aprobat. Dacă prelungeau acest contract, atunci puteam să ne luăm subvenţia”, spune Romeo Cian.

Miercuri, la Biled, va avea loc o şedinţă de consiliu local extraordinară, pe acest subiect, la care sunt invitați și crescătorii de animale.

“Îi vom face plângere penală la DNA primarului interimar David Cristian. Noi nu am vrut să începem războiul, dar văd că el îl vrea”, spune Romeo Cian.

Primarul interimar al Biledului, David Cristian, spune că lucrurile se vor lămuri în şedinţa extraordinară de consiliu local şi că acuzaţiile secretarului asociaţiei nu sunt reale.

“Lor le-a expirat contractul de păşunat şi s-a schimbat şi legislaţia în vederea acordării păşunii. Acum, miercuri, avem şedinţă tocmai pentru această chestiune. Păşunile se dau în funcţie de numărul de animale şi de crescătorii de animale. Dumnealor au în asociaţie un număr de vaci, dar pe raza comunei sunt mai multe decât au ei acolo şi fiecare şi-a cerut separat. Fiind cetăţeni ai comunei, bineînţeles că trebuie să le dăm şi lor, şi pentru vaci, pentru oi, pentru toate animalele, nu putem să dăm doar unei singure asociaţii care are în cadrul ei un număr mic de animale, care depăşeşte excedentul păşunii şi restul să rămână pe dinafară. Trebuie să acordăm păşunea în funcţie de necesitate. Li se va face un contract şi dumnealor, în funcţie de numărul de animale, conform normativelor. Am convocat şedinţa miercuri tocmai ca să rezolvăm această problemă, să poată şi dumnealor să meargă la APIA şi să se rezolve toate problemele. Nu e nici vorbă de ingerinţe politice. Dumnealor (cei de la asociaţie) până acum au avut contract pentru 200 şi ceva de hectare. Acum dumnealor nu mai au numărul de animale necesar pentru cele 216 hectare, iar nici oamenii nu mai doresc toţi să meargă împreună cu această asociaţie. Nu pot să-i forţez să meargă într-o asociaţie dacă ei nu-şi doresc”, spune primarul interimar din Biled, David Cristian.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !