Palatele de pe Corso, gata și ele de șantier. De două ori mai multe autorizații de construire pentru refacerea fațadelor clădirilor istorice

De Roxana Deaconescu
4Comentarii
Palatele de pe Corso, gata și ele de șantier. De două ori mai multe autorizații de construire pentru refacerea fațadelor clădirilor istorice
© foto: Cornel Putan
Timișorenii care locuiesc chiar în Piața Victoriei încep să își îndrepte atenția înspre clădirile istorice degradate, astfel că tot mai mulți proprietari sau asociații de proprietari au cerut autorizații de construire pentru reabilitarea fațadelor. Numărul autorizațiilor eliberate pe anul trecut e mai mult decât dublu față de 2017. Tot anul acesta ar trebui să înceapă și șantierul în Piața Victoriei, pentru refacerea pavajului, dacă este să ne luăm după primarul Nicolae Robu.

Potrivit reprezentanților Primăriei Timișoara, numărul de autorizații de construire pentru reabilitarea fațadelor clădirilor istorice din oraș „a fost mai mult decât dublu în anul 2018 spre deosebire de 2017”. Au fost eliberate autorizații pentru clădiri emblematice din centrul Timișoarei, aflate în: Piața Victoriei, Piața Libertății, str. Alba Iulia.

„Palatul Széchényi din Piața Victoriei nr. 8, Palatul Neuhausz din Piața Victoriei nr. 4, Palatul Hilt-Vogel din Piața Victoriei 6, Palatul Weiss de pe Bd. Republicii nr. 2, Clădirea Băncii de Credit Hitelbank din Piața Libertății – Brediceanu 2, Casa cu Atlanți de pe str. Alba Iulia, precum și multe alte clădiri istorice au obținut autorizarea și vor începe sau au început lucrările de reabilitare pe fonduri proprii ori în programul de finanțare deschis de primărie”, a explicat viceprimarul Dan Diaconu pentru tion.ro.

Vă reamintim, prima clădire care ar putea intra în programul de finanțare al primăriei este cea de pe str. Mercy nr. 1, însă și asociațiile de proprietari din palatele Széchényi și Hilt-Vogel și din Clădirea Băncii de Credit au depus dosare să primească fonduri prin programul financiar de sprijin pentru refacerea fațadelor clădirilor istorice din oraș.

Detalii găsiți AICI!

De altfel, aproape 2.000 de timișoreni vor plăti anul acesta taxă pe paragină pentru că și-au lăsat imobilele pe care le dețin să se degradeze și pentru că nu s-au îngrijit de terenuri. Consilierii locali au aprobat la sfârșitul anul trecut lista clădirilor care intră anul acesta la supraimpozitare.

Cele mai multe clădiri se află pe str. 3 August 1919, dar plătesc taxă pe paragină și timișorenii care locuiesc în imobile pe str. Dacilor, str. E. Ungureanu, Piața Romanilor, str. Mărășești, str. Paris, str. Alba Iulia, Bd. Mihai Eminescu, str. Brașov, str. Lucian Blaga, Bd. Regele Carol, str. Ștefan cel Mare, Piața Plevnei și altele.

Reprezentanții PMT spun că supraimpozitarea este singura pârghie avută de primărie pentru oprirea degradării clădirilor din patrimoniul orașului.

Detalii găsiți AICI!

Tot anul acesta ar trebui să înceapă și șantierul în Piața Victoriei, pentru schimbarea pavajului. PMT așteaptă deja de ceva vreme proiectul întocmit de firma Stigma Building Management din Brașov. Contractul, în valoare de 410.193 lei cu TVA, puțin peste 88.000 de euro, a fost semnat în martie 2018, iar documentația ar fi trebuit să fie gata în patru luni. Reprezentanții PMT explicau, în noiembrie 2018, că proiectantul nu găsește specialiști care să efectueze studiile geo.

„Vom avea întâlniri mai dese, să văd și soluțiile de detaliu care au fost propuse. Mergem pe ideea de înnoire a rețelelor de utilități. Nu se pune problema să avem cabluri aeriene. Piața își păstrează în principiu aspectul de acum, spațiile verzi rămân aceleași, nu se intră peste ele”, spunea primarul Robu, care anunța, din nou, că vrea să desființeze și parcarea de la Modex, iar în mijlocul ei să pună un soclu.

Evident, înainte de deschiderea șantierului e nevoie și de o licitație pentru desemnarea unei firme constructoare, dar și de avize de la Monumente.

Articole pe aceeași temă:

Primăria Timișoara a lansat în urmă cu câțiva ani un program financiar de sprijin pentru refacerea fațadelor clădirilor istorice din oraș, urmând să ajute proprietarii care nu au bani să-și renoveze imobilele. Timișorenii trebuiau să respecte mai multe condiții pentru a primi bani de la bugetul loca...
Peste 100 de clădiri din Timișoara sunt propuse pentru taxa pe paragină în anul 2019, pentru care vor scoate bani frumoși din buzunare aproape 2.000 de oameni, estimează primarul Nicolae Robu. Alți timișoreni plătesc taxă pe paragină pentru terenuri neîngrijite. Edilul-șef spune că primăria nu le vr...
Gata cu planurile de a pune verdeață în locul parcării de la Modex. Primarul Nicolae Robu nu mai vrea acolo spațiu verde, ci pavaj și... un soclu. Se va întâmpla odată cu reabilitarea Pieței Victoriei, care ar trebui să intre în șantier anul viitor. Se vorbește despre desființarea parcării și amplas...
Agitație în unele zone din Piața Victoriei. Mai mulți muncitori SDM au fost scoși pe Corso să scoată dalele sparte și să le înlocuiască cu altele noi. Li s-a spus că trebuie să facă frumos pentru un bal care se va ține la Operă. Proiectul mare pentru reabilitarea Pieței Victoriei este în întârziere,...4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor