Orza: Taxa pe turnulet este o utopie, nu se poate aplica

De Alina Strugariu
Reactualizat la:
16Comentarii
Nicolae Robu
Nicolae Robu
Fostul viceprimar al Timişoarei Adrian Orza a analizat ultimele idei lansate de primarul Nicolae Robu, care a anunţat că vrea să pună taxe pe turnuleţele palatelor ţigăneşti, să facă exproprieri în Complexul Studenţesc şi să deschidă circulaţia auto prin pasajul din Piaţa Victoriei, şi spune că niciuna nu este fezabilă sau ar presupune costuri enorme şi nu există susţinere financiară.

În ceea ce priveşte situaţia din Complexul Studenţesc, fostul vice spune că universităţile au fost cele care au deschis cutia Pandorei şi au creat acolo un vad comercial, dorinţa primarului fiind acum de a-i scoate pe cei care au afaceri în campus în afara zonei de cămine, prin exproprieri, pentru a face ordine.

„Ceea ce e trist este că cel mai important agent comercial acolo a fost ani de zile Cantina 1 (n.r. – a Universităţii Politehnica). N-a existat cămăruţă care să nu fie închiriată, de la cluburi de noapte la spaţii imense cu biliard, cu vânzare de alcool şi aşa mai departe. Am fost iniţiatorul unui proiect prin care umblam la cauză, vânzarea alcoolului, am dorit să interzicem vânzarea, dar sigur că a fost imposibil de votat în consiliul local şi s-a ajuns la o variantă intermediară prin care se interzicea alcoolul doar după 12 noaptea. Legea comerţului e o lege absolut sinistră şi incompletă (…) S-a venit cu ideea exproprierilor. Acestea se fac pentru interesul public, dar trebuie să demonstrezi că într-un anumit loc e interes public. Exproprierea se face cu răscumpărare la justa valoare (…) Exproprierile ar dura ani de zile şi ar costa milioane de euro, ar fi mult mai rentabil să faci un campus nou. Lansarea unor astfel de idei sigur că dă bine, dar ele ar trebuie însoţite de nişte explicaţii care să arate că ele se pot şi aplica”, a afirmat, miercuri, Orza.

De cealaltă parte, Robu susţine că, atâta vreme cât a fost el rectorul Politehnicii nu a permis astfel de activităţi comerciale în Complexul Studenţesc, ba chiar că ar fi reziliat unele contracte cu anumite societăţi înainte de termen.

Legat de ideea primarului de a amenaja pasajul subteran din Piaţa Victoriei astfel încât să se poată circula cu maşinile pe acolo, de la Muzeul Banatului spre bulevardul Republicii, fostul viceprimar crede că şi dacă din punct de vedere tehnic s-ar putea găsi soluţii pentru acest lucru asta ar presupune costuri foarte mari, iar propunerea lui Robu nu are nicio acoperire financiară.

„N-are rost să inventăm nişte lucruri care nu au nicio legătură cu o realitate cotidiană imediată. Propunerea are o doză de fantezie pentru că în primul rând se ştiu condiţiile în care sunt construite clădirile din Piaţa Victoriei, pe piloni, şi care stau într-un mediu mlăştinos. Există deja un proiect european care ar putea fi din nou pus pe tapet, de reabilitare a centrului, care sigur că nu prevede sub nicio formă circulaţia pe acolo, ba dimpotrivă. Nu înţeleg de ce nu venim cu proiecte europene aprobate, care au asigurată finanţarea, cum este cel referitor la reabilitarea Pieţei Unirii şi a Pieţei Libertăţii – sunt zece străzi prevăzute a fi reabilitate – şi venim cu idei care nici nu sunt finanţate şi nici nu cred că vor putea fi finanţate vreodată”, a mai declarat Orza.
Cât despre cea mai recentă idee a primarului Nicolae Robu, care a anunţat marţi că ar vrea să instituie „o taxă pe turnuleţ” pentru a-i determina pe proprietarii palatelor cu astfel de ”accesorii” să renunţe la ele, fostul viceprimar al Timişoarei spune că propunerea sună frumos, dar nu se poate aplica.

„Există două lucruri pe care lumea şi chiar şi cei care aspiră la administraţia locală le confundă: impozitul şi taxa. Impozitul în România e stabilit de Codul Fiscal, taxele sunt în schimbul unui serviciu care se prestează şi mai există nişte taxe speciale. Aşa ar fi foarte eficient să se pună taxa pe prosteală. (…) Taxa pe turnuleţ nu e legală, nu se poate aplica. Sună foarte atractiv pentru cetăţeni, e un fel de revanşă împotriva unor cetăţeni care nu respectă regulile – nu numai regulile urbanistice – dar din păcate din cauza Codului Fiscal nu se poate pune în practică. Este o utopie şi dacă dorim să facem lucrurile astea trebuie să modificăm Codul Fiscal. Iar Codul Fiscal e lege şi pentru asta trebuie să facă parlamentarii aceste modificări, un primar nu poate”, a conchis Orza.
În opinia fostului edil ar trebui modificată legea care reglementează comerţul şi cea privind urbanismul şi disciplina în construcţii, astfel încât autorităţile locale să poată aplica măsuri coercitive dure în cazul celor care desfăşoară activităţi comerciale fără acord de funcţionare sau execută lucrări de construcţii fără autorizaţie.

Primarul Timisoarei vrea sa introduca o… taxa de turnulet

Primaria Timisoara vrea sa faca exproprieri in Complexul Studentesc

Primarul vrea circulatie auto prin pasajul subteran din Piata Victoriei16Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor