Opera Romana asteapta de doi ani santierul. Proiectul inca nu a fost refacut

De Roxana Deaconescu
Reactualizat la:
7Comentarii
Opera Romana asteapta de doi ani santierul. Proiectul inca nu a fost refacut
© Tion: Opera Romana asteapta de doi ani santierul. Proiectul inca nu a fost refacut
La doi ani de când a fost aleasă firma care să reabiliteze fațada Operei Române din Timișoara, autoritățile locale încă nu au fost în stare să dea drumul lucrărilor. Șantierul nu a putut începe nici în ziua de astăzi, pentru că proiectul a avut nevoie de modificări. Modificări care nu sunt gata, nici după doi ani.

Epopeea reabilitării clădirii operei continuă. După doi ani de la semnarea contractului cu firma constructoare, încă nu pot începe lucrările. Au fost probleme mari cu documentația, iar cei din primărie au trimis solicitările cerute de Ministerul Culturii abia după patru luni. Specialiștii de la Monumente au cerut, însă, revizuirea proiectului, care se află în lucru de ceva vreme, așa că șantierul de la Operă mai așteaptă.

În 16 februarie 2016, primarul anunța că municipalitatea a finalizat licitația pentru reabilitarea fațadei principale a Palatului Culturii, firma câștigătoare fiind Alex Dia Construct SRL, cu o ofertă de 750.000 de lei cu tot cu TVA. Șantierul ar fi trebuit să înceapă în câteva săptămâni și să fie gata în șase luni, dar în centrul Timișoarei nu s-a schimbat nimic. Inițial s-a spus că se face o evaluare, apoi că se stă după avize. Iată că s-au scurs doi ani de atunci, iar proiectul încă bate pasul pe loc.

În februarie 2017, un an mai târziu, Ministerul Culturii cerea clarificări de la primărie. Răspunsul s-a dat abia la sfârșitul verii lui 2017, când reprezentanții municipalității anunțau că a venit avizul necesar.

„Am primit în sfârșit aviz de la Ministerul Culturii pentru Palatul Culturii. Intervenția va urmări conservarea materialului și nu înlocuirea lui, se va prezenta soluția de curățare, evitându-se curățarea excesivă, iar apoi se va reveni la avizare cu fazele PT și DE. De fapt, ce avem noi acum este PT și DE, dar se dorea să se spună că se va reveni cu update-ul pentru avizarea finală, pentru că trebuie niște intervenții. Sunt prezentate soluțiile de intervenții și după ce proiectantul va face ajustările de rigoare se va merge încă o dată la avizare. Abia după aceea putem începe lucrările”, declarau, la acea vreme, cei din conducerea Primăriei Timișoara.

Optimiști, responsabilii din primărie susțineau că șantierul poate începe fără probleme în primăvara lui 2018 și că nu va fi nevoie de încă o licitație pentru stabilirea executantului, deși proiectul a suferit modificări.

„Plăcile care sunt bune vor fi păstrate, altele vor fi recondiționate, altele vor fi schimbate. Se impune să se analizeze fiecare placă în parte și ce e bun să se păstreze (…) În primăvară, de îndată ce vremea va permite, se va începe”, spunea primarul orașului.

Iată că a venit primăvara, dar muncitorii nu și-au făcut apariția în fața Palatului Culturii. Primăria „corespondează” în continuare cu Ministerul Culturii.

„Suntem într-o corespondență cu Comisia de Monumente de la Ministerul Culturii, dar nu este nimic rezolvat. Chiar luni (n.r. 12 martie) am cerut să avem o discuție cu arhitecta, pentru ce mai trebuie să predea dânsa, pentru că stăm pe loc (…) Se tot cere de la proiectant să se mai dea câte ceva, el spune că are tot ce trebuie. Comisia de Monumente ar trebui apoi să aprobe documentația finală, mult diferită de cea inițială”, a spus, marți, primarul.

Nu există așadar nicio certitudine că lucrările pot începe cât de curând. Specialiștii primăriei vor fi cei care vor decide dacă este nevoie de reluarea licitației pentru execuție sau nu. Cert este că după ce vine avizul de la Ministerul Culturii se face o evaluare.7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor