Opera din Timisoara a fost scaldata in lumina albastra, de Ziua Internationala de Constientizare a Autismului

De Valentin Rusu
Opera din Timisoara a fost scaldata in lumina albastra, de Ziua Internationala de Constientizare a Autismului
© TION - Opera din Timisoara a fost scaldata in lumina albastra, de Ziua Internationala de Constientizare a Autismului
Opera din Timişoara a “purtat” miercuri albastru, de Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului. În 2 aprilie se iluminează în albastru clădiri importante din lume pentru a marca această zi, iar Opera din Timişoara este una dintre ele.

Opera a fost iluminată în albastru la ora 20.30, după ce, cu o oră înainte, copiii şi adulţii suferinzi de autism, împreună cu rudele lor, cu voluntarii Fundaţiei Pentru Voi, au participat la un marş pe traseul Operă – Catedrală – Primărie şi înapoi la Operă. Au fost primiţi cu simpatie de timişoreni, fiind conduşi de Fanfara Primăriei Giroc şi escortaţi prieteneşte de Jandarmerie şi Poliţia Rutieră. 

Aproximativ 200 de persoane îmbrăcate în albastru au mărşăluit pe străzile Timişoarei pentru a le spune locuitorilor urbei de pe Bega că şi ei sunt ai noştri.

Light It Up Blue este o acţiune internaţională prin care, în 2 aprilie, se iluminează în albastru clădiri importante din întreaga lume. Pentru al şaselea an consecutiv şi Timişoara se alătură metropolelor lumii în această acţiune de conştientizare a autismului prin Fundaţia „Pentru Voi”, care organizează o serie de manifestări.

„Marcăm, la Timişoara, pentru al şaselea an consecutiv, Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului. Din păcate, situaţia persoanelor adulte cu autism a rămas dramatică: în continuare nu sunt servicii de sprijin, nu sunt oportunităţi de angajare în muncă, Codul Civil nu a fost modificat pentru a le oferi o reală protecţie juridică. Familiile sunt în continuare singurul lor sprijin. De aceea, încercăm să atragem din nou atenţia asupra nevoii de sprijin atât din partea autorităţilor, cât şi a comunităţii locale”, a declarat Laila Onu, director executiv al Fundaţiei „Pentru Voi”

Autismul este o tulburare de dezvoltare de natură neurobiologică. Conform ultimelor statistici din SUA, autismul afectează unul din 68 de copii, fiind mai des întâlnit decât cancerul, SIDA, diabetul sau Sindromul Down. Nu se cunoaşte cauza autismului şi nu există tratament, dar programele de sprijin profesioniste cresc mult calitatea vieţii persoanelor cu autism şi a familiilor lor. Stresul din familiile care au persoane cu autism este extrem de puternic, statisticile arătând că în SUA 4 din 5 familii care au copii cu autism divorţează.

În întreaga lume creşte numărul adulţilor diagnosticaţi cu autism, în Marea Britanie se estimează că un procent de 1% din populaţie suferă de această boală. Statul englez cheltuiește 60 de miliarde de dolari anual pentru persoanele cu autism, 60% din această sumă fiind alocată serviciilor de specialitate pentru adulţi. Cu toate acestea, doar 21% din adulţii cu autism au un loc de muncă, în Marea Britanie.

În România, de abia de anul trecut a fost recunoscut diagnosticul de autism pentru adulţi, programele de suport pentru adulţi sunt aproape inexistente, nu există statistici, iar cazurile în care persoane cu autism au un loc de muncă sunt excepţionale şi se datorează eforturilor familiilor lor.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor