Onor eroilor! Comemorarea Regimentului 6 Artilerie Grea roman

De S.P.D.
Onor eroilor!  Comemorarea Regimentului 6 Artilerie Grea roman
© TION: Onor eroilor! Comemorarea Regimentului 6 Artilerie Grea roman
Eroii și veteranii de război din Regimentul 6 Artilerie Grea roman vor fi comemorați miercuri, 20 august 2014, de la ora 9.00, la sediul Muzeului Banatului din Timișoara.


Ostaşii care au ţinut piept ofensivei germano-maghiare asupra Timişoarei între 10 şi 17 septembrie 1944 au continuat să se întâlnească o dată pe an, să rememoreze acele zile de foc. Însă la fiecare reuniune, tot mai puţini dintre ei sunt prezenți și tot mai mulţi în oastea cerească.

Începând de anul trecut, ceremonia a rămas în grija descendenților eroilor artileriști din Timișoara.

“Înfiinţat în 1923, Regimentul 6 Artilerie Grea român a avut garnizoana de reşedinţă la Alba Iulia, comuna Floreşti (judeţul Cluj), Sibiu şi la Timişoara (sediul Muzeului Banatului din Piaţa Huniade nr. 1). Acesta a participat la campania armatei române împotriva Uniunii Sovietice de la începutul acesteia (22 iunie 1941), sprijinind acţiunile de luptă ale trupelor române si germane la trecerea Prutului, trecerea Nistrului şi cucerirea Odessei. După lovitura de stat de la 23 august 1944, când România s-a alăturat Naţiunilor Unite, a luat parte în cooperare cu trupele româno-sovietice la acţiunile de luptă împotriva trupelor germano-maghiare, ce au dus la eliberarea zonei petrolifere din Valea Prahovei, eşecul ofensivei germano-maghiare asupra Timişoarei (10-17 septembrie 1944) şi revenirea nord-vestului Transilvaniei la teritoriul naţional al României (25 octombrie 1944). Sub conducerea veteranului de război Constantin Călina, militarii din acest regiment au organizat începând din 1987 o aniversare în fiecare an la 20 august în memoria celor căzuţi pe câmpul de luptă, regimentul supravieţuind ofensivei sovietice declanşată la 20 august 1944 pe aliniamentul Iaşi-Chişinău. Aniversarea a fost cea mai longevivă manifestare a veteranilor de război din armata română”, explică istoricul Laurenţiu Mioc, nepot al unuia dintre eroii veterani.

Dacă în 1992 la întâlnirea veteranilor participau 78-80 persoane, iar în 2012 au mai dat onorul 5 veterani de război, în 2013 niciunul dintre ei nu a mai putut fi prezent la reuniune.

Urmaşii veteranilor de război ai regimentului au decis, la iniţiativa profesorului Laurenţiu Mioc, continuarea tradiţiei de comemorare a eroilor din Regimentul 6 Artilerie Grea român.
foto (c) fotosen.ro0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor