Omul de afaceri timisorean Ovidiu Sandor va reprezenta Romania in cadrul unuia dintre cele mai importante festivaluri europene

De Marcel Hoster
11Comentarii
Omul de afaceri timisorean Ovidiu Sandor va reprezenta Romania in cadrul unuia dintre cele mai importante festivaluri europene
© foto: Tion
Devenit cunoscut pentru proiectul Art Encounters, Ovidiu Șandor a fost desemnat Comisarul General al părții române pentru Festivalul Internațional de Arte Europalia 2019, la care România are statut de țară invitată.

Ovidiu Şandor, cunoscutul antreprenor din Timişoara, a inițiat în 2015 cea mai importantă bienală de artă contemporană din România. Ajunsă la a doua ediție în 2017, Art Encounters a reunit peste 300 de lucrări realizate de 150 de artiști din România și din străinătate care expun în 13 spații din Timișoara și Arad, transformând regiunea – pentru cinci săptămâni – într-o capitală a artei contemporane.

Acum, el va îndeplini, în mod simetric, atribuțiile pe care le exercită și Comisarul General al Europalia International, Philippe Vlerick, la rândul său, un cunoscut antreprenor belgian, membru în board-urile unor instituții academice, precum și al unor bănci, colecționar și iubitor de artă.

Funcția de comisar general este una onorifică, comisarii ambelor părți, române și belgiene, acționând în mod benevol și neremunerat în beneficiul țărilor pe care le reprezintă, ca ambasadori ai Festivalului în rândul societății civile și al mediului de afaceri.

”De la preluarea misiunii de coordonare a Festivalului Europalia, ICR colaborează cu specialiști de vârf ai mediului creativ românesc și a avut numeroase consultări și discuții pe marginea proiectelor reprezentative. Cooptarea domnului Ovidiu Șandor în echipa Europalia România, în calitate de comisar general, a ținut seama de performanțele incontestabile atât în domeniul antreprenorial, cât și în cel cultural, dar, mai ales, de faptul că aceste calități profesionale sunt dublate de o calitate umană remarcabilă”, a declarat președintele ICR, Liliana Țuroiu.

”Sunt recunoscător Institutului Cultural Român pentru încrederea acordată și onoarea de a fi desemnat Comisar General al părții române pentru Festivalul Internațional de Arte Europalia 2019 și aștept cu nerăbdare să începem activitatea în cadrul echipei mixte româno-belgiene. Este o șansă pentru țara noastră de a avea o componentă pozitivă, cea culturală, care să ne reprezinte la Bruxelles, în inima Europei. Ne vom prezenta ca o națiune europeană modernă, în plină dezvoltare culturală. Am convingerea că mediul român de afaceri va dori să se implice și să contribuie la această formă de promovare a României”, a declarat, la rândul său, Ovidiu Șandor.

Cu ocazia numirii în această funcţie onorifică, Şandor a avut o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, MAE fiind, alături de Ministerul Culturii și Identității Naționale (MCIN) și Secretariatul General al Guvernului (SGG), instituția cu care ICR colaborează pentru pregătirea și organizarea Festivalului Europalia România 2019.

Festivalul Internațional de Arte Europalia este unul dintre cele mai importante festivaluri de artă din lume și este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia. Acesta acoperă, pe o rază de 400 km, un public potențial de peste 50 de milioane de persoane. Evenimentul este organizat o dată la doi ani, sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, la Bruxelles și în diverse orașe belgiene, dar și în cele din zonele limitrofe din țările vecine – Franța, Olanda, Luxemburg și Germania.

Ediția din 2019 este dedicată României și va avea loc în perioada octombrie 2019 – ianuarie 2020.

Au fost selectate din piața artistică peste 300 de propuneri de proiecte care fac obiectul unei selecții riguroase, pentru a fi transmise de ICR spre aprobarea pentru finanțare de către statul român.

”Aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună la acest minunat proiect și să pregătim un festival fantastic. Apreciez drept extrem de inspirată propunerea președintelui ICR și îi mulțumesc pentru profesionalismul său și al echipei pe care o coordonează”, a afirmat directorul general Europalia, domnul Koen Clement, în urma desemnării domnului Ovidiu Șandor drept comisar al părții române.

Festivalul Internațional de Artă Europalia a debutat în 1969 și are un caracter multidisciplinar: arte vizuale, artele spectacolului, muzică, film, literatură, educație culturală. Printre ţările invitate de onoare la ediţiile precedente s-au numărat: Italia (1969 şi 2003), Franţa (1975), Spania (1985), Portugalia (1991), Republica Cehă (1998), Polonia (2001), Federaţia Rusă (2005), R. P. Chineză (2009), Brazilia (2011), India (2013), Turcia (2015), Indonezia (2017).

descărcare11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor