O prietenie de un sfert de secol. Ce-a castigat Timisoara din infratirea cu Karlsruhe!

De Roxana Deaconescu
9Comentarii
O prietenie de un sfert de secol. Ce-a castigat Timisoara din infratirea cu Karlsruhe!
Sărbătoare la Timișoara, în acest sfârșit de săptămână. Municipalitatea aniversează 25 de ani de „prietenie” cu orașul Karlsruhe din Germania, unul dintre cele mai importante orașe cu care este înfrățită capitala Banatului.

Nouă oficiali din orașul german vin în capitala Banatului în weekend, pentru a vizita orașul și pentru a celebra prietenia ce ține de un sfert de secol.

Potrivit autorităților locale, Timișoara a avut de câștigat enorm de mult de pe urma „prieteniei” dintre cele două orașe.

„Timișoara era și este un oraș care ar fi de neconceput fără contribuția comunității germane din istorie, oraș sau diaspora. Organizațiile caritabile din Karlsruhe în 1990, apoi delegațiile oficiale din 1991 au dus la semnarea Declarației de Înfrățire între Timișoara și Karlsruhe în august 1992. Pentru a realiza și mai mult importanța momentului în care s-a întâmplat, aș vrea să ne gândim la faptul că relațiile diplomatice între Germania și România s-au reluat oficial în 1992. (…) Tehnologia, educația, cultura sunt doar câteva dintre coordonatele ce pot ghida anii următori între Timișoara și Karlsruhe. Atât Karlsruhe, cât și Timișoara sunt orașe care, deși au o dimensiune medie la nivelul Europei, își fac auzită vocea din ce în ce mai pregnant în Germania și România, dar și în întreaga Europă”, ne-a declarat viceprimarul Dan Diaconu, care a făcut parte recent dintr-o delegație a Timișoarei la Karlsruhe.

Foto: karlsruhe-blog.de Foto: karlsruhe-blog.de ©

Edilul spune că cele două orașe pot influența destine, dar și decizii. Mai mulți studenți din Timișoara merg la Karlsruhe datorită unui program de studii între facultăți, de exemplu.

„2021, anul în care Timișoara deține titlul de Capitală Europeană a Culturii, este un prilej de a întări și îmbunătăți cooperarea la nivel cultural și de a permite prezența instituțiilor culturale de mare valoare artistică din Karlsruhe în programul anului, dar și de a impulsiona memoria individuală și colectivă a celor care găsesc în înfrățirea noastră resurse pentru trecut și viitor”, ne-a mai spus Diaconu.

Duminică, la ora 10, o delegație importantă din orașul german, din care face parte chiar și primarul, va vizita centrul istoric al orașului, urmând apoi să facă un popas la expoziția de artă contemporană a artistei germane Rosemarie Trockel, la Muzeul de Artă. La ora 16, oaspeții Timișoarei participă, în Piața Libertății, la un moment pregătit de artistul Adrian Florea, care are ca temă mediul și poluarea, cu participarea unor studenți ai Facultății de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara.

Începând cu ora 17, la Casa Adam Müller Guttenbrunn se desfășoară o lectură în limba germană a autoarei Hedi Schulitz, numită „Femeia din umbră – o poveste familială din Karlsruhe”.

La ora 19, la Sala Capitol, are loc deschiderea oficială a primei ediții a Zilelor Culturii și Economiei Germane în Banat, cu un concert al Orchestrei Filarmonicii Banatul, gândit special pentru aniversarea a 25 de ani de la înfrățirea dintre Timișoara și Karlsruhe.

Sărbătoarea continuă și luni, 29 mai. La ora 9.30/10, nemții din Karlsruhe vor vizita Centrul de management al traficului de pe Bd. Iuliu Maniu nr. 29, iar apoi vor merge la Grădina Zoologică.

La ora 11.30 este programată o ședință festivă a Consiliului Local, cu ocazia aniversării unui secol de prietenie, în Sala de Consiliul a primăriei.

Din delegația oficială din Karlsruhe fac parte primarul orașului, Frank Mentrup, consilierii locali Bettina Meier-Augenstein, Michael Zeh, Istvan Pinter, Tom Hoyem, precum și președinta Cercului de Prietenie Karlsruhe Alexandra Ries, Martin Wiederkehr – directorul Direcției Generale a Primăriei Karlsruhe, Clemens Becker – directorul Grădinii Zoologice din Karlsruhe și Marius Blume – reprezentant al Biroului de Presă.9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor