O femeie din Timisoara care vrea sa nasca natural – parasita de doctorul ei

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
27Comentarii
O femeie din Timisoara care vrea sa nasca natural – parasita de doctorul ei
O femeie gravidă în luna a noua din Timişoara caută un loc unde să nască natural, cu un doctor care să o asiste. Ea doreşte să nască cu doctorul ei, care a urmărit-o de-a lungul sarcinii. Un lucru normal, aţi spune. Ei bine, nu. Nu e aşa uşor să naşti în Timişoara cu doctorul care te-a asistat, fie el lucrător la stat ori la privat, ori cel puţin în acest caz nu e aşa. Tânăra s-a trezit în luna a noua având incertitudinea atât a doctorului cu care va naște, cât și a locației.

Femeia este disperată. Mai puţin şi vin durerile facerii, iar doctorul care a urmărit-o pe timpul sarcinii nu va fi acolo să o asiste. I-a recomandat o operaţie de cezariană, operaţie pe care, se pare, tot mai mulţi medici o recomandă, deşi nu întotdeauna este soluţia cea mai bună. Doctorul o urmăreşte „în privat”, dar i s-a sugerat că dacă vrea să nască natural să bată la uşa urgenţelor de stat, ori la cele private, şi acolo va da naştere copilului, cu echipa de medici. Femeia nu înţelege de ce doctorul care i-a urmărit sarcina nu poate fi lângă ea, la orice oră, pentru a o asista la aducerea pe lume a copilului…

Am încercat să aflăm de la conducătorii spitalelor din Timişoara şi de la doctori care lucrează la stat şi la privat amănunte despre acest fenomen şi dacă s-au lovit de el de-a lungul timpului. Ginecologul Marius Craina, managerul Spitalului Judeţean Timişoara (instituţie care are în subordine Maternitatea Bega), a încercat să dea o explicaţie motivului pentru care medicii decid să facă cezariană, în detrimentul naşterii naturale. Asta deşi Craina este adeptul naşterilor naturale, recurgând la cezariană atunci când indicaţiile medicale o cer.

„A crescut indicele de cezariană. Am ajuns la 60 la sută în 2015. Indicaţiile absolute ale operaţiei cezariene sunt foarte puţine, cele legate de placente, bazinul chirugical, dimensiunile sunt mai mici decât ale modelului fetal, anumite afecţiuni fetale care nu pot asigura naştere naturală, operaţiile pe cord deschis şi altele. Indicele de cezariană a crescut bazat pe mai multe argumente, fiecare medic care vrea să asigure siguranţă femeii care naşte – mai bine o cezariană în plus decât un copil cu probleme. Mijloacele de investigaţie sunt incomparabil mai bune ca cele din 1989. Siguranţa este clar crescută în naşterea cezariană. Când mama e în travaliu există în permamenţă un risc pe care trebuie să ni-l asumăm cu toţii. Medicii sunt atât de vânaţi de mass-media şi se prezintă atâtea situaţii medicale la tv care fac ca medicii să-şi ia măsuri de precauţie. Faptul că medicii sunt vânaţi în permanenţă ne obligă pe toţi să ne luăm măsuri de siguranţă în plus”, spune Marius Craina.

Ginecologul Craina spune că sunt cazuri imorale şi incorecte atunci când medicii spun că vin la naştere, dar nu fac acest lucru.

„Nu am fost şi nu voi fi de acord cu cezariana la cerere, cezariana trebuie realizată prin indicaţii medicale, împreună cu medicul obstetrician, în momentul în care intră în travaliu. Sunt şi medici care nu merg sau nu au acces în anumite spitale să asiste naşterile. Dar o dată ce te <angajezi> se stabileşte clar – te urmăresc pe parcursul naşterii şi te asist la naştere. Este total incorect, de aceea trebuie să existe un principiu de utilitate vizavi de urmărirea şi finalizarea naşterii. Nu poţi să spui în ultimele zile: doamnă, eu nu vin. Există cazuri, dar sunt imorale şi incorecte. Între femeia gravidă şi medic apar nişte legături în timpul sarcinii. Există o legătură între gravidă şi medic şi este incorect să promiţi şi să nu te ţii de cuvânt”, spune Craina.

Atât Spitalul Municipal Timişoara, cât şi cel Judeţean, prin cele două maternităţi – Odobescu şi Bega, au servicii de urgenţă şi echipe pregătite la orice oră să aducă pe lume un copil. La fel şi cele private.

„La spital există o linie de gardă completă. Faptul că tu doreşti să naşti cu un anumit medic ţine şi de acordul acelui medic, dacă vine sau nu în timpul lui liber. Există întotdeauna posibilitatea de a fi asistată într-un spital de stat. Ar fi de preferat ca pacienta să fie asistată de medicul care a supravegheat sarcina, iar pacientele care nu au probleme de sarcină se recomandă să nască natural. Trendul de a creşte procentul de cezariene în cadrul naşterilor este peste tot în lume. Se pare că riscul mamă-copil este mai mic în operaţiile de cezariană, riscul nu este nici pentru echipă, nici pentru pacient, se consideră că cezariana te poate adăposti de probleme neprevăzute. Costurile şi perioada de spitalizare sunt mai mari ca la o naştere obişnuită. Într-o operaţie cezariană se presupune, pe lângă o echipă operatorie, o perioadă mai mare de spitalizare şi utilizarea instrumentalului medical. În afara unor situaţii deosebite, dacă lucrurile se desfăşoară normal, o echipă pregătită nu are de ce să nu rezolve la o maternitate acest caz. Spitalele de stat asigură fără costuri această naştere. Avem linii de gardă pe toate specialităţile şi nu există nicio femeie refuzată, drepturile pacientelor gravide sunt nişte drepturi speciale”, spune Octavian Mazilu, directorul Spitalului Municipal Timişoara.

Un medic din Timişoara care lucrează atât în sistemul de stat, cât şi în cel privat consideră imoral ca medicul să nu îşi onoreze promisiunea de a asista la naştere şi să determine pacienta să facă cezariană dacă aceasta nu se impune. E adevărat, maternităţile de stat, dar şi cele private, au obligativitatea să aibă serviciu de urgenţă, nu pot funcţiona în serviciu de maternitate fără gardă 24 de ore din 24, dar în ceea ce priveşte gestul doctorului care urmăreşte pacienta de a asista la naştere, aici e vorba despre o înţelegere verbală între medic şi viitoarea mamă.

„Din punctul nostru de vedere, noi nu avem un contract cu pacienţii, doar moral, atât şi nimic mai mult, nu este un contract care se semnează cu pacienţii în care eu mă oblig ca la sfârşitul sarcinii să asist. Naşterea este un element extrem de imprevizibl. O gravidă poate să nască la şapte luni, la termen, felul în care se sfârşeşte o sarcină e un lucru cunoscut sau necunsocut. Poate să se întâmple să nască natural un copil la şapte luni. Din punct de vedere moral nu e un lucru cinstit şi corect neprezentarea medicului la naştere, dacă acesta a promis acest lucru pacientei.

Legislaţia românească nu prevede ca pacienta sau medicul să aleagă sarcina prin cezariană. Această naştere prin cezariană este de fapt soluţia extremă sau situaţia extremă pe care o alegem, când, fie din cauza copilului sau a mamei este o problemă care pune în pericol viaţa copilului, a mamei, amândurora. Că noi am transformat această soluţie extremă într-una de confort pentru medic, că nu mai trebuie să vină nopţile (în ceea ce priveşte naşterea este sistemul nervos cel care intervine – şi durerile de dinţi şi naşterile au loc, de obicei, noaptea) au transformat o atitudine care trebuie să fie una normală într-una care a luat proporţii îngrijorătoare. Sunt cazuri în care medicul nu mai vrea să vină noaptea, există riscul la naşterea naturală ca copilul să se blocheze, să iasă cu traumatisme, unii medici recurg la cezariană de frica malpraxisului şi a acuzelor, noi nu suntem susţinuţi şi apăraţi de nimeni, lumea aruncă cu pietre în echipa medicală şi nimeni niciodată nu-ţi ia apărarea.

Eu cred că o parte din vina noastră că am crescut indicele de operaţii cezariene este şi acest interes exagerat al opiniei publice. Dacă medicii nu ar fi atât de hăituiţi de presă şi de oameni în general, probabil că ar scădea şi indicele de cezariene în ţara noastră. Eu consider imoral să condiţionezi o pacientă să facă cezariană, spunându-i să nască prin cezariană, ori dacă nu să-şi caute alt doctor, iar eu nu fac acest lucru. Mai există şi situaţii când eşti bolnav sau ai o situaţie în familie şi nu poţi asista, dar atunci anunţi pacienta. Eu, de obicei, vorbesc de la început cu pacientele mele şi stabilim dacă ele doresc să le asist la naştere sau nu”, spune un medic din Timişoara, care lucrează atât în sistemul de stat, cât şi în cel privat.27Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor