Numarul ungurilor din Timis e in scadere. Soarta comunitatilor maghiare dispersate, dezbatuta la Timisoara

De Adrian Panduru
11Comentarii
Numarul ungurilor din Timis e in scadere. Soarta comunitatilor maghiare dispersate, dezbatuta la Timisoara
© Iuliu Winkler
La Timişoara se desfăşoară duminică, 15 noiembrie, Ziua Diasporei Maghiare. Nu mai puţin de 55 de delegaţi din nouă judeţe se află în urbea de pe Bega pentru a dezbate soarta acestor comunităţi dispersate. Momentul principal este adoptarea planului de acţiune – practic se decide care sunt principalele acţiuni care trebuie desfăşurate pentru menţinerea acestor comunităţi dispersate.

Data de 15 noiembrie este Ziua Diasporei, a comunităţilor maghiare dispersate, a acelor comunităţi maghiare care reprezintă mai puţin de 10 la sută dintre cetăţenii dintr-un judeţ sau o localitate.

„În 2011, UDMR a hotărât ca data de 15 noiembrie să devină ziua comunităţilor dispersate. De atunci, în fiecare an, prezidiul executiv organizează o acţiune de importanţă naţională, care anul acesta are loc în Timişoara. Ne întâlnim la Teatrul Maghiar pentru a dezbate soarta acestor comunităţi. Momentul principal este adoptarea planului de acţiune, care sunt principalele acţiuni care trebuie desfăşurate pentru menţinerea acestor comunităţi dispersate”, spune Halasz Ferenc, preşedintele UDMR Timiş.

În Timiş sunt 35.500 etnici maghiari – 5,12 la sută din populaţia judeţului. La Timişoara există o comunitate de 15.000 de maghiari, 4,9 la sută.

În decursul a 20 de ani numărul maghiarilor la nivel de judeţ a scăzut de la 62.000 la 35.000, susţin reprezentanţii UDMR. Cauza cea mai importantă este asimilarea. Dintre cele 35.000 de persoane, 64 la sută trăiesc în căsătorii mixte, a doua cauză este migraţia, iar a treia cauză este natalitatea negativă, una mai negativă decât cea a populaţiei româneşti, care nici ea nu se poate lăuda la acest capitol.

„În locurile unde, aşa ca în Banat, suntem în comunităţi mici, este nevoie ca această comunitate să primească şi sprijin din afară. Să venim în ajutorul comunităţilor locale, acolo unde sunt doar câţiva copii e greu de menţinut şcoala, e nevoie ca, neavând şcoală în limba maternă, să realizăm cursuri de învăţare a limbii maghiare, e nevoie de susţinere materială, acolo unde cultura nu poate fi întreţinută e nevoie de sprijin. Scopul acţiunii noastre este păstrarea identităţii comunităţilor maghiare, păstrarea limbii, preluarea tradiţiilor şi obiceiurilor”, a spus europarlamentarul Iuliu Winkler, prezent la Timişoara cu această ocazie.

Planul de acţiune a fost întocmit pe patru ani şi se dezvoltă pe patru teme mari: cultura, educaţia, presa în limba maghiară şi proiectele care vizează tineretul. La conferinţă au fost prezenţi şi reprezentanţi ai parlamentului ungar.

În cadrul manifestărilor de la Timişoara, duminică, de la ora 18.40 va avea loc vernisajul expoziţiei Béla Bartók, amplasată în Foaierul Sălii Capitol a Filarmonicii Banatul, precum şi concertul dedicat aceluiaşi mare compozitor, de la ora 19.00, în sala de concert a Filarmonicii Banatul.

În Timiş, cea mai mare comunitate maghiară este la Timişoara – 15.000, apoi urmează Jimbolia, Lugoj, respectiv Dumbrăviţa. Practic, 58 la sută din populaţia maghiară din Timiş trăieşte în aceste localităţi. Sunt şi 49 de localităţi în Timiş unde numărul maghiarilor este între 1 şi 100, susţin reprezentanţii UDMR.11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor