Noua decizie BNR la credite

Reactualizat la:
Noua decizie BNR la credite
© foto: Eugen Estate
Decizia recenta a BNR de a limita gradul de indatorare la 40% din venitul net la credite in lei si de 20% la cel in euro ridica noi semne de intrebare jucatorilor de pe piata imobiliara. Perceputa de unii ca un adjuvant al stabilitatii pe termen lung, decizia este totusi criticata deopotriva de dezvoltatori imobiliari, cat si de potentialii cumparatori. Acestia considera ca prin stabilirea unui prag scazut de indatorare va rezulta scaderea puterii de tranzactionare a proprietatiilor.

„Impactul asupra pietei imobiliare in urma deciziei BNR nu are o cauzalitate negativa si nu impune o schimbare majora a acesteia. Determinarea acestei concluzii are o baza foarte simpla: acum gradul mediu de indatorare este de 45% din venitul net la creditele ipotecare, iar de la 1 ianuarie 2019 va fi de maxim 40%. Desi mai putine persoane vor putea accesa un credit ipotecar, avantajul este ca rata creditelor neperformante va scadea, fluctuatiile de pret vor fi mai rare, astfel ca acest aspect va duce la stabilitate pietei imobiliara pe termen lung”, declara Ovidiu Lazarescu, broker imobiliar Eugene Estate.

Situatia nu este unica pe piata europeana, masuri similare fiind deja adoptate in mai multe tari vecine. Odata cu decizia de limitare a creditelor, s-au mai decis si alte masuri care prezinta avantaje pentru piata imobiliara: in continuare este sustinuta achizitia primei locuinte prin majorarea cu 5% a ratei maxime de indatorare in cazul acesteia. Totodata se simplifica accesul la credite pentru persoanele fizice, iar conform noii metodologii de calcul, nivelul creditului si al ratelor aferente va putea fi stabilit usor de orice solicitant. Un alt beneficiu este protejarea populatiei cu venituri medii si mici in sensul imbunatatirii capacitatii de plata, pentru creditare stabila pe termen lung.

„Cel mai probabil vom asista la scaderea timpului alocat pentru luarea deciziei in ce priveste achzitionarea unei proprietati pana la 1 ianuarie 2019, ca urmare a faptului ca se mentin conditiile actuale de creditare pana la acest termen. Desi impactul nu va fi unul major pe piata imobiliara, se preconizeaza un sfarsit de an putin mai efervescent in ce priveste activitatea de tranzactionare”, sustine Ovidiu Lazarescu, broker imobiliar Eugene Estate.

Decizia BNR va afecta mai mult doar solicitantii creditelor mici de nevoi personale,aceasta neschimband notabil dinamica pietei imobiliare in perioada actuala sau imediat urmatoare. In continuare romanii vor accesa credite pentru a-si acoperi nevoile imobiliare, iar scaderea neperformantei acestora va duce la o asezare a preturilor mai accentuata pe termen lung.

(915516)
Regulament de plasare a anunturilor