Noi strazi inchise pentru reabilitare in Cetate. Se scoate deja piatra cubica din Piata Unirii!

De A.S.
Reactualizat la:
27Comentarii
Noi strazi inchise pentru reabilitare in Cetate. Se scoate deja piatra cubica din Piata Unirii!
Zona centrală a Timişoarei se transformă, pe zi ce trece, într-un imens şantier. Proiectul de reabilitare a centrului istoric al Timişoarei avansează într-un ritm alert. Dacă într-o primă fază autorităţile au anunţat că lucrările vor fi abordate pe etape, între timp au hotărât să profite de vremea bună şi să închidă aproape toate străzile cuprinse în proiect. S-a dat deja aprobarea în Comisia locală de circulaţie! Vineri a început şi operaţiunea de scoatere a pietrei cubice din Piaţa Unirii. Deocamdată se lucrează în zona dinspre Dom, parcarea şi circulaţia auto vor fi permise în continuare în Unirii.

Patru pieţe şi zece străzi din zona Cetate sunt incluse în proiectul de reabilitare a centrului istoric al Timişoarei pe fonduri europene. Este vorba de Piaţa Unirii (integral), Piaţa Libertăţii (integral), Piaţa Sfântul Gheorghe (integral), Piaţa General Traian Doda, fostă Ţarcului (integral), şi străzile Sergent Constantin Muşat, Vasile Alecsandri (pe tronsonul între Unirii şi Libertăţii), Lucian Blaga (pe tronsonul între Libertăţii şi Huniade), Florimund Mercy, Francesco Grisellini, strada Fără Nume, Radu Negru, Eugeniu de Savoya, General Praporgescu şi Enrico Carusso, potrivit autorităţilor locale.

Lucrările au început deja în mai multe zone, cum ar fi Piaţa Sfântul Gheorghe şi Piaţa Libertăţii, pe străzile Lucian Blaga, Enrico Carusso, Florimund Mercy, Eugeniu de Savoya şi altele.

A început şi operaţiunea de scoatere a pietrei cubice din Piaţa Unirii, în zona dinspre Domul Romano-Catolic, unde deţinuţii lucrau, vineri, de zor.

„Piatra din Piaţa Unirii va fi scoasă, se sortează, se inventariază, se curăță şi va fi refolosită tot în Piaţa Unirii. Aceasta este singura piaţă din proiect prevăzută cu piatră veche. În celelalte pieţe şi pe celelalte străzi va fi tot piatră, dar piatră nouă, din carierele de la noi din ţară. Constructorul ne-a prezentat deja mostra de piatră, a fost aprobată. În Piaţa Unirii începe practic cercetarea arheologică”, au explicat reprezentanţii municipalităţii.

Vineri erau deja montate panouri pentru închiderea circulaţiei şi pe strada General Traian Doda (Ţarcului), de lângă Palatul Dicasterial.

În Comisia de circulaţie de la nivelul primăriei s-a aprobat închiderea circulaţiei rutiere şi pe majoritatea celorlalte străzi cuprinse în proiect, unde vor începe de asemenea lucrările. Vor mai rămâne câteva străzi pe care se va circula cu restricţii, va fi permisă circulaţia riveranilor, dar nu şi staţionarea, spun oficialii municipalităţii.

„Se extinde zona oprită pentru circulaţie cu străzile Lucian Blaga – complet, Francesco Grisellini, Eugeniu de Savoya, General Traian Doda şi Radu Negru, iar pe celelalte străzi din zonă va fi restricționată circulaţia. Urmează să prezentăm toate detaliile”, ne-au declarat reprezentanţii Direcţiei de Comunicare a primăriei.

Se va putea circula în continuare cu maşina prin Piaţa Unirii, dinspre strada Gheorghe Lazăr spre Palanca, iar şoferii vor putea parca încă în piaţă.

Autorităţile locale urmează să prezinte un plan privind modul în care se va circula în zona centrală în perioada următoare.

UPDATE. Viceprimarul Dan Diaconu spune că noile restricţii de circulaţie vor intra în vigoare în câteva zile.

„Pe strada Vasile Alecsandri, de la colţul cu Gheorghe Lazăr spre Eugeniu de Savoya vor mai putea intra doar riveranii şi autovehiculele care intră pe şantier. Dinspre Piaţa Mărăşti până la Gheorghe Lazăr rămâne circulaţie în ambele sensuri. General Traian Doda, Grisellini şi Radu Negru, vor fi închise, pe Eugeniu de Savoya va rămâne deschisă doar intersecţia cu Augustin Pacha, în rest strada va fi închisă. Pacha va rămâne deschisă, se va putea trece prin Piaţa Unirii în continuare, pe Carol Telbisz vor fi restricţii de parcare, nu se va mai putea parca pe partea stângă pe sensul spre Pacha. Pe aceste străzi încep lucrările sau sunt fundături, cum este cazul porţiunii de pe Alecsandri unde vor avea acces doar riveranii şi maşinile pentru lucrări. Restricţiile se aplică de luni. Mai avem câteva probleme de rezolvat la începutul săptămânii viitoare, care ţin şi de accesul pietonal, de exemplu în Piaţa Libertăţii. Trebuie să se creeze un culoar, să fie acces măcar la instituţiile din zonă”, a declarat, pentru www.tion.ro, Diaconu.

UPDATE 2. Reprezentanții primăriei au revenit cu precizări. Noile restricții nu se vor aplica de luni, ci ar urma să intre în vigoare peste aproximativ o săptămână sau în mai bine de o săptămână, de lunea cealaltă, din 27 ianuarie. În următoarele zile trebuie să se monteze noile semne de circulație. Strada General Traian Doda a fost închisă, iar acolo au demarat deja lucrările.27Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor