Noi detalii despre Say it Now, proiectul in care tinerii timisoreni se formeaza prin teatru

De Simina Bratu
Noi detalii despre Say it Now, proiectul in care tinerii timisoreni se formeaza prin teatru
© Foto: Adrian Piclisan
Proiectul „Say it Now!”, realizat de Teatrul Național Timișoara în parteneriat cu Compania „B. Valiente” din Olso se conturează tot mai frumos. Acțiunea încearcă să implice cât mai mult teatrul în formarea tinerilor, iar de acum, „Say it Now!” are și propria pagină de web.

Pagina online www.sayitnow.ro își propune să detalieze proiectul implementat de Naționalul Timișorean și Compania „B. Valiente” din Oslo. Concret, este vorba despre un proiect care implică în mod direct teatru în procesul de formare al tinerilor. Aceștia sunt încurajați să-și exercite creativitatea în comunicare, folosind doar metode specifice artei teatrale.

„Say it Now!” își propune să formeze și o punte de comunicare între generații, punându-se accentul pe subiecte sensibile precum: toleranța, violența, abandonul și nu numai.

„Cel mai important lucru pe care l-am învățat aici este cum să transpunem în realitate ceea ce gândim cu adevărat”, a spus unul din adolescenții participanți în proiect.

Un alt aspect important al proiectului a avut loc în luna aprilie. Atunci 30 de elevi de la Colegiul Național de Artă „Ion Vidu”, de la Liceul „Grigore Moisil”, Colegiul Tehnic „Mincu” și de la Colegiul Național Bănățean au participat la un workshop inedit, susținut de regizorul și pedagogul norvegian Marcelino Martin Valiente. Alături de acesta s-au aflat și actorii Ana Munteanu, Flavius Retea și Bogdan Spiridon. Timp de cinci zile, folosindu-se de situații teatrale, tinerii au descoperit noi modalități de exprimare în contextul școlar și familiar.

„Sunt la vârsta în care își caută ustensilele de comunicare. Foarte mulți dintre ei vor să se spună anumite lucruri, dar nu știu cum. Poveștile lor, cu care am lucrat, au fost destul de puternice și de intime. Au avut nevoie de foarte mult curaj să le exteriorizeze. Au fost adolescenți din toate păturile sociale, dar toți au fost foarte deschiși. Deci, cumva, poate că problema nu e la ei. Noi, adulții, noi trebuie să găsim ustensilele alea pentru a ajunge la ei, să-i facem să se deschidă, și asta a fost workshop-ul. Nu e că nu vor să facă pasul, dar nu le întinde nimeni o mână”, afirmă actorul Flavius Retea, participant la workshop.

Interacțiunea continuă și pe pagina de Facebook dedicată proiectului „Say It Now!” și, nu în ultimul rând, în sala de repetiții unde, plecând de la rezultatele workshop-ului, se conturează un nou spectacol al Teatrului Național, în regia lui Marcelino Martin Valiente, cu Flavius Retea, Ana Munteanu, Bogdan Spiridon și Colin Buzoianu în distribuție .0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !