Nicolae Robu nu se recunoaste incompatibil

De M. Horescu
Nicolae Robu
Nicolae Robu
Subiect al unei investigaţii a Autorităţii Naţionale de Integritate, senatorul şi liderul PNL Timiş Nicolae Robu nu este dispus să renunţe nici la funcţia politică, nici la cea de rector de la Universitatea Politehnica, fiind decis să-şi apere cauza în instanţă.

Lăsată la foc domol până la scurgerea celor 60 de zile prevăzute pentru intrarea în vigoare a Legii Educaţiei Naţionale, chestiunea incompatibilităţii conducătorilor de universităţi cu funcţiile politice este repusă din nou pe tapet de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), care a început o investigaţie în cazul celor patru rectori care au şi mandate de parlamentar.

Conform deja celebrului art. 215 din lege, „persoanele care ocupă o funcţie de conducere sau de demnitate publică nu pot exercita funcţia de rector pe perioada îndeplinirii mandatului”. Rezultă că toţi cei patru rectori din Parlamentul României – Ecaterina Andronescu, Florian Popa (PSD), Nicolae Robu (PNL) şi Ştefan Drăgulescu (PD-L) – ar fi trebuit să aleagă în aceste zile între cele două funcţii: fie rector, fie parlamentar.

Mai mult decât atât, cum acelaşi disputat art. 215 prevede că funcţia de rector este incompatibilă cu deţinerea de funcţii de conducere în cadrul unui partid politic, pe perioada exercitării mandatului, Ecaterina Andronescu, Andrei Marga şi Nicolae Robu ar trebui, pentru a fi pe placul Agenţiei Naţionale de Integritate, să renunţe, după voie, la funcţia politică sau la cea universitară.

Tot o incompatibilitate există însă şi între poziţia ANI şi cea a cel puţin unuia dintre cei patru vizaţi de Autoritatea Naţională de Integritate.

„Ceea ce face actuala putere în problema în speţă nu este decât un nou abuz. Să presupunem că s-ar organiza un referendum pentru reducerea duratei mandatului Preşedintelui României de la 5 ani la 4 ani şi că poporul ar vota o asemenea schimbare. Şi-ar putea oare, cineva cu mintea întreagă şi cu minimul bun simţ, închipui că schimbarea ar afecta inclusiv mandatul în derulare? Eu cred că nu şi, de altfel, există un precedent în acest sens: când schimbarea inversă a avut loc – cea care a extins mandatul Preşedintelui de la 4 ani la 5 ani -, noua durată a intrat în vigoare începând cu viitorul mandat, neafectând, aşa cum era de la sine înţeles, mandatul în curs”, a amintit Nicolae Robu. 

Senatorul de Timiş este decis să rămână ferm pe poziţii, intenţionând să-şi apere cauza în justiţie.

„Eu am fost ales atât ca Rector, cât şi ca Senator, pentru câte un mandat de 4 ani, cu drepturi, obligaţii, compatibilităţi şi incompatibilităţi clar definite. Şi consider că NIMENI nu are dreptul legal de a atenta la aceste mandate (…). Asigur studenţii, cadrele didactice şi celelalte categorii de angajaţi ai Universităţii „Politehnica” din Timişoara, precum şi cetăţenii Timişoarei (…) că nu mă voi lăsa intimidat, ci voi recurge la instanţele de judecată, pentru respectarea drepturilor mele şi a vrerii lor legitime”, a conchis Nicolae Robu.

M. Horescu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor