Nemultumirile artistilor de la Filarmonica Banatul! A patra zi de proteste, pe acordurile We Will Rock You

De Roxana Deaconescu
12Comentarii
Nemultumirile artistilor de la Filarmonica Banatul! A patra zi de proteste, pe acordurile We Will Rock You
© foto: Tion
Artiștii nemulțumiți ai Filarmonicii Banatul au început săptămâna cu un nou protest. „Vrem cultură, nu dictatură” s-a strigat în fața instituției de cultură în a patra zi de proteste, în timp ce liderii de sindicat au intrat la o nouă rundă de negocieri cu directorul Ioan Gârboni. Angajații filarmonicii și-au transmis și nemulțumirile.

Conflictul de la Filarmonica Banatul este departe de a fi rezolvat. Artiștii au ieșit în stradă pentru a patra oară, cu pancarte și mesaje la adresa conducerii. Au autorizație de protest în fiecare zi, între orele 10-14.

„Stop abuzurilor”, „Filarmonica suntem noi”, „Vrem respect din partea autorităților”, „Stop discriminării”, „Salvați muzica” sunt doar câteva dintre mesajele transmise de sindicaliști. „Vrem cultură, nu dictatură” s-a strigat în fața instituției de vizavi de primărie, pe acordurile celebrei piese „We Will Rock You” a trupei Queen.

Angajații membri ai Sindicatului Filarmonicii Banatul Timișoara au transmis și o serie de nemulțumiri. Ei spun că s-au săturat de tratamentul discriminatoriu oferit de către directorul instituției, Ioan Coriolan Gârboni.

„Muzicienii de «casă» sunt trimiși să cânte în condiții civilizate, săli decente, străinătate, pe când ceilalți fac concerte în aer liber la 12 sau 35 de grade. Colaborările, pentru unii, pot fi doar la instituții de stat, iar alții nu au nicio restricție, orchestrele cele mai mari din lume fiind private. Soliștii nu semnează condica, pe când noi suntem obligați să semnăm zilnic, chiar dacă nu suntem distribuiți în concert și nu avem nici săli de studiu”, transmit sindicaliștii.

Ei mai spun că managerul instituției de cultură încheie contracte cu firme private, cu ONG-uri sau alte asociații la care chiar directorul este președinte sau membru, pe bani foarte mulți, iar din această cauză ei sunt obligați să cânte gratuit, fără să respecte legea dreptului de autor. Mai mult, îl acuză pe Ioan Gârboni că împarte sancțiuni disciplinare oricui își spune nemulțumirile.

„Adresările cu conotații sexuale sau expresii ca «sunteți la pixul meu», pe care directorul le consideră glumițe. Deși se discută în consiliul de administrație prioritățile instituției, banul public este cheltuit la discernământul unilateral al directorului. Baza materială și umană este folosită abuziv pentru proiecte în care nici consiliul local și nici filarmonica nu sunt parte, de parcă ar fi proprietatea privată a directorului”, mai spun artiștii.

Sindicaliștii transmit și că de pe scena filarmonicii timișorene, una dintre cele mai importante instituții de cultură din oraș, lipsesc nume mari, soliști importanți de renume mondial în concertele filarmonicii, nu doar mici recitaluri.

O altă nemulțumire se referă la „diminuarea calității concertelor, pe de-o parte din cauza programelor prost alese de către direcțiune, iar pe de altă parte din cauza reducerii efectivului de artiști, care preferă să migreze la alte instituții din oraș sau din țară”.

Nu în ultimul rând, artiștii sindicaliști spun că directorul Gârboni întârzie voit semnarea unui contract colectiv de muncă, „pentru a putea să continue să organizeze activități care trezesc cel puțin suspiciuni și pe care sindicatul vrea să le scoată la lumină”.

Primarul Nicolae Robu a anunțat că intervine în conflict de săptămâna aceasta, doar dacă cele două părți nu ajung să se înțeleagă.

„Dacă trebuie, facem concurs și angajăm alt personal la Filarmonica Banatul din Timișoara”, spunea, vineri, edilul-șef.

Vă reamintim, angajații filarmonicii au făcut o grevă de avertisment la sfârșitul lunii septembrie, timp de o oră, când au anunțat că se pregătesc de grevă generală. Conflictul este unul mai vechi, iar de aproape un an și jumătate muzicienii urcă pe scenă cu banderole albe în semn de protest față de atitudinea directorului, spun ei, care le-ar vorbi urât și ar programa concerte fără să-i plătească. Mai mult, la începutul anului, mai mulți angajați din orchestră au refuzat să urce pe scenă la un concert programat în Piața Unirii, deoarece concertul lor nu era trecut pe afișul evenimentului care avea loc. Neînțelegerile durează, de fapt, de doi ani.

Conflictul de la filarmonică a revenit în atenția publică acum, la deschiderea stagiunii 2018-2019, când au fost programate Concertul pentru vioară și orchestră în re major, op. 61, de Ludwig van Beethoven, și Simfonia nr. 2 în re major, op. 73, de Johannes Brahms. Programul inițial a fost modificat, așa că stagiunea s-a deschis cu un recital de pian și vioară. Chiar în lunea de după deschiderea stagiunii au început negocierile pentru un contract colectiv de muncă, însă momentan nu s-a ajuns la nicio concluzie.

Articole pe aceeași temă:

Spectacol total în fața Filarmonicii Banatul din Timișoara! Artiștii instituției de cultură, cei care fac parte din sindicat, au ieșit pentru a treia zi în stradă, cu tot cu instrumentele, pentru a-și spune nemulțumirile. Au pus la cale un adevărat spectacol pentru trecători și pentru mai-marii din ...
Artiștii de la Filarmonica Banatul din Timișoara, membri ai sindicatului, sunt în continuare în grevă, încă de vineri, 5 octombrie. După două zile de negocieri eșuate, ei au decis să protesteze în fața instituției, în liniște. Și-au făcut pancarte și s-au instalat pe platoul din fața clădirii de viz...
Primarul Timișoarei este decis să intervină în scandalul de la filarmonică, dar doar dacă negocierile dintre sindicaliștii nemulțumiți și managerul Ioan Gârboni nu se încheie până la sfârșitul săptămânii. Oamenii vor un contract colectiv de muncă, dar spun că directorul instituției de cultură refuză...
Tristețe mare la început de stagiune la Filarmonica Banatul, una dintre cele mai importante instituții de cultură din Timișoara! O parte dintre muzicienii angajați au refuzat să urce pe scenă la deschiderea noii stagiunii, anunțând că au intrat în grevă generală. Motivul: nu se reușește negocierea u...12Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor