Mobilizare exemplara in Banat: peste 40 de oameni au transformat o ruina intr-o casa in doar o zi

De Roxana Deaconescu
22Comentarii
Mobilizare exemplara in Banat: peste 40 de oameni au transformat o ruina intr-o casa in doar o zi
© Tion: Peste 40 de oameni au transformat o ruina intr-o casa in doar o zi
Peste 40 de oameni cu suflet bun au muncit o zi întreagă pentru a-i oferi unei femei bolnave din Banat, rămasă singură, un acoperiș deasupra capului. Casa ei, mai mult o ruină, era în pericol să se dărâme, așa că voluntarii de la Acasă în Banat au pus mână de la mână s-o ajute pe femeia din Bucovăț.

Asociația Acasă în Banat a mai făcut o faptă bună. A reușit să mobilizeze peste 40 de voluntari ca s-o ajute pe Florentina Irimescu, o femeie de 42 de ani care locuiește de-o viață în localitatea Bucovăț din Timiș.

Florentina este epileptică și locuia într-o casă mică, cu o cameră, ajunsă o adevărată ruină. După moartea soțului, locuința femeii s-a degradat treptat. Ploile și-au pus amprenta pe căsuța mică din văiugă, astfel că la fiecare ploaie ploua și în casă aproape ca afară. Bârnele acoperișului s-au rupt, locuința putând să se dărâme oricând peste femeia de 42 de ani care nu avea nici curent, nici apă, dar nici o sobă funcțională. Era într-adevăr un caz tragic care avea nevoie de ajutorul oamenilor cu suflet bun.

„Asistentul social din primăria Bucovăț a apelat la noi și ne-a prezentat acest caz tragic. Am decis să facem o intervenție de urgență deoarece ne-am dat seama foarte repede că există riscul această casă să se dărâme și să nu supraviețuiască iernii. Planul inițial era să îi reparăm acoperișul și să îi schimbăm soba, care nu era funcțională. Am făcut un apel pe pagina noastră de Facebook și imediat o mulțime de oameni au sărit în ajutor, așadar, am ajuns să îi schimbăm aproape toată casa”, a explicat Radu Trifan, președintele asociației Acasă în Banat.

Cu câteva zile înainte de marea mobilizare, cu sprijinul primăriei, Florentinei i s-a forat un puț în frunte, astfel că va avea și apă. Angajații primăriei s-au mobilizat pentru a reuși să facă racordul la curent electric și au pus mână de la mână pentru a-i plăti branșamentul.

Sâmbătă, 20 octombrie, cu noaptea în cap, peste 40 de voluntari din Timișoara, Moșnița Nouă, Dumbrăvița, Bucovăț și chiar și din Caraș-Severin au pornit spre căsuța din văiugă a Florentinei. Lucrările au început cu schimbare acoperișului, iar voluntarii s-au trezit că pică tavanul și unul dintre pereți. S-a făcut așadar și consolidarea structurii de rezistență și a zidurilor existente, apoi s-a trecut la construirea unui acoperiș nou, a fost refăcut tavanul, s-au pus geamuri și o ușă nouă, iar căsuța a fost complet izolată, pentru ca Florentina să poată locui în ea în aceeași zi.

În casă au fost montate și podele de lemn, pentru că pe jos era doar un pământ bătătorit. Florentina are acum și o bucătărie de vară, care a fost reconstruită, dar și gard la curte. Voluntarii au plantat chiar și pomi fructiferi și flori. Au muncit 12 ore, de dimineață până târziu după lăsarea întunericului, pentru ca femeia să aibă un acoperiș decent deasupra capului în această iarnă. Voluntarii se vor întoarce însă la Florentina și săptămâna viitoare.

„Este incredibil cât de mult am reușit să facem în doar o singură zi, oamenii care au venit să ajute au fost cu adevărat extraordinari, au fost aduse materiale, unelte și au ajutat cu munca, o zi întreagă. Din cauză că au fost multe lucrări neprevăzute și am avut nevoie de mai multe, materiale, am finalizat casa «la gri», însă vom reveni săptămâna viitoare la Florentina să terminăm și ultimele detalii și să o ajutăm să își mobileze casa cu tot ce mai are nevoie”, a mai povestit Radu Trifan.

Casa Florentinei Irimescu din Bucovăț este a șaptea casă renovată de Asociația Acasă în Banat, cu ajutorul voluntarilor din vestul țării.

Asociația a fost înființată cu scopul de a păstra patrimoniul cultural al Banatului, de a reda culoare satului bănățean și de a descoperi valorile care contează: oameni buni și gospodari, case frumoase și poveștile lor.

Orice mână de ajutor, cât de mică, este binevenită, astfel că oricine dorește să ajute Acasă în Banat poate contacta reprezentanții asociației pe pagina de Facebook a acesteia.

ergfgg22Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor