Ministrul Sanatatii cere demiterea sefului sectiei de Neurochirurgie din cadrul Spitalului Judetean

De Florina Bălu
Reactualizat la:
12Comentarii
Ministrul Sanatatii cere demiterea sefului Clinicii de Neurologie din cadrul Spitalului Judetean
Ministrul Sanatatii cere demiterea sefului Clinicii de Neurologie din cadrul Spitalului Judetean
Ministrul Sănătății cere revocarea din funcție a lui Horia Pleș, șeful secției de Neurochirurgie a Spitalului Județean, care se află în conflict de interese din cauza colaborării dintre unitatea medicală pe care o conduce și o firmă privată la care a fost asociat.

În urma unui control efectuat de către reprezentanți ai Ministerului Sănătății la Spitalul Județean de Urgență Timișoara a ieșit la iveală situația șefului secției de Neurochirurgie. Conform declarațiilor ministrului Eugen Nicolăescu, Horia Pleș trimitea bolnavii care aveau nevoie de examinări tomografice la o firmă privată, la care era asociat.

“În perioada 21- 24 mai, am trimis Corpul de Control la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara. Spitalul a avut relaţii contractuale cu SCM Neuromed Timişoara, care a prestat servicii medicale de imagistică medicală similare cu cele efectuate de spital. Domnul conferenţiar doctor Horia Pleş s-a aflat în poziţia în care a recomandat bolnavilor internaţi examinări tomografice care au fost efectuate la firma la acesta este asociat, rezultând astfel un eventual conflict de interese al acestuia. De aceea, în urma raportului pe care l-am primit, îi cer managerului spitalului să îl înlocuiască din funcţie pe medicul Horia Pleş”, a declarat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Potrivit datelor furnizate ministrul Sănătăţii, conform declaraţiilor de avere şi de interese pe 2012, şeful secției de Neurochirurgie din cadrul Spitalului Județean a fost asociat la SCM Neuromed Timişoara și SC Neuromed Sistem SRL Timişoara din anul 2011. În plus, ministrul a anunțat că va sesiza și Curtea de Conturi Timiș în acest caz:

“Raportul primit de la Corpul de control arată că în ultimii cinci ani, între Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara Timişoara şi firma SCM Neuromed Timişoara, unde şeful clinicii era asociat, au fost încheiate atât contracte de servicii de transport, cât şi contracte de prestări servicii medicale de diagnostic imagistic. Valoarea totală a facturilor în perioada 2008-2013 a fost de 899.823 lei pentru contractele de servicii de transport şi 3.068.966 lei pentru serviciile de diagnostic imagistic, bani achitaţi de spital din sumele alocate de către CJAS Timiş, conform contractelor încheiate pentru prestarea serviciilor medicale. Voi sesiza şi ANI, în privinţa eventualului conflict de interese al domnului Horia Pleş, ca şef Secţie Neurochirurgie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, care este şi asociat la SCM Neuromed Timişoara. Concomitent, voi trimite acest raport de control către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara”, a mai spus Eugen Nicolăescu.

Controlul a descoperit și alte nereguli la Spitalul Județean din Timișoara, printre care decontarea serviciilor medicale efectuate şi a transportului pacienţilor fără a fi verificată realitatea efectuării serviciilor.

“În majoritatea dosarelor achiziţiei publice de transport pacienţi, nu au fost identificate oferte de preţ ale altor operatori economici şi nici notele de fundamentare privitoare la stabilirea tarifului pe kilometru”, a declarat Ministrul Sănătății.

De asemenea, s-a mai constatat că, în perioada ianuarie – iulie 2010, prestatorul a emis facturi spitalului pentru servicii prestate cu trei până la șapte luni înaintea datei de încheiere a contractelor, iar în foile de observație clinică ale pacienților pentru care au fsot realizate servicii medicale de diagnostic imagistic, s-a constatat, în majoritatea cazurilor, lipsa recomandărilor medicilor specialişti pentru efectuarea investigaţiilor specifice de diagnostic imagistic, nefiind consemnate nici rezultatele investigaţiilor de tomografie computerizată efectuate de prestator.

La aceste acuzații și la cerința ministrului Sănătății de a-l demite pe Horia Pleș de la șefia secției de Neurochirurgie, conducerea Spitalului Județean de Urgențe din Timișoara a refuzat să facă o declarație deocamdată.

“Eu sunt director interimar, cât este în concediu managerul spitalului și pot să vă spun doar că noi nu am primit nimic oficial, nicio hârtie de la minister, deci nu putem să luăm nicio măsură deocamdată”, a declarat Florin Bârsășteanu, directorul medical al spitalului.

Managerul Institutului de Boli Cardiovasculare din Timisoara, revocat din functie de ministrul Nicolaescu12Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor