Ministrul Educatiei la Timisoara: Peste 3.000 de profesori universitari raman fara loc de munca de la 1 octombrie

De Marcel Hoster
12Comentarii
Ministrul Educatiei la Timisoara: Peste 3.000 de profesori universitari raman fara loc de munca de la 1 octombrie
© Ministrul Educatiei la Timisoara: Peste 3.000 de profesori universitari raman fara loc de munca de la 1 octombrie (foto: arhiva)
Data de 30 septembrie va aduce plecarea din învăţământul universitar românesc a câtorva mii de profesori. Problema este că vorbim, în primul rând, de profesori tineri. Acest fenomen apare din cauză că cei care se ocupă de educaţia studenţilor şi nu au reuşit să-și ia doctoratul vor fi eliminaţi din învăţământ, conform noii Legi a Învăţământului.


Un număr de 3.000 de cadre didactice, marea majoritate profesori tineri, până în 35 de ani, vor rămâne fără locuri de muncă din 30 septembrie. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a făcut anunţul, luni, la Timişoara, spunând că situaţia apare din cază că aceşti profesori nu au reuşit să obţină titlul de doctor, iar, potrivit legii, nu mai au voie să profeseze de la sfârşitul acestei luni.

„În anul 2015 avem 80% cadre didactice titulare cu titlu de doctori. Deci, 4.500 de cadre didactice care predau în învăţământul superior la începutul anului nu aveau acest titlu. Conform legii, din data de 30 septembrie, din păcate, aceşti colegi care nu au susţinut teza de doctorat, vor fi nevoiţi să părăsească sistemul. Este vorba de 3.000 de profesori. Asta în condiţiile în care înregistrăm o scădere a numărului de tineri, cadre didactice din universităţi, de la 30% în 2010, la 17% în 2015. Ieşirea acestor colegi tineri din sistem va afecta, în ultimă instanţă, dezvoltarea în ansamblu a învăţământului superior din România”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la Timişoara.

Situaţia are două feţe, una… pozitivă şi una chiar negativă. În primul rând, România se va putea mândri cu un procent de 100% profesori universitari integral deţinători de doctorat. De cealaltă parte, viitorul universitar românesc va avea de suferit, chiar şi prezentul, profesorii tineri vor trebui să părăsească sistemul și probabil vor alege alte domenii profesionale. Mai mult, procesul de educaţie va fi afectat chiar din acest an, pentru că ei pleacă chiar acum din învăţământ.

„De poimâine ne putem mândri cu un procent de 100 % cadre didactice titulare cu titlul de doctor, pentru că cei care nu au titlul de doctori vor părăsi sistemul. Ne putem lăuda cu asta, dar oare cu ce ne ajută? Sunt obligaţi, potrivit legii, să părăsească sistemul. Sunt trist şi mă întreb cu cine vom înlocui activitatea acestor cadre didactice. Un dirijor, un pianist, un pictor, un sportiv, un medic chirurg, un economist, consider că sunt persoane care au de împărtăşit ceva din experienţa lor şi pot contribui la formarea tinerelor generaţii”, a mai declarat Cîmpeanu.

La Timişoara situaţia nu e atât de drastică. Este vorba de 33 de profesori de la Universitatea de Vest, nouă de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş”, şase de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului, plus zeci de profesori de la Universitatea Politehnica din Timişoara.12Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor