Mii de timisoreni si sute de firme scapa de datoriile la bugetul local

De Roxana Deaconescu
8Comentarii
Mii de timisoreni si sute de firme scapa de datoriile la bugetul local
© Foto: arhivă
Primăria Timișoara a decis să îi ierte și anul acesta de datorii pe contribuabilii care ar fi avut de plătit mai puțin de 40 de lei la bugetul local. Scapă de ele aproximativ 6.200 de timișoreni, dar și aproape 860 de firme. Explicația? Executarea silită costă mai mult decât suma care trebuie recuperată.

Municipalitatea ar fi trebuit să încaseze 92.529 de lei de la contribuabilii care au obligații fiscale restante mai mici de 40 de lei, aflate în sold la 31 decembrie 2017. Aceștia ar fi trebuit executați silit, dar această operațiune presupune costuri mult mai mari.

„Executarea silită a contribuabililor care au restanțe la bugetul local presupune din partea organului fiscal efectuarea unor activități precum emiterea și tipărirea somației, a titlului executoriu și comunicarea acestora către debitori, solicitarea de informații despre debitori de la diverse instituții abilitate, emiterea și comunicarea adreselor de înființare a popririi către instituțiile bancare, precum și alte activități care generează cheltuieli materiale, de personal și cheltuieli poștale efectuate în vederea comunicării actelor administrative emise în vederea executării silite, cheltuieli care depășesc valoarea de 40 lei.

În aceste condiții, anularea creanțelor fiscale restante, mai mici de 40 lei, vizează evitarea cheltuielilor care ar putea depăși valoarea creanței urmărite și a neplăcerilor generate de măsurile specifice de executare silită (…) nu justifică de cele mai multe ori procedurile și demersurile legale necesare a fi întreprinse în vederea încasării/recuperării acestor creanțe”, se arată într-un proiect de hotărâre care va ajunge pe mesele consilierilor locali la următoarea ședință de consiliu.

Mai exact, 6.174 de persoane fizice și 859 de firme beneficiază de „bunăvoința” reprezentanților primăriei. Printre datornici se găsesc și persoane care ar avea de plătit câte 1 leu: 1.090 persoane fizice și 155 persoane juridice.

Din suma totală care ar fi trebuit recuperată, 81.605 de lei reprezintă datoria persoanelor fizice, iar 10.924 de lei creanțele agenților economici. Anul trecut, primăria ar fi trebuit să recupereze puțin mai mult de la contribuabilii aflați în această situație: 97.551,41 de lei. Astfel de decizii de anulare a obligațiilor fiscale restante mai mici de 40 de lei au fost luate și în anii trecuți.8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor