Mierea alba, printre vedetele Targului Apicol International de la Ghiroda

De M. Hoster
Reactualizat la:
Mierea alba, printre vedetele Targului Apicol International de la Ghiroda
Probabil că puţini timişoreni şi-ar fi închipuit că mierea poate fi de culoare albă şi că seamănă cu crema de cicolată vândută la borcan în magazine. Diferenţa este că vorbim de un produs cu mult mai sănătos decât clasica cremă de ciocolată, cu proprietăţi terapeutice miraculoase, cu gust aromat şi, în plus, ecologic. Este mierea de rapiţă, acesta fiind doar unul dintre produsele disponibile la Târgul Internaţional Apicol desfăşurat în acest sfârşit de săptămână la Ghiroda.

Peste 100 de producători apicoli, dar şi de accesorii pentru această îndeletnicire, au atras mii de oameni la cea de a patra ediţie a Târgului Apicol de la Ghiroda, lângă Timişoara. Curtea Căminului local din comuna periurbană a Timişoarei a fost, sâmbătă, una plină de dorinţe dulci, dar şi de sănătate pură. Miere, polen, ceară de albine, siropuri, lăptişor de matcă, au fost printre cele mai solicitate produse.

Probabil mulţi dintre vizitatori nici nu ştiau că există atâtea soiuri de miere. Pentru ei, mierea polifloră din magazine, din care nimeni nu ştie exact cât reprezintă de fapt produs apicol, de culoare galbenă transparentă, oferită în deja celebrele bărcănaşe sau sticluţe de forma unui ursuleţ, reprezintă tot ce înseamnă miere.

Ei bine, gama extrem de largă de culori, arome, gusturi în care mierea a fost prezentată a fost una extrem de largă. Printre vedete s-a aflat şi mierea de rapiţă. E albă, nu e transparentă şi are un gust deosebit, plin de dulceaţă şi cu o aromă deosebită. „Am un client din Timişoara şi ia de la noi de ani buni de zile miere în cantităţi mari. Niciodată nu a vrut să încerce acest tip de miere. Odată i-am strecurat în plasă şi un borcan de miere de rapiţă. De atunci, de când a încercat produsul, numai din aceasta cere”, ne-a declarat o producătoare din Arad.

Alte soiuri au la bază plantele de cătină, florile de păpădie, tei sau salcâm. Una mai bună ca cealaltă. „Fiecare dintre mieri are efecte terapeutice diferite. Un om poate mânca, în mod normal 150 de grame de miere zilnic. Porţia terapeutică e de 60 de grame. Unele au rol de protecţie gastrică, altele au efect calmant, unele stimulator sau inhibitor cardiac”, spune un alt crescător provenind din localitatea Sânpetru.

Un borcan de miere costă între 10 şi 25 de lei, în funcţie de calităţile prezentate şi de greutate.

Pe lângă stupii în formă de căsuţă sau clasici, utilaje de stors mierea, rame pentru faguri sau alte produse asemănătoare, la standurile expozanţilor au fost disponibile ceară de albine, polen, batoane din faguri, absolut irezistibile, diferite siropuri din uleiuri de plante în amestec cu miere. Iar vânzările au fost consistente, semn că oamenii încep tot mai mult să conştientizeze avantajele mierii adevărate.

Târgul este deschis şi duminică, de dimineaţă până la ora 14:00.

 



0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !