Medicii se specializeaza in chirurgia tiroidei la Spitalul Judetean Timisoara

De Delia S. Barbu
Chirurgie Judetean
Chirurgie Judetean
Un bărbat în vârstă de 56 de ani, suspect de cancer tiroidian, a fost operat vineri, la Spitalul Judeţean din Timişoara, de către prof. dr. Jean Louis Peix, de la Universitatea Claude Bernard din Lyon, Franţa, în cadrul unui curs de chirurgie a tiroidei la care au luat parte medici din ţară şi din Ungaria.

„Domnul profesor Peix are o vastă experienţă în patologia şi chirurgia tiroidei, domnia sa operând anual între 700 şi 800 de astfel de cazuri, în timp ce, pentru comparaţie, în Clinica II chirurgie a Spitalului Judeţean Timişoara se fac anual cam 140-160 de intervenţii similare. Am avut ocazia să vedem cum lucrează un specialist în domeniu şi să învăţăm câteva trucuri despre care noi nu ştiam. Am văzut lucruri pe care şi noi le facem aici, dar şi tehnici noi, mai elegante, dacă vreţi, de abordare a cazurilor”, a precizat prof. dr. Fulger Lazăr, şeful Clinicii II chirurgie a Spitalului Judeţean Timişoara. 

Cursul de chirurgie a tiroidei desfăşurat joi şi vineri la Timişoara – în prima zi sub formă teoretică şi a doua zi sub formă practică – a fost urmărit şi de către medici din Gyula, Ungaria, care au ţinut să înveţe metodele prezentate aici. Pe de altă parte, evenimentul a dat ocazia medicilor de aici să afirme că este foarte important ca, în viitor, chirurgii timişoreni să se specializeze. „Chirurgii noştri operează colon, colecist, tiroide, fără a fi specializaţi pe un anumit domeniu şi credem că va trebui în viitor să avem specialişti care să facă doar un anumit tip de operaţii, pentru că, în general, chirurgia se ultraspecializează”, a adăugat prof. dr. Fulger Lazăr. 

Acesta a precizat că prof. Jean Louis Peix se va reîntoarce anul viitor la Timişoara, pentru un alt curs, de chirurgie a paratiroidelor. După experienţa celor două zile petrecute în spitalul timişorean, prof. dr. Jean Louis Peix este de părere că ceea ce lipseşte medicilor timişoreni ţine, poate, „de instrumentarul medical”.  

Cursul de la Timişoara a fost organizat de Clinica II Chirurgie şi Clinica de Endocrinologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara. Intervenţia chirurgicală a fost transmisă live în sala Centrului „Pius Brânzeu”.

Delia S. Barbu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor