Maria Grapini cere Comisiei Europene sa sprijine reintregirea familiei Bodnariu

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
9Comentarii
Maria Grapini cere Comisiei Europene sa sprijine reintregirea familiei Bodnariu
© Maria Grapini cere Comisiei Europene sa sprijine reintregirea familiei Bodnariu (foto: arhiva)
Europarlamentarul Maria Grapini, copreședinte al Partidului Puterii Umaniste – Social Liberal, a solicitat Comisiei Europene să apere drepturile familiilor europene care au ales să trăiască în altă țară din lume, față de cea de origine.

„În țara mea, familia este foarte importantă! Atât cazul familiei Bodnariu, cât și alte cazuri similare ale altor familii din România care trăiesc în Norvegia au făcut înconjurul lumii, stârnind revolta a milioane de oameni datorită modului în care au acționat autoritățile norvegiene”, a spus Grapini.

Europarlamentarul a cerut Comisiei să apere cetățenii europeni în conformitate cu tratatul și interesul superior al copilului, așa cum este prevăzut în Carta Drepturilor Fundamentale ale Copilului, să solicite autorităților norvegiene explicații și să sprijine reîntregirea familiei Bodnariu.

„Autoritățile norvegiene au recurs la măsura finală, au luat copiii fără o anchetă socială, supraveghere, evaluare. Familia Bodnariu are cinci copii, cum de nu a existat nicio atenționare la primul copil, la al doilea, până la al cincilea, privind modul de creștere?”, se întreabă europarlamentarul.

Maria Grapini a arătat că modul în care au fost luați copiii le-a creat o dublă traumă atât prin despărțirea de părinți, cât și prin separarea copiilor în mai multe familii.

„Sunt mamă și nu pot crede că cineva poate iubi mai mult copiii decât părinții naturali. Din acest motiv solicit Comisarului responsabil să se implice pentru reîntregirea familiei Bodnariu”, a precizat Grapini.

Marius și Ruth Bodnariu sunt o familie mixtă româno-norvegiană ce locuiește în Norvegia de 10 ani. Familia are cinci copii: Juditte Eliana (9 ani), Naomi Daniela (7 ani), Matthew Samuel (5 ani), John Daniel (2 ani) și Levi Ezekiel (3 luni). Marius este licențiat în Ingineria Sistemelor și Informatică Aplicată la Universitatea Politehnică București, cu experiență la Romanian Air Traffic Services Administration (ROMATSA), angajat al primăriei Redal, Naustdal, iar Ruth este asistentă medicală de specialitate pediatrică la spitalul din orașul Forde.

În data de 16 noiembrie 2015, statul norvegian, prin instituția de protecție a copilului, Barnevernet, le-a confiscat copiii și i-a dat în plasament în trei familii diferite. Procedura de confiscare a copiilor familiei a fost declanșată în urma unui denunț telefonic a directoarei școlii din orașul Vevring, unde fetițele Eliana și Naomi sunt eleve. În denunț, conform unor surse, directoarea școlii își exprimă îngrijorarea privind educația religioasă pe care fetițele o primesc acasă, faptul că ar putea fi disciplinate, menționând că părinții și bunica sunt creștini radicali, iar fetițele sunt învățate „că Dumnezeu pedepsește păcatul” și că acest fapt ar crea un handicap copiilor.

Alte surse spun că motivul pentru care copiii ar fi fost luați de lângă părinți este „disciplinarea fizică” aplicată de aceștia celor mici, iar părinții ar fi recunoscut că i-ar mai fi tras de urechi.

În urma acestui denunț, fără a notifica familia în prealabil, în data de 16 noiembrie, Barnevernet Naustdal a mers la școală și le-a luat în custodie pe cele două fete, după care, împreună cu poliția, a mers acasă la familia Marius și Ruth Bodnariu, de unde a luat în custodie și pe cei doi băieți, Matei și Ioan. Mama a fost arestată și dusă la sediul poliției locale, aceeași procedură de arestare aplicându-se și tatălui, care era la serviciu. După câteva ore de interogatoriu, în lipsa unui avocat, Marius și Ruth Bodnariu au fost eliberați împreună cu bebelușul de 3 luni, nefiind considerați periculoși și li s-a comunicat faptul că în următoarea zi li se va explica despre ce este vorba.

În 17 noiembrie, Barnevernet ia în custodie și bebelușul Ezekiel. În urma deciziei unei comisii locale de audiere, se stabilește că bebelușul poate fi văzut doar de două ori pe săptămână, că cei doi băieți pot fi văzuți doar de mamă o dată pe săptămână, iar că cele două fete mari nu pot fi văzute deloc de către părinți.

La acest moment, copiii sunt ținuți în trei familii surogat, iar în data de 15 decembrie 2015, în urma unei întâlniri cu Barnevernet, părinților li s-a comunicat că autoritatea de protecție a copilului vrea să îi cunoască mai bine și să-i consilieze abia în luna februarie 2016, dar că în același timp demarează procedura de adopție pentru toți cei cinci copii ai familie.

Articole pe aceeași temă:

Grapini se implica in cazul familiei Bodnariu, dar se pierde in traducere

Protest la Timisoara: Sute de oameni solidari cu sotii Bodnariu, ai caror copii au fost luati de statul norvegian9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor